1394-01-28 18:59
882
0
13392
کارشناس مسائل سیاسی بررسی می‌کند؛

تحلیل تحولات بین‌المللی - بحران یمن/ بهترین موضع کشورهای همسایه میانجیگری در بحران یمن است

رییس دانشگاه پیام نور گالیکش گفت: بهترین موضع کشورهای همسایه میانجیگری در بحران یمن است.

به گزارش گلستان ما، دکتر قران خسروی در گفت‌وگو با خبرنگار نیلکوه گفت: حمله عربستان به یمن پس از روی کار آمدن ملک سلمان پادشان جدید عربستان به جهانیان نشان داد که عربستان به پشتوانه غرب، خصوصاً آمریکا، دلارهای نفتی و سلاح‌های مدرن خریداری‌شده از آمریکا درصدد است در منطقه خلیج‌فارس خودی نشان دهد.

وی افزود: به نظر می‌رسد مذاکرات هسته‌ای ایران و غرب و مشغول بودن در یک تفاهم دیپلماتیک و فشار چندجانبه بر ایران در موضوعات منطقه غرب آسیا ازجمله سوریه و داعش و درگیری‌های گاه‌وبیگاه ایران در تحولات منطقه باعث شده است تا عربستان امر را بر خود مشتبه کرده و به بهانه دفاع از اسلام و حاکمیت سابق در یمن، دست به چنین اقدام خطرناکی آن‌هم در حوزه خلیج‌فارس بزند.

دکتر خسروی گفت: یمن یک کشور چند قومیتی است که از نگاه مذهبی نیز سنی‌های شافعی در اکثریت بوده و حدود 30 درصد آن شیعیان هستند که گرایش‌های زیدیه دارند. ازاین‌بین تعداد کمی نیز با مذهب شیعه اسماعیلی و دوازده‌امامی وجود دارد.

به گفته رییس دانشگاه پیام نور گالیکش از نگاه استراتژیکی این کشور با تسلط بر تنگه «باب المندب» قادر به کنترل دریای سرخ بوده و حتّی می‌تواند آنجا را از طریق جزیره «بریم» مسدود کند.

این کارشناس مسائل سیاسی خاطرنشان ساخت: یمن دارای ۲۰۰ جزیره بوده و دارای سواحل طولانی در جنوب شبه‌جزیره عربستان است که ازلحاظ بازرگانی دارای اهمیت ژئواکونومیک و از نگاه سیاسی و امنیتی دارای اهمیت زئو استراتژیک است.

دکتر خسروی افزود: درمجموع یمن به لحاظ نزدیکی به شاخ آفریقا، همسایگی با عربستان، سواحل طولانی در دریاهای سرخ و عرب و وجود بنادر مهمی مانند عدن، حدید و فحاء و بیش‌ترین جمعیت در شبه‌جزیره عربستان و وجود افراد و قبایل مسلّح و جنگجو دارای اهمیت فراوانی است. این مسائل هم اهمیت بین‌المللی این کشور را بالابرده است و هم برای عربستان سعودی نگران‌کننده است. به این موارد کشف نفت در مرزهای نزدیک عربستان نیز به حساسیت مناطق مرزی یمن و عربستان افزوده است. حتی دولت عربستان سعودی درصدد ضمیمه کردن مناطق نفت‌خیز یمن به خاک خود است.

وی تصریح کرد: عربستان سعودی خود نیز می‌داند چنانچه نیروی نظامی پیاده در این کشور گسیل ندارد هرگز نمی‌تواند به حاکمیت یمن لطمه‌ای بزند. حاصل کار دشمنی با عربستان و تهدید مناطق اقتصادی و استراتژیک این کشور در مرزهای مشترک خواهد بود، که برای این کشور گران تمام خواهد شد.

خسروی اظهار داشت: در صورت پیاده کردن نیرو نیز با هزینه جنگ با یک‌میلیون افراد مسلح و آماده یمنی که به‌طور سنتی سلاح داشته و آماده جنگ و دفاع هستند روبرو خواهد شد. این نیز کاملاً به ضرر این کشور خواهد بود. همین مسئله عربستان را وا‌داشته است تا به فکر یک اجماع اسلامی باشد که در این راه نیز ناکام خواهد ماند.

رییس دانشگاه پیام نور گالیکش گفت: راهی که برای بحران یمن متصور است راه دیپلماتیک است. زیرا بر یمن هرگز نمی‌توان تسلط یافت و کمترین ضرر کینه یمنی است که همراه متجاوزین خواهد بود.

به گفته این کارشناس مسائل سیاسی جمهوری اسلامی ایران با پیگیری دیپلماتیکی که تاکنون داشته است توانسته است تأثیراتی بر کشورهای همسایه در عدم همراهی با اجماع عربستان داشته باشد. ادامه این حرکت می‌تواند مشروعیت این حمله را برای ابقاء حاکمیت سابق از بین برده و نهایتاً منجر به استقرار دموکراسی در یمن گردد. به نفع هیچ کشوری در همسایگی یمن خصوصاً عربستان سعودی و حتی ایران نیست که در جنگ داخلی بر سر حاکمیت و استقرار حکومت مردمی یمن دخالت کنند. بهترین موضع کشورهای همسایه میانجیگری در بحران یمن است.

انتهای پیام/

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.