1401-04-14 05:31
445
0
80689
یادداشت علی منصوری؛ به مناسبت روز قلم

عظمت «قلم» و جایگاه «نویسندگی»

روز قلم روز ارزش نگاری بر آنچه که به نگارش در آمده است روز ممیزه خواستگاه من‌ها و ما بودن‌ها است.

به گزارش گلستان ما، علی منصوری در یادداشتی به مناسبت روز قلم نوشت؛ تاثیرات بیان قلم بر زندگی بشر در لسان قرآن و کلام بزرگان بگونه ای است که از آن به عظمت یاد شده و پیوند سرنوشت انسانها در یک منظومه فطری و نقش رفتاری و گفتاری در مسیر تکاملی و بهره مندی انسان ها از گذشته؛ در دایره ثبت قلم به امانت رسیده؛ درحقیقت نگارش قلم همان کلام است که گذشته را با حال و آینده  پیوند زده است.

ارج نهادن به قلم همان بس که خدای سبحان در عظمت قلم بدان قسم یاد نموده: نون و القلم و ما یسطرون خداوند به قلم و به آنچه با قلم مى‌نويسند سوگند ياد كرد. کتابتی كه به واسطۀ قلم محقّق مى‌گردد از أعظم نعمتهاى خداوندی است كه به انسان ارزانی داشته تا هر آنچه می بیندومی شنود و در ذهن دارد بوسیله آن بنگارش ؛  و به مخاطبان رسانده می‌شود.

خدای سبحان با خلقت انسان  وی را از دو نعمت برخودار؛ وبر ا و منّت نهاد: خَلَقَ اَلْإِنْسٰانَ، عَلَّمَهُ اَلْبَيٰانَ  (خداوند انسان را خلق كرد و بدو بيان را آموخت).

و دربارۀ قلم نیز فرمود: عَلَّمَ بِالْقَلَمِ، عَلَّمَ اَلْإِنْسٰانَ مٰا لَمْ يَعْلَمْ:خداوندى كه با قلم آموخت، به انسان تعليم كرد آنچه را كه نمى‌دانست.

انسان با اختراع خط توانست، قلم دست گیرد و بر روی سنگ، چوب و پوست رخدادهای  زندگی فردی و اجتماعی خویش و پل ارتباطی بین گذشته انسان با موضوعات فرهنگی و مواریث تمدنی گذشته توسط قلم برقرار گشت.

بهرمندی انسان از مجموعه علوم بشری و مانایی نظم و نثر از گذشته های دور به وسیله قلم تحقق یافته است.

امام صادق علیه السلام می فرمایند: «اُکْتُبْ وَ بَثَّ عِلْمَکَ فِی إِخْوَانِکَ فَاِنْ مِتَّ فَوَرِّثْ کُتُبَکَ بَنِیکَ» هر آنچه می‌دانی، بنویس و آن را در بین برادرانت منتشر کن و موقعی که می میری، کتاب هایت را برای فرزندانت به ارث بگذار.

البته هر نوشته ای دارای ارزش و قداست و مفید به فایده برای انسان نیست! در بیان قرآن است که فرمود: یصْعَدُ الْكَلِمُ الطَّيِّبُ وَ الْعَمَلُ الصَّالِحُ يَرْفَعُهُ ....  کلمه نیکو به سوی خدا بالا رود و عمل نیک خالص آن را بالا برد.

لذا نگارشی که با قلم در جهت کسب رضای خداوند، همراه با عمل صالح صورت پذیرد و در راستای سعادت و سلامت و کرامت انسانی باشد دارای ارزش است.

چنانچه نگارشی در راستای مطامع شیطانی و تنزل انسانی باشد و انسان را درقالب های حیوانی سوق دهد بعنوان اثر ضاله مطرود انسان های عاقل و خرد ورز است.

پیامبر اعظم (ص) درباره عظمت قلم فرمودند: «قلم، نعمت بزرگی از طرف پروردگار است و اگر قلم نبود، ملک و دین استوار نمی شد و زندگیِ شایسته برقرار نمی گردید». و امام علی علیه السلام می فرمایند: «عقل های صاحبان فضیلت در نوک قلم های آنان است». با عنایت به جمیع جوانب اثربخشی کتابت در حوزه های مختلف برسر وشت فردی واجتماعی ؛مسئولیت آن نیز سنگین است.

امام خمینی (ره) درباره مسئولیت بزرگ قلم می فرمایند: «امروز با قلمهایی که دست شماست، مسئولیت بزرگی دارید... قلمهای شما یک قلمهایی است که چنانچه لغزش بکند، گاهی یک ملت را لغزش می‏دهد.... اگر شما این قلمی که دستتان هست قلم ارشادی باشد، می‏توانید که یک ملت را به راه راست هدایت کنید و می‏توانید که مردم را از انحرافات نجات بدهید».

و مقام معظم رهبری درباره قلم و آزادی کتابت در رسانه ها می فرمایند: «معتقدم كه آزادی قلم و بیان، حقِ‏ مسلّم مردم و مطبوعات است. در این هم هیچ تردیدی ندارم و این جزء اصول مصرّحه قانون اساسی است.
معتقدم اگر جامعه‏ای مطبوعات آزاد  و دارای رشد و قلم های آزاد و فهمیده را از دست بدهد، خیلی چیزهای دیگر را هم از دست خواهد داد.
كسی كه قلم به دست می‏گیرد، باید؛ تقوا، صداقت،عفاف، انصاف نسبت به دیگران؛ جزو طبیعت ثانوی‏اش بشود.»

لذا قلم بی تردید در سعادت و سلامت و شقاوت جامعه اثر گذار است، قلم توانایی آن را دارد طوفانی از احساسات دریای خروشان محبت های سالم را در تلاطم  آورده و فضایی, از ایثار و فداکاری را در خدمت به بشریت به کار گیرد و یا آنگاه که آثاری خلاقانه نورافشانی طلوع خورشید را برساحل اقیانوسی آرام باامواج دل انگیز به ترسیم می کشد.

در نگاه نخست بیانگر عظمت خالق را با زیبایی مخلوق در گنجینه افکار درهم آویخته و نسیم رحمت الهی را به باران عطوفت خالقیت بر موجودات؛ به ارمغان آورده و به عواطف انسانی آرامش را هدیه بخشیده است و یا آنگاه که قلم برصفحه ای به آرامی می لغزد و کلماتی در وصف تاریخ می نگارد و آغاز نگارش در حریم حرم واسطه یافتگان کوی دوست به میان می آید از نوح نبی و ابراهیم خلیل و موسی کلیم و عیسی روح ا... و محمد مصطفی (ص) است ناخودآگاه چشمان بصیرت بین انسان چهره  تقابلی جبهه باطل و فریادهای مظلومان تاریخ که در گودال های آتش نمرودی و فریاد و ضجه بردگان در سیطره  فوعونی و انکار یهود و به صلیب کشیدنها و مظالم مشرکین بر مظلومیت مسلمانان و ستمگری های پادشاهان تاریخ و به اسارت رفتن انسانیت انسان ها به دست شیطان بزرگ و اهل جمود صهیون به گوش می رسد.

روز قلم روز ارزش نگاری بر آنچه که به نگارش در آمده است روز ممیزه خواستگاه من‌ها و ما بودن ها است.         

چشم کوته نظران بر ورق صورت خوبان

خط همی بیند و عارف قلم صنع خدا را «سعدی»

انتهای پیام/

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.