1395-03-01 16:46
1058
0
32311
پایان تهدید محوری و آغار فرصت شناسی در گنبد؛

عصر روشنگری روشنفکران جوان جرجان زمین

عقلانیت در این نسل، مانع تقویت تعصبات بی‌جای قومی و مذهبی می شود،این تکثر نگارستان ایران، نه عامل تهدید که در نگاه فرصت شناسان اصلی ترین دلیل برای پیشرفت گنبد خواهد بود.

به گزارش گلستان ما به نقل از سلام گنبد : صالح کاهانی فعال فرهنگی و  روزنامه نگار گنبدی نوشت : تهدید انگاری به خاطر کثرت قومی و مذهبی در گنبد مانع پیشرفت گردید!از این رو ساده ترین راه جلوگیری از تحرکات و عیان شدن مطالبات، نگاه کنترلی بود.

ناآگاهی افکار عمومی از ظرفیت های میراثخانه گلستان موجب شد تا شهروند گنبدی از جایگاه حقیقی خود دور بمانند. هر تحرکی که موجب بلند شدن صدای مردم بود به تهدید قومی و مذهبی تفسیر شد. این نگرش با واقعه تلخ نااهلان در تاریخ گنبد پیوست ناگسستنی پیدا کرد، و دیگر کمتر اتفاقی در این شهر بدون ملاحظه تاریخ مورد توجه قرار گرفت!

نگاه کنترلی از سوی بالا بر آزاد شدن ظرفیت ها غلبه یافت و عدم تعامل سازنده اقوام و مذاهب گنبد بهانه دیگری بر کندی توسعه همه جانبه بود. با این حال استعداد مردم گنبد، در عرصه هایی همچون ورزش، در نهایت به دیده مردم ایران و جهان رسید.

حال دیگر بزرگمرد عارف و شاعر ترکمن کمتر در فضای ملی و بین المللی فرصت معرفی یافت. تاریخ کهن دیار جرجان/گرگان به دلیل دوری از مرکز در سانسور و یا معرفی یک سویه قرار گرفت.

دولت محمد آزادی، فخرالدین اسعد جرجانی، کیکاووس بن اسکندر، میرشریف جرجانی، عبدالقاهر جرجانی، حکیم جرجانی و… تعلقی به شهر خود نداشتند. کمتر کسی نامی و نشانی از آنان در گنبدکاووس یافت و جرجان همان خرابه ای در حاشیه گنبد نام گرفت![شما آثارش را در مرکز جستجو کنید]

آمار نشان می‌دهد که بازدید گردشگران خارجی از خالد نبی بیشتر از بلندترین سازه تمام آجری جهان است! گنبدی‌ها از دیرباز با فقدان آگاهی از فرصت اقتصادی ظرفیت های گردشگری هیچ گاه ریالی از این مزیت های نسبی را در جیبشان فهم نکردند! از این رو این فرصت ها ناکارآمد و حداقلی تلقی شد. شهر نیز کمتر شباهتی به داشته هایش یافت! (نام معابر و خیابان ها، المان های شهری، تندیس مفاخر و …)

اگر از مصادیق دیگر در حاشیه ماندن این واقعیات تاریخی بگذریم باید به فردایی که در پیش داریم بنگریم.امروز به فراخور توسعه ابزار ارتباطی و بالا رفتن سطح دانش عمومی و از همه مهم‌تر حضور نسل جوان گنبدی نوید آینده روشنی را می دهد.

عقلانیت در این نسل، مانع تقویت  تعصبات بی‌جای قومی و مذهبی می شود. درد مشترک در کثرت قومی و مذهبی عاملی خواهد بود تا انتظارات و مطالبات عمومی مردم گنبد از تنوع و عمق بالایی برخوردار باشد.

این تکثر نگارستان ایران، نه عامل تهدید که در نگاه فرصت شناسان اصلی ترین دلیل برای پیشرفت متعالی شهرستان گنبد خواهد بود.فقدان هویت منسجم شهروند گنبدی مطرح می شود. در این مسیر حضور روشنگرانه روشنفکران جوان گنبدی برای طرح مسائل مختلف و پرسشگری می تواند آغاز راه باشد.

حال در این نگرش ذخائر، منابع و میراث با تکثر بالا عامل اصلی پیشرفت است.“جرجان در قرن دهم میلادی، مرکز یکی از ولایت های اسلامی بود و به “امیران روشنفکر” خود اشتهار داشت.

بیشتر از همه شمس المعالی، قابوس، شاعر و دانشور بود که ابن سینا را به دربار خویش گرامی داشت. جرجان، شهری بود که به دوران قابوس، به اوج رفاه و کثرت جمعیت رسیده بود.” (ویل دورانت، تاریخ تمدن، ج۴، ص۲۳۱)

نویسنده: صالح کاهانی

انتهای پیام /

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.