1401-09-28 08:56
361
0
82667
وقتی «عشق و محبت» مهمان «دورهمی خانوادگی» می‌شود؛

طولانی‌ترین شب سال برای نزدیک شدن دلهاست نه دور شدن/ «یلدا» سهم فضای حقیقی است نه مجازی

مردم چندسالی به خاطر شیوع کرونا از لذت شیرین دورهمی خانوادگی محروم شده بودند اما با اقدام جهادی دولت سیزدهم در واکسیناسیون عمومی؛ ورق به نفع سلامت مردم برگشت و باز هم احیای سنت‌های دیرین، خاطرات شیرین می‌سازند.

به گزارش گلستان ما، جنب و جوش مردم در روزهای منتهی به آئین باستانی «یلدا» دیدنی است، با اینکه آنها از وضعیت بد اقتصادی گلایه دارند اما در تدارک شب‌نشینی «یلدا» هم کم نمی‌گذارند و برو بیایی در خیابان‌ها و بازارهای گرگان به چشم می‌خورد که حاکی از این است بساط دورهمی یلدایی جور می‌شود و فکرهای ناجور هم نمی‌تواند مانعی برای این آئین باستانی ایجاد کند

تاریخ نگار گلستانی با تاکید بر اینکه «یلدا» سهم فضای حقیقی است نه مجازی، گفت: یلدا بهانه خوبی برای صله رحم و با هم بودن است، مردم گلستان نیز خاطرات خوبی با یلدا و این جشن باستانی دارند و همه سعی می‌کنند تا کنار بزرگترها جمع شده و شادی و نشاط را بین هم تقسیم کنند، نباید کاری کنیم که فضای مجازی مانع این محفل صمیمی شود.

غلامرضا خارکوهی با بیان اینکه مردم آخرین شب پاییز که طولانی‌ترین شب سال نام گرفته را در کنار عزیزانشان سپری می‌کنند، توضیح داد: فضای مجازی سهم زیادی از زندگی روزمره مردم را به خود اختصاص داده و شاید همین اتفاق آنها را از یکدیگر دور

وی یلدا را دومین آیین بزرگ باستانی بعد از عید نوروز نزد مردم دانست و توضیح داد: این آیین از نظر مردم‌شناسی اهمیت بسیار زیادی دارد.

این تاریخ‌نگار گلستانی با اشاره به اینکه یلدا شب خاطره‌سازی، تکثیر محبت و مهربانی است، گفت: در این شب اعضای خانواده سعی می کنند به دیدار بزرگترها، پدر بزرگ و مادر بزرگ ها بروند.

خارکوهی از خانواده‌ها خواست تا برای یکدیگر وقت بیشتری بگذارند و گفت: «یلدا» سهم فضای حقیقی است نه مجازی، باید سعی کنیم از فضای موبایلی فاصله بگیریم و از کنا هم بودن لذت ببریم.

وی با اشاره به اینکه سنت های یلدا زیبایی فرهنگ اقوام را به تصویر می کشد، ادامه داد: شب یلدا که از آن تعبیر به شب چلّه هم می شود یكی از كهن‌ترین جشن‌های ایرانی است كه به بلندترین شب سال لقب گرفته و به دنبال آن بلندتر شدن طول روزها را به دنبال دارد.

خارکوهی؛ دوری از کینه ها و کدورت را از سنت های نیکوی شب یلدا برشمرد و ابراز کرد: از جمله رسوم پسندیده در این شب عیادت از سالمندان و بیماران است، رسیدگی به احوال نیازمندان نیز اهمیت ویژه ای دارد كه در دین اسلام نیز با اهمیت شناخته شده است.

وی در زمینه خوردنی های این شب و آنچه که دراین خطه از گذشته مرسوم بوده و امروزه کمی تغییر کرده گفت: "در گذشته در این شب سعی می شده که شام سبک و کم چرب باشد زیرا بعد شام باید از تنقلات مخصوص این شب و هندوانه که گل سرسبد میوه های این شب بوده استفاده شود و این چربی با هندوانه سازگاری نداشته، بنابراین هر خانواده ای به فراخور وضعیت مالی غذایی تهیه می‌کرد.

خارکوهی؛ غذاهای مرسوم شب یلدا را قورمه سبزی، قیمه، دمی، چلو گوشت، آلو خورش عنوان کرد و توضیح داد: در این شب پس از خوردن شام اگر تعداد مهمان‌ها کم بود دور کرسی می نشستند و بساط میوه خوران راه می افتاد اما اگر تعداد زیاد بود روی زمین در کنار بخاری هیزم جمع می شدند و یک دورهمی لذت بخش به وجود می آمد.

وی پیرامون میوه های مخصوص این شب که از گذشته مرسوم بوده بیان کرد: از میوهای مخصوص این شب انار، سیب و مرکبات گل سرسبد آن هندوانه بود البته مردم از میوه های دیگری هم استفاده می کردند.

تاریخ نگار گلستانی ادامه داد: در گذشته همه منتظر بودند فقط از چند نوع میوه خاص تناول کنند و یک نفر هندوانه را در داخل مجمعه قرار داده و همه دور این سینی جمع می شدند تا ببینند که آیا هندوانه رسیده است یا نه! برای این کار هم ابتدا از ته هندوانه برش گردی می زدند اگر قرمز بود، مشخص بود رسیده است. این لحظه ای هیجان انگیز بود و کمی هم نگران کننده. نگرانی از این بابت که نکند هندوانه نارس باشد و... پس از اینکه این کار به خیر می گذشت، برای هرکس یک قاچ هندوانه در ظرفی می گذاشتند و با دندان و گاز زدن آن را نوش جان می کردند.

خارکوهی؛ آجیل و خشکبار را از تنقلات شب یلدا عنوان کرد و ادامه داد: نان کلوچه‌ای، حلوا گنجی محلی، بریانی «مخلوطی تفت داده شده از برنج، گندم، گنجد و شاهدانه»، پشت زیک «مخلوطی از شکر قرمز و گرده خرد شده» هم بر سر سفره یلدا خاطرخواهان زیادی داشتند.

وی با بیان اینکه یلدا نامی آشنا برای همه ایرانیان است، گفت: یلدا را همه دوست دارند چون شیرینی این شب به یادماندنی خاطرات زیادی را در ذهن همه ایجاد می‌کند، مردم شب یلدا را بسیار پربرکت می دانند زیرا دراین شب تبلور انسان دوستی در قالب یک فرهنگ پای کرسی بزرگترها روایت می شود.

به گزارش گلستان ما، بازارهای گلستان این روزها بوی یلدا به خود گرفته و خیابان‌ها مملو از رفت و آمد، خرید و فروش برای دورهمی این روز باستانی شده است، بازار میوه فروشی، قنادی هم در این روزها رونق گرفته و مردم در تدارک یک جشن باشکوه یلدایی هستند تا در کنار هم لذت این شب را دوچندان کنند.

انتهای پیام/

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.