1403-09-06 11:50
62
0
92272
«گلستان ما» گزارش می‌دهد؛

«گردشگری آشوراده» کابوس محیط‌زیست آرزوی گلستانی‌ها

آخرین وضعیت طرح گردشگری آشوراده نشان از عقب‌نشینی سرمایه‌گذار بومی دارد و اجرای این طرح به صندوق ملی محیط‌زیست واگذار شده و گلستانی‌ها با حواشی به وجود آمده امیدی ندارند که در دولت چهاردهم این پروژه به سرانجام برسد.

به گزارش خبرنگار سرویس اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «گلستان ما» - داود خاندوزی؛ جزیره آشوراده در دولت گذشته تمامی مصوبات زیست‌محیطی را دریافت کرده بود؛ ولی با این‌ وجود طی یک نامه از سوی سازمان محیط‌زیست این پروژه متوقف شد تا حواشی زیادی در این‌خصوص به وجود بیاید گرچه با پیگیری نماینده ولی‌فقیه در استان گلستان سازمان محیط‌‌زیست عقب‌نشینی کرد و بنا شد در یک برهه یک‌هفته‌ای نسبت به بررسی این پروژه اقدام کند؛ اما به نظر می‌رسد که ساز ناکوکی قرار است در ضرب‌آهنگ تغییرات جزیره آشوراده در دولت چهاردهم نواخته شود.

از سکوت فعالان سیاسی رسانه‌ای حامی دولت و متلک‌های برخی عوامل اصلاح‌طلب با شو خواندن گردشگری آشوراده، مشخص است که بنا نیست مقاومتی در برابر این تصمیمات اتفاق بیفتد درحالی‌که در دولت سیزدهم این افراد برای اجرا شدن این پروژه شبانه‌روز مسئولان را زیرسؤال می‌بردند چرا که اعتقاد داشتند این پروژه یادگار دولت دوازدهم است و مسئولان اعتقاد به اجرای آن ندارند.

آخرین وضعیت طرح گردشگری آشوراده

محیط‌‌زیست به بهانه اصلاحیه ماده هفت و ۹ کارگروه طبیعت‌گردی حکم به توقف اجرای پروژه گردشگری آشوراده در ماه گذشته را صادر کرده است.

 همچنین دو جلسه با قید فوریت با توجه‌ به حواشی به وجود آمده و انتقاد مجمع نمایندگان؛ در محیط‌‌‌زیست برگزار شد و استاندار وقت نیز مستندات لازم را به سازمان محیط‌زیست طی مکاتبه‌ای ارسال کرد.

در این مکاتبه که علی‌محمد زنگانه استاندار وقت به دستور رئیس‌جمهور شهید در دور اول سفر به استان گلستان و با استناد به مصوبات جلسه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران و گزارش اصلاحی سازمان بازرسی کل کشور، همچنین جلسه شورای راهبری پناهگاه حیات‌وحش و ذخیرگاه زیست‌کره میان‌کاله استناد کرده؛ آمده است که تعیین‌تکلیف مستثنیات اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی در محدوده روستای آشوراده با مساحت ۱۹ هکتار با دستور ریاست قوه قضاییه در سفر به استان گلستان انجام شده است.

همچنین بازنگری طرح هادی روستای آشوراده در راستای انجام فعالیت‌های تفرج متمرکز (اکولاژ) در چهارچوب ظرفیت برد گردشگری اقامت شبانه ۸۰ نفر و اصلاح گزارش ارزیابی اثرات زیست‌محیطی طرح طبیعت‌گردی آشوراده، حذف فعالیت‌های تفرج متمرکز از محدوده طرح طبیعت‌گردی آشوراده و تصویب در کمیته ارزیابی اثرات زیست‌محیطی سازمان صورت‌ گرفته است.

تصویب طرح طبیعت‌گردی آشوراده در کمیته ملی طبیعت‌گردی، تعیین سرمایه‌گذار بومی جهت مشارکت با صندوق ملی محیط‌زیست با کسب نظر دستگاه‌های نظارتی و اجرایی و انعقاد تفاهم‌نامه بین استانداری گلستان با سرمایه‌گذار بومی و اخذ مصوبه ستاد اقتصاد مقاومتی دادگستری استان گلستان، انعقاد تفاهم‌نامه فی‌مابین استانداری گلستان سازمان حفاظت محیط‌زیست صندوق ملی محیط‌زیست و سرمایه‌گذار بومی برای اجرای طرح طبیعت‌گردی آشوراده بر اساس مصوبات جلسه مورخ هفتم آذر سال ۱۴۰۲ کمیته تخصصی ذیل شورای اقتصاد، صدور مجوز ماده ۲۳ قانون الحاق ۲ به‌منظور تأمین اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای از طرف دولت بر اساس مصوبات کمیته تخصصی ذیل شورای اقتصاد از دیگر موضوعاتی بود که در این مکاتبه به آن تأکید شده است.

