1394-05-21 08:21
1602
0
18893
یادداشتی به قلم زهرا عقیلی:

جایگاه دغدغه مندی کم آبی در زندگی روزمره شهروندان/ گلستان در ردیف استان های بحرانی کمبود آب

استان گلستان با استانهای بوشهر، هرمزگان و فارس در ردیف استانهایی با کمبود آب قرار گرفته است. نه تنها مردمان گلستان، بلکه شاید هیچ ایرانی تصور آن را نداشته باشند که استان گلستان به عنوان یکی از استان های شمالی یکی از بحرانی ترین شرایط آبی را در سطح کشور دارا باشد.

به گزارش گلستان ما به نقل از رادکانا، روزگاری بیمه واژه بیگانه ای برای شهروندان ایرانی محسوب می شد. شاید به این دلیل که پرداخت مبالغی در هر ماه که نتیجه آن جز با در دست داشتن دفترچه های درمانی قابل رویت نبود، اعتماد چندانی را در بین مردم جلب ننمود.

پس از گذشت سالها و با اخذ حقوق بازنشستگی و بیمه گشتن آینده، مسکن و خودرو، همگان به ارزش بیمه پی بردند و حال بیمه مبدل به یکی از دغدغه های شهروندان گردیده است.

در این بین نیز مسائلی هستند که دغدغه مند گشتن آنان، تضمین و بیمه کننده آینده همگان خواهد شد.

امروزه کاهش تدریجی آب، شیب نزولی بیشتری به خود گرفته است، و این در حالیست که نگاه چندان جدی نسبت به این مسئله وجود ندارد.

سالها قبل با آغاز فصل گرم، موضوع کم آبی و جیره بندی به بحث روز شهروندان مبدل می گشت. موضوعاتی از جمله اینکه آیا در این سال هم جیره بندی خواهیم داشت؟ آیا فشار آب کم خواهد شد؟ و سوالاتی از این دست که نگرانی ناشی از کمبود آب را در فصل گرم موجب می گردید. اما در سالهای اخیر موضوع کم آبی، بحثی جهانی است که نه تنها کشورمان بلکه بسیاری از کشورهای جهان با میزان بارش کم سالانه با این مقوله مواجه می باشند.

در کشور ایران به دلیل بارش های کم در سالهای اخیر، هیچ یک از استانها بر اساس شاخص دسترسی به منابع آب در شرایط قابل تحمل، نرمال و مرطوب قرار ندشته اند. در واقع با نگاهی به آمارهای مرتبط به وضعیت آبی کشور، در آینده ای نزدیک باید نظاره گر کشمش بیشتر در بین استانها باشیم.

همچنین بر این اساس استان گلستان با استانهای بوشهر، هرمزگان و فارس در ردیف استانهایی با کمبود آب قرار گرفته است. نه تنها مردمان گلستان، بلکه شاید هیچ ایرانی تصور آن را نداشته باشند که استان گلستان به عنوان یکی از استان های شمالی یکی از بحرانی ترین شرایط آبی را در سطح کشور دارا باشد.

حال سوال مطروح در این زمینه آن است که شهروندان ایرانی و به ویژه گلستانی تا چه میزان درگیر مسئله بحران آب هستند؟

در نگاه نخست به مقوله کم آبی، کمبود نزولات آسمانی تصور اولیه اکثر شهروندان خواهد بود، اما در این بین مصرف نادرست آب در بخش های کشاورزی، صنعتی و خانگی مزید بر علت در این مسئله بوده است.

عدم نگرش مسئولیت پذیرانه شهروندان نسبت به این مسئله، مهمترین دلیل مصرف نابجا و نادرست آب بوده است.

سهولت در دسترسی به آب و هزینه پایین مصرف آن نیز از جمله مواردی است که بر شدت اثر منفی این نگرش تاثیرگذار بوده اند.

IMG22401621

نتیجه این نگرش را می توان پس از سالها تبلیغ و آموزش در استفاده از یک سطل آب در شستشوی خودرو و آبیاری گیاهان در منازل دانست، حال آن که همچنان تعدادی از شهروندان لذت شستشوی خودرو و آبیاری دار و درخت منزلشان را با به دست گرفتن شلنگ و سپس شستشوی کف حیاط و گاهی سطح خیابان می دانند.

اگرچه نمی توان نقش این آموزش ها را در نهادینه ساختن فرهنگ مصرف صحیح آب در جامعه بی تاثیر دانست. آموزش به کودکان نیز در این بین یکی از گزینه های مطرح شده خواهد بود که تضمین کننده جایگیری صحیح این فرهنگ در آینده خواهد گشت.

اما بحران آب مسئله ای مرتبط با عصر کنونی است و تنها مشمول دغدغه آیندگان نخواهد بود. بنابراین همگام با آموزش، تبلیغات گسترده تر و جدی تر بحران آب و تبدیل آن به دغدغه شهروندان، اقدامی موثر در مصرف صحیح و بالطبع ذخیره بیشتر آب و جلوگیری از بحران کمبود آب خواهد بود. دغدغه ای که بدانیم آب به عنوان سرمایه است که با اندوختن آن، آینده خود و فرزندانمان را بیمه خواهیم نمود.

نویسنده: زهرا عقیلی – کارشناس ارشد محیط زیست

انتهای پیام/

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.