1404-02-15 09:30
96
0
93960
یک کارشناس مامایی مطرح کرد:

آمارهای غیرطبیعی از زایمان طبیعی در گلستان

کارشناس مسئول مامایی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان گفت: در سال اخیر تعداد زایمان سزارین از زایمان طبیعی پیشی گرفته و حدوداً ۳۸ درصد زایمان‌ها در استان گلستان به صورت طبیعی اتفاق افتاده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «گلستان ما»، روز جهانی ماما، فرصتی برای قدردانی از تلاش‌های بی‌وقفه و نقش حیاتی ماماها در حفظ سلامت مادران و نوزادان است. ماما، به عنوان خط مقدم نظام سلامت، نقش مهمی در ارائه مراقبت‌های بارداری، زایمان ایمن و آموزش‌های بهداشتی دارند.

۱۵ اردیبهشت، یادآوری این نکته است که سرمایه‌گذاری در آموزش و حمایت از ماما، سرمایه‌گذاری در سلامت نسل آینده است در این راستا گفتگویی صمیمانه با شیما رحیمیان، کارشناس مسئول مامایی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان داشتیم که مطالب ارزشمندی ارائه کردند.

 

«گلستان ما»: ماماها در حوزه بهداشت چه خدماتی ارائه می‌کنند؟

«رحیمیان»: سلام و احترام دارم خدمت مردم شریف گرگان و استان گلستان، روز ماما که مصادف با ۱۵ اردیبهشت است، به همکاران نازنینم در بخش‌های درمانی، بهداشتی و آموزشی تبریک عرض می‌کنم و برای همه آن‌ها آرزوی موفقیت و سلامتی دارم.

حیطه فعالیت‌های ماماها در بخش بهداشت بسیار گسترده است و در ارائه خدمات به گروه‌های سنی مختلف دخیل هستند که این موارد شامل مشاوره ازدواج، فرزندآوری، حفظ حیات جنین، مشاوره بلوغ دختران، مراقبت‌های نوجوانان و جوانان پیش از بارداری، مراقبت از مادران باردار و زایمان کرده و نوزادان آن‌ها، همچنین زنان میانسال و سالمند است.  

در واقع، سلامت یک نسل از جنین تا سالمندی را ماما عهده‌دار است و حفظ و تأمین و ارتقای سلامت مادران و نوزادان مرهون تلاش‌های بی‌شائبه و نشأت گرفته از حس مادرانه جامعه مامایی است که خالصانه در راستای ارتقای بهداشت باروری و سلامت جامعه نقش‌آفرینی می‌کنند.

 

«گلستان ما»: چه تعداد ماما در سطح مراکز خدمات سلامت استان گلستان داریم؟

«رحیمیان»: در حوزه بهداشت و درمان تقریباً ۴۵۰ ماما در بیمارستان‌هایمان فعالیت می‌کنند و ۶۶۸ ماما در مراکز بهداشتی درمانی و زیرمجموعه معاونت بهداشتی فعالیت دارند.

«گلستان ما»: آیا همه افرادی که در شبکه بهداشت خدمات مامایی می‌دهند، تخصص مامایی دارند؟

«رحیمیان»: کلیه افرادی که به عنوان ماما در مراکز بیمارستانی و مراکز بهداشتی درمانی ما فعالیت می‌کنند، مدرک کارشناسی مامایی، کارشناسی ارشد و دکترای بهداشت باروری دارند. البته کارشناسی ارشد ما هم شامل کارشناس ارشد مامایی و کارشناسی ارشد مشاوره در مامایی است که همکارانم در این زمینه‌ها ارائه خدمت می‌دهند.  

ماماها در بیمارستان‌ها مراقبت از مادران باردار و همچنین انجام زایمان طبیعی را بر عهده دارند و بعد از زایمان هم وظیفه مراقبت از مادر و نوزاد ایشان را بر عهده دارند. برای اینکه مادر بتواند راحت‌تر به فرزندش شیر بدهد، مشاوره شیردهی دارند و همچنین راهنمایی ارزنده‌ای در خصوص آموزش شیردهی به مادران انجام می‌دهند.

 

«گلستان ما»: چند درصد زایمان‌ها در استان گلستان توسط ماما انجام می‌شود؟ چند درصد طبیعی و چه تعداد سزارین است؟

«رحیمیان»: در استان گلستان متاسفانه در سال اخیر تعداد زایمان سزارین بیشتر از زایمان طبیعی بوده است و حدوداً ۳۸ درصد زایمان‌ها در استان گلستان به صورت طبیعی اتفاق افتاده است.  

همان‌طور که همه می‌دانیم، زایمان طبیعی یکی از روش‌های ایمن و سالم برای تولد نوزاد است که مزایای فراوانی برای مادران و نوزاد دارد. این نوع زایمان باعث بهبودی سریع‌تر مادر می‌شود، خطر عفونت را کاهش می‌دهد و برقراری سریع پیوند عاطفی بین مادر و نوزاد را ایجاد می‌کند.  

همچنین در زایمان طبیعی، نوزاد با عبور از کانال زایمانی آمادگی بهتری برای تنفس و تطابق با محیط بیرونی پیدا می‌کند. در این میان، زحمات و نقش بی‌بدیل ماماها در این فرایند ارزشمند شایسته قدردانی است و امیدوارم که بتوانیم کمک شایانی به مادران سرزمینمان در این زمینه داشته باشیم.