همچنین در این مکاتبه عنوان شده که تفویض اختیار اجرای قوانین و مدیریت و حفاظت بخشی از جزیره آشوراده و ساحل شهرستان بندر ترکمن از جمله خاستگاه اجرای پروژه طبیعت‌گردی آشوراده را برای یک دوره سه‌ساله به اداره کل حفاظت محیط‌زیست گلستان واگذار شده است.

همچنین با توجه بر ضرورت مدیریت واحد، یکپارچه و هم‌راستا در محدوده جزیره آشوراده و رعایت الزامات محیط‌زیستی و حمایت از معیشت پایدار جوامع محلی و بهره‌برداری از زیر ساخت‌های موجود باهدف بارگذاری حداقلی، جلسه مشترکی با حضور استاندار وقت گلستان، وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و دستگاه‌های مرتبط در محل دفتر معاونت محیط طبیعی و تنوع زیستی برگزار و تصمیمات لازم اتخاذ شد.

بر اساس این جلسه بنا شد با هدف حمایت از معیشت پایدار جامعه محلی مدیریت واحد و یکپارچه و بارگذاری حداقلی در جزیره آشوراده، فعالیت‌های مرتبط با تفرج متمرکز از جمله احداث مرکز بازدیدکنندگان آتش‌نشانی، اورژانس و خدمات اقامتی با ظرفیت برد حداکثر ۸۰ نفر از محدوده اراضی ملی ۲۲ هکتاری به محدوده مستثنیات روستای آشوراده منتقل و در کاربری‌های مرتبط روستا مستقر شود.

ایجاد موزه ملی ماهیان خاویاری و غذاخوری موجود بدون هرگونه توسعه، بارگذاری و تغییر کاربری جدید با رعایت الزامات محیط زیستی و ظرفیت برد با کارکرد بازدید و استفاده عمومی در محدوده قانونی روستای آشوراده تثبیت شد.

همچنین اراضی متأثر از پیشروی آب (بیشترین حد پیشروی آب در دوره ۱۰۰ساله) با کاربری حفاظتی در محدوده روستای آشوراده تعیین و شبکه معابر روستا با رویکرد پیاده‌راه طراحی شود به‌علاوه مقرر شد طرح هادی روستای آشوراده ظرف مدت یک ماه برابر توافقات و از طریق بنیاد مسکن و استانداری گلستان اصلاح و به سازمان حفاظت محیط‌زیست نیز ارسال شد.

از نکاتی که در این جلسه به آن تأکید شده بود این است که اردوگاه دانش‌آموزی جزیره آشوراده به‌عنوان نخستین اردوگاه دانش‌آموزی محیط زیستی کشور در حد زیرساخت‌های موجود و بدون هیچ‌گونه افزایش سطح ابنیه و تغییر کاربری جدید با مصالح و رویکرد سازگار با محیط‌زیست و تأکید بر بهره‌برداری صرفاً دانش‌آموزی با رعایت الزامات محیط زیستی بازسازی شود، همچنین مقرر شد تفاهم‌نامه‌ای فی‌مابین سازمان حفاظت محیط‌زیست، وزارت آموزش‌وپرورش و استانداری گلستان جهت توسعه دانش و بینش محیط زیستی دانش‌آموزان و جوامع محلی در محدوده جزیره آشوراده منعقد گردد.

قلعه تاریخی آشوراده بر اساس طرح مصوب وزارت میراث‌فرهنگی و گردشگری با رعایت الزامات محیط‌زیست و حفظ حریم میراثی آن از طریق ایجاد فضای سبز با گونه‌های گیاهی بومی و سازگار، تحت نظارت سازمان حفاظت محیط‌زیست بدون هرگونه ساخت‌وساز جدید ساماندهی شود.

محیط‌زیست سرمایه‌گذار طرح گردشگری آشوراده

اما باوجود این مکاتبات و مستندات؛ شواهد بیانگر آن است که به محیط‌زیست به بهانه ماده هفتم و ۹ طرح طبیعت‌گردی، صندوق ملی محیط‌زیست را متولی اجرای طرح کرده است مسئله‌ای که باتوجه‌ به حواشی به وجود آمده این فرضیه را برای گلستانی‌ها متبادر کرده که محیط‌زیست با مانع‌تراشی به دنبال ایجاد بن‌بست در اجرای این طرح است و بنایی به اجرایی آن ندارد.

انتهای خبر/
 

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.