1394-03-25 18:41
3114
10
16093
تاملی بر سخنان این هفته امام جمعه گرگان ؛

این آمار را کدام فرد یا سازمان به امام جمعه داد / حاج آقا ! آیا از دل پرخون کشاورزان خبر دارید؟

نکته جالب در سخنان این هفته امام جمعه گرگان نمود داشت ، آمار نادرست از هدر رفت گندم استان است که معلوم نیست کدام منبع و کدام سازمان و کارشناس این آما را به اطلاع حاج آقا رسانده است.

به گزارش گلستان ما ؛ خطبه های نماز جمعه گرگان این هفته شاهد انتقاد شدید امام جمعه گرگان از کشاورزان بود .

این انتقادها ناظر به هدر رفت گندم در حین برداشت و حمل و نقل آن به محل تحویل گندم به علاوه آتش زدن بقایای گندم بود .

بخشی از سخنان آیت الله نورمفیدی به نقل از سایت ایشان مختصرا می آید :

" امام جمعه گرگان از کشاورزان استان گلستان به دلیل آتش زدن زمین های کشاورزی بعد از برداشت محصول گندم و بی توجهی در برداشت و حمل آن، به شدت انتقاد کرد.

* این کار، ناسپاسی به نعمت های الهی است و کشاورزان باید مراقب عذاب پروردگار باشند. 

* طبق اطلاعات موثق ، هنگام برداشت گندم و حمل آن به مراکز خرید ، 100 هزار تن از این محصول در سطح استان گلستان ، هدر می رود.

نماینده ولی فقیه در استان گلستان ارزش مادی هدر رفتن گندم در استان گلستان را بیش از 100 میلیارد تومان اعلام و خاطر نشان کرد: چطور انتظار داریم با چنین ناسپاسی، پروردگار همچنان نسبت به ما نظر لطف و رحمت داشته باشد و عذاب نکند ؟

نورمفیدی برخی از انتقادات کشاورزان نسبت به وضع کشاورزی را غیر واقعی دانست و خاطر نشان کرد: شما که این همه نسبت به وضع کشاورزی انتقاد دارید چرا به این چیزها توجه نمی کنید؟ چرا ریشه برخی از مشکلات را در خودتان جستجو نمی کنید؟ "

چرا جهاد کشاورزی در مورد آتش نزدن بقایا گندم فرهنگ سازی نمی کند ؟

تاملی بر اظهارات اخیر امام جمعه گرگان و انتقاد شدید وی از قشر مظلوم و زحمتکش کشاورز جای تامل دارد . اینکه چرا کشاورز بعد از برداشت گندم بقایای آن را آتش می زند و یا هدررفت گندم حین برداشت و حمل نقل امری است که زیاد هم متوجه کشاورز نمی شود.

آتش زدن بقایا میراثی است که از گذشته به ارث رسیده و در این 37 سال بعد از انقلاب نیز مسئولان جهاد کشاورزی هیچ گاه فرهنگ سازی مناسب و قابل توجهی نکردند و در دهه های گذشته گاها حتی تشویق به انجام این کار نیز می شده است .

یکی از دلایل آتش زدن بقایای گندم آماده سازی سریع زمین برای کشت بعدی که در استان ما معمولا سویاست ، می باشد که با یک آبیاری و بارندگی خوب و یک دیسک زدن زمین به سرعت سراغ کشت بعدی می توان رفت .

اما وقتی بقایا آتش زده نشوند کشاورز مجبور است یک شخم به ارزش هکتاری 120 هزار تومان بزند و البته در مراحل بعدی مانند وجین با برخی بقایا مواجه خواهد بود .

اگر چه 10 سال پیش مقادیر آب استان جوابگوی کشت بعد از گندم بود اما طبق فرموده آیت الله نورمفیدی و کارشناسان در حال حاضر به دلیل کمبود منابع آبی اصلا آتش زدن به صلاح نیست .

100 هزار تن هدر رفت غیر واقعی است

اما نکته جالب دیگری که در سخنان آیت الله نورمفیدی نمود بارزی دارد ، ارائه آمار نادرست از هدر رفت گندم است که معلوم نیست کدام منبع و کدام سازمان و کارشناس این آمار را به اطلاع حاج آقا رسانده است.

آیت الله نورمفیدی به نقل از این منابع گفته است که 100 هزار تن گندم به ارزش 100 میلیارد تومان هدر می رود .

طبق اطلاع ما امسال برای اولین بار 400 هزار هکتار از اراضی استان گلستان به کشت گندم اختصاص یافت که بخشی از این گرایش به گندم به دلیل خراب شدن محصول کلزا در سال گذشته بود.

اگر میزان هدر رفت هر هکتار گندم حدود 50 کیلوگرم در حد یک کیسه معمولی محسوب کنیم و از قرار کیلویی 1155 تومان این هدر رفت را لحاظ کنیم باز هم عدد ی در حدود 23 میلیارد تومان حاصل می شود که با رقم 100 میلیارد تومان گفته شده فاصله زیادی دارد.