 

«گلستان ما»: بسیاری از مادران ترس از زایمان طبیعی دارند. توصیه شما در این زمینه چیست؟

«رحیمیان»: ترس از زایمان طبیعی یک اتفاقی است که اخیراً رقم خورده و متاسفانه مادرهای ما اطلاعات زیادی در خصوص زایمان طبیعی ندارند و این عدم اطلاعات باعث ترس بیشترشان می‌شود.

هرچه که مادران آگاه‌تر باشند، فرایند زایمان را بهتر بدانند و مراحل زایمان را بهتر بشناسند، مسلماً ترس‌شان از زایمان طبیعی کمتر خواهد بود.  

در این راستا، ما یک سری فرایندهایی را تعریف کردیم و یک سری اقداماتی را انجام دادیم. یکی از این اقدامات، برگزاری کلاس‌های آمادگی برای زایمان است که در کل شهرهای استان هست اعم از مراکز خصوصی، دولتی و بهداشتی که مادران می‌توانند از هفته ۲۰ بارداری مراجعه و آموزش‌های لازم را در زمینه مراقبت از خودشان، نوزادشان و همچنین آموزش در زمینه زایمان طبیعی و اینکه فرایند زایمان طبیعی چطور اتفاق می‌افتد، در آنجا به آن‌ها توضیح داده می‌شود.  

همچنین در این کلاس‌ها ورزش‌های دوران بارداری انجام می‌شود به همراه مامایی که مسئول کلاس آمادگی بعد از زایمان است و آنجا مادر تصمیم می‌گیرد که خودش زایمانش را انتخاب کند. اگر که بتواند و در فرایند زایمان طبیعی‌اش خللی ایجاد نشود و شرایط نوزاد و جنین مهیا باشد، می‌تواند به سمت زایمان طبیعی برود. در غیر این صورت هم همانجا به همراه مامایی که آنجا آموزش‌هایی را بهشان می‌دهند، تصمیم می‌گیرند که چه زایمانی برای این مادر بهتر است.  

ممکن است بعضی از مادران زایمان طبیعی برایشان امکان‌پذیر نباشد به دلایل درمانی و به دلایل سلامتی خودشان، آنجا تصمیم‌گیری می‌شود و به آن‌ها آموزش کافی در این زمینه داده می‌شود.  

همچنین ما مرکز ترس از زایمان که یک کلینیک مشاوره‌ای هست را در مرکز زیانی که کلینیک فوق تخصصی است راه‌اندازی کردیم. همکاران هیئت علمی مامایی آنجا حضور دارند و آموزش‌های لازم را در این زمینه به مادران می‌دهند و فرایند را به صورت کامل برایشان توضیح می‌دهند. مادران می‌توانند از این مشاوره استفاده کنند و زایمان ایمن‌تر را برای خودشان انتخاب کنند.  

زایمان ایمن برای هر فرد لزوماً زایمان طبیعی نیست. با توجه به شرایط مادر، پزشک راهنمایی می‌دهد که کدام اقدام برای او مناسب‌تر و ایمن‌تر است.  

امیدوارم روزی برسد که مادران سرزمینم بتوانند یک بارداری خیلی عالی و زایمان خوبی را تجربه کنند و بتوانند نوزاد سالمی را به دنیا بیاورند که بتوانیم آینده جامعه‌مان را با بچه‌های سالم و مادران خوشحال تضمین کنیم.  

در نهایت، چیزی که اتفاق می‌افتد نوع زایمان نیست. آن چیزی که مهم است فرزند سالم‌تر و مادران سالمی در جامعه داشته باشیم و بتوانیم جامعه بهتری را در آینده پیش رو داشته باشیم.

 

«گلستان ما»: ماماها در استان گلستان با چه چالش‌هایی روبرو هستند و برای رفع این چالش‌ها چه راهکارهایی پیشنهاد می‌کنید؟

«رحیمیان»: ماماها در استان گلستان با چالش‌هایی مانند کمبود امکانات در برخی مراکز بهداشتی، کمبود نیروی انسانی در شیفت‌های کاری، و همچنین تعرفه‌های پایین خدمات مامایی روبرو هستند.

برای رفع این چالش‌ها، پیشنهاد می‌شود که بودجه بیشتری به تجهیز مراکز بهداشتی و استخدام نیروی انسانی اختصاص یابد. همچنین، بازنگری در تعرفه‌های خدمات مامایی و افزایش آگاهی عمومی در مورد اهمیت نقش ماماها در سلامت جامعه می‌تواند کمک کننده باشد.

«گلستان ما»: صحبت‌های پایانی شما را می‌شنویم اگر مطلبی باقی مانده که لازم است اشاره بفرمائید در خدمتتان هستیم.

«رحیمیان»: زحمات همکاران پرتلاش و دلسوز و زحمتکش در حیطه مامایی واقعاً قابل تقدیر است و تمام دغدغه کادر بهداشت و درمان این است که بتوانند خدمت بهتری به مردم ارائه کنند.  

خواهشمان از مردم این است که مادران نازنینی که مشکلات زمینه‌ای دارند حتماً زودتر برای پیگیری وضعیت‌شان به پزشک خود مراجعه کنند. هرچه زودتر مراجعه داشته باشند، مشکل‌شان شناخته‌شده‌تر باشد، ارائه خدمت بهشان و نتیجه‌ای که در نهایت مورد انتظار است، بهتر خواهد بود. می‌خواهیم که با ما همراه باشید و با ما همکاری کنید. ما نهایت تلاش‌مان را برای سلامت شما و جنین‌تان خواهیم کرد.  

خبرنگار: زهره رجبی

انتهای خبر/

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.