1393-11-18 16:35
5495
2
9637

قیام مردم سیستان در ۱۹ بهمن ۱۳۳۰ علیه استبداد پهلوی

ناگهان از چهار گوشه «شهر زابل» فریاد «یاحق» طنین انداز شد، صندوق های مملو از آرای جعلی شکسته، «بازرس ویژه» و «فرماندار» توسط مردم کشته، «آیت الله شریفی» و «سردار پردلی» دستگیر شدند.

به گزارش گلستان ما ؛ ۱۹ بهمن ۱۳۳۰ یادآورقیام خونین  و دلاورانه مردم «سیستان» است که با جسارت و شهامت بی نظیر، در زمانی که خاندان پهلوی با حمایت آمریکا حکومت می کردند با خیزش مردانه، کاخ آمال  دیرینه خاندان «خزیمه» راسرنگون و به سلطه صد ساله این خاندان پایان بخشیدند.

دلاوران سیستانی با قیام تاریخی خود ثابت کردند که در تمام دوران حیات از عصر کین خواهی ایرانیان گرفته، تا دوره پهلوانی و تاریخی هیچ گاه سلطه بیگانه را نپذیرفته و نگاهبانان از جان گذشته در دفاع از کیان ایران هستند.

بنابراین قیام تاریخی ۱۹ بهمن نیز ادامه همان خیز شهادتی تاریخی ۱۹ بهمن سال ۱۳۳۰ کاندیدای راستین مردم سیستان «آیت ا… میرزا ابراهیم شریفی» از روحانیون خوشنام سیستان بود زیرا «سردار محمدرضا خان پردلی (سرابندی)» رهبرقیام مردمی اعلام داشته بود نماینده سیستان باید یک سیستانی باشد و دولت و حکومت مرکزی نمی تواند خواسته خود را به مردم سیستان تحمیل کند.

دولت که با تمام قدرت از «امیرحسین خزیمه علم» حمایت می کرد به بازرس اعزامی و فرماندار اعلام داشته بود که باید خزیمه از صندوق آراء بیرون بیاید.

بنابراین چند روز قبل از روز انتخابات با حمایت و دسیسه رئیس ثبت احوال زابل تمامی صندوق ها را بنام امیرحسین خزیمه انباشتند و صبح روز ۱۹ بهمن صندوق ها را به محل شعب اخذ رای در شهر و بخش های تابعه فرستادند به این امید که صندوق های پرشده را عصر به شهر برگردانند و به ولی نعمتان خود در تهران اعلام نمایند که دستور و خواسته شما برآورده شد.

رهبری قیام و بزرگان سیستان تاساعت ۷ صبح ۱۹ بهمن به مراجع ذی صلاح در تهران و شهر زابل اعلام داشتند که از تقلب پرهیز شود. زیرا شهر زابل و مراکز اخذ رای در محاصره آزادیخواهان سیستانی است. اما غرور و تکبر دولتی ها به حدی بود که به خواسته مشروع و به حق مردم هیچ ترتیب اثری داده نشد، رهبری قیام پس از مذاکره با بزرگان سیستان و آیت ا… شریفی به نتیجه رسیدند که راه حل، ازبین بردن صندوق های آراء می باشد. وابستگان رژیم و هواداران خاندان علم تهدید را هم جدی نگرفتند حتی از توهین هم فروگذار نکردند.

توهین یکی از پیش کاران وابسته به خاندان خزیمه برای سیستانی ها قابل اغماض نبود. بنابراین دستور شکستن صندوق های آراء صادر شد، ناگهان از چهار گوشه شهر زابل فریاد یاحق در فضا طنین انداز