400/000 * 50 = 20/000/000 کیلوگرم

20/000/000 * 1/155 = 23/100/000/000 میلیارد تومان

در یک حساب سرانگشتی عدد 23 میلیارد تومان بدست آمد که اختلاف معناداری با عدد 100 میلیارد تومان دارد .

البته این میزان هدررفت ( 50 کیلو در هکتار ) یک رنج عمومی است که در هر هکتار وجود دارد چه اینکه در بسیاری از زمین ها چنین هدر رفتی مشاهده نمی شود و گاها نیز ممکن است به دلایل مختلفی نظیر : اشکال فنی کمباین ، ابری بودن هوا و ... مقدار بیشتری هدر برود ولی بطور میانگین عدد 50 کیلوگرم را برای هر هکتار می توان متصور شد .

البته این رقم مربوط به امسال است که 400 هزار هکتار گندم در گلستان داریم که چون هنوز برداشت به پایان نرسیده و هنوز آمارهای قطعی اعلام نشده ، این عدد هم نمی تواند مبنای سخنان شخصیت های استانی و کشوری باشد .

اگر این اعداد و ارقام را در سال های گذشته جستجو کنیم باید بدانیم که طبق گفته ها تا بحال استان گلستان بیش از 600 تا 700 هزار تن برداشت نشده و احتمالا امسال برای اولین بار تا مرز1 میلیون تن پیش می رویم .

پس چطور ممکن است که از 600 هزار تن 100 هزار تن آن هدر برود ؟ کدام عقل سلیم و یا منطق این را می پذیرد ؟ كه قطعا بايد اين موضوع را پيگيري نمود كه اين هدر رفت گندم در چه بخشي اتفاق مي افتد .

در گفتگوی این پایگاه خبری با کارشناسان حوزه گندم و غله ؛ تلفات گندم در بخش برداشت و حمل و نقل تا این میزان رد شده است اما اعلام شده هنگام نگهداری و جابجایی هنگام انبارگردانی مقادیر زیادی از گندم استان هدر می رود.

همچنین کارشناسان عنوان کردند میزان سبوس گندم های منطقه گلستان از سایر مناطق کشور بالاتر است و به بیش از 15درصد هم می رسد و از این منظر هم می شود گفت که میزانی از گندم استان تلف می شود .

اما از این مطالب هم بگذریم بیشتر سخنان امام جمعه گرگان ناظر به هنگام برداشت و حمل و نقل بود که بعید به نظر می رسد آمار گفته شده صحت داشته باشد و این امر نیازمند بررسی است .

حاج آقا از دل پر خون کشاورزان خبر دارید ؟

اما حاج آقا از این حرف ها که بگذریم آیا از دل پرخون کشاورزان هم خبر دارید ؟ اوضاع آشفته و هرج و مرج در بازار خدمات کشاورزان موجی از اعتراض ، نارضایتی و عصبانیت را در میان این مردم ساده ، کم حرف ، مظلوم بوجود آورده است .

در مناطق مختلف هیچ نظارتی بر نهاده ها و خدمات کشاورزی شامل : بذر ، کود ، سم ، شخم ، دیسک ، ردیف کار ، سمپاش و حمل و نقل نمی شود و قیمت ها نجومی و ناراحت کننده است .

بر فرض مثال در همین هفته گذشته رانندگان تراکتور و تریلی با استفاده از فرصت بدست آمده گندم را تنی 25 هزار تومان به مراکز خریدی که حتی در 5 کیلومتری آن قرار داشتند انتقال می دادند.

کشاورز بیچاره ای که یک هکتار گندم دارد و 4 تن از آن برداشت کرده ، باید 100 هزار تومان فقط کرایه حمل و نقل بدهد ؟ همین کشاورز برای برداشت یک هکتار گندم با کمباین که فقط نیم ساعت تا 45 دقیقه طول می کشد باید 150 هزار تومان همراه با چند کیلو شاگردانه هم بدهد ؟ بماند چقدر پول شخم ، دیسک ، سمپاس و بذرپاش و ... داده است .

آیا می دانید یک کارگر برای یک ساعت کودپاشی درخواست 40 هزار تومان می کند و یا برای چند ساعت آبیاری به دنبال رقم 60 هزار تومان است ؟ کشاورزی ما گره های زیادی دارد که متاسفانه عدم نظارت و توجه به این مباحث ریز باعث شده پیشرفتی در این زمینه نداشته باشیم .

هنوز کشاورزان سال گذشته را از یاد نبرده اند که پول سویای خود را شش ماه بعد از تحویل دریافت کردند و اینها مشکلاتی است که در این بخش وجود دارد و متاسفانه هیچ نهادی تاکنون به آن رسیدگی نکرده است.

چرا تا بحال دولت نتوانسته نقش پر رنگ دلالان در اقتصاد کشاورزی را کمرنگ و دست سودجویان را قطع کند تا کشاورز مظلوم بتواند شیرینی زحمت خود را بچشد ؟

چرا باید هنگام برداشت ، قیمت محصولات نظیر سیب زمینی و انواع میوه جات به پایین ترین سطح تنزل پیدا کند که کشاورز حتی نتواند هزینه برداشت محصول را دریافت کند و مجبور شود محصول را به حال خود رها کند یا خوراک حیوانات کند و گاها نیز مجانی بدهد تا کامیونها به شهرهای دیگر ببرند؟

حاج آقا وضع کشاورزان بدتر از اینهاست که گفته می شود و به واقع از این تیتر ها و سخنان جای تعجب داشت که چرا باید انگشت سوال و شماتت از سازمان ها و مجموعه های مسئول و ذیربط که باید پاسخگو باشند ، بسوی کشاورزان مظلوم و بیچاره گرفته می شود .

انتهای پیام /

 

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

مجید

شما هم از همه چیز بی خبری عزیز من خودم 5 سال کارشناس مزارع استان بودم. کشاورزان بیچاره ای که شما ازشون حمایت میکنی هیچگاه به مشاوره متخصصین امر گوش نمیکنن . هر چیزی که بهشون بگی اگه برعکسشو عمل نکنن حداقل جوری کار میکنن که روش شما رو انجام ندن . واسه همینه که کشاورزی کشور هیچگاه پیشرفت نمیکنه

0
0
پاسخ
1394-03-25 21:09
کارشناس جهاد

به نظر من هم 100 هزار تن هدر رفت با ارزش 100 میلیارد تومان واقعی نیست .کل محصول استان 600 هزار تن است این یعنی باید یک ششم ( 1/6 ) آن ضایعات باشد .

0
0
پاسخ
1394-03-25 21:10
ساورعلیا

سخنان حاج آقا در خصوص مضرات آتش زدن مزارع پس از درو صحیح است ولی در خصوص آمار هدر رفت گندم خیر .ضمنا بخش عمده هدر رفت گندم به اشکالات بزرگ فنی موجود در کمباین ها بر می گردد که هیچکس به فکرش نیست .

0
0
پاسخ
1394-03-25 21:21
گرگان

عادت بد گلستان ما ، قبل از پرسش از منبع خبر ، بردداشت ها و محاسبات خود را به جامعه القا می کند...گلستان ما ! آیا از خون دل ما بابت این .... در جامعه باخبری...آیا عدم پوشش خبرهای احمدی نژاد و همدستان بعلت بی اهمیتی آن نسبت به چند تن محاسبه گندم و پول کمتر یا بیشتر آن است...کمی انصاف چاشنی سایت تون بشه از این بیمزگی شاید دربیادبازهم اگه ممکنه سانسور نکنین

0
0
پاسخ
1394-03-26 02:58
نیمه مطلع

دوستان عزیز گلستان ما بهتره قبل از هرگونه استدلال با چند نفری که اهل فن هستند گفتگو کنید، براساس برآوردها 2 درصد از محصول قبل از برداشت، 4 درصد حین برداشت و 4 درصد هم در زمان حمل به هدر می رود که می شود 10 درصد، اگر فرض کنیم که امسال حدود یک میلیون تن گندم در گلستان تولید شود 10 درصد آن یعنی 100 هزار تن هدر می رود که ارزش ریالی آن با احتساب قیمت 1150 تومان می شود 115 میلیارد تومان!!!!! البته دوستان گلستان ما این فقط برای محصول گندم است و در محصولاتی نظیر جو و کلزا هم این هدر رفت وجود دارد که باید محاسبه شود. بخشی از این مشکل به خود کشاورزان و بخش بیشتر آن به دولت بر می گردد. آمارهای حاج آقا درست است اما نمی توان همه مشکلات را بر گردن کشاورزان انداخت، با این اوضاع اقتصادی و معیشتی، نوسازی کمباین ها سخت است که دوستان دولتی باید چاره ای بیندیشند تا کشاورزان را از تدبیر خود ناامید نکنند و صد البته همیشه نظر مخالف داشتن نشانه با سوادی نیست! لطفا تغییری در نوشته من اعمال نکنید.

0
0
پاسخ
1394-03-26 03:32
محمدیان

برادر من آقای نورمفیدی که هر ساله توی خطبه ها در خصوص آتش نزدن صحبت می کنه . من حداقل 10 سال است که می شنوم .کشاورزان ما راحت طلب شدند مثل قبل نیستند حرف گوش نمی کنند ان وقت می گید فرهنگ سازی خوب فرهنگ سازی همینه که یک امام جمعه از دیدگاه دینی به یک جامعه مسلمان مسائل را از تریبون جمعه تذکر بده خوب اگر این جامعه مسلمان گوش نکنه بخواهد کار شخصی خودش زودتر پیش ببره و با عواقبش کار نداشته باشه دیگه تقصیر دیگران چیه ؟

0
0
پاسخ
1394-03-26 03:41
رضا زاده

...این آمار مربوط به سال گذشته و دو سال قبل نه امسال چون امسال هنوز برداشت نصف شده در سالهای قبل بیش از یک میلیون تن برداشت گندم داشتیم من خودم بچه روستا و کشاورزاده هستم آمار آقای نورمفیدی دور از واقعیت نیست.

0
0
پاسخ
1394-03-26 04:02
....

http://www.snn.ir/detail/News/418960/161

0
0
پاسخ
1394-03-26 07:18

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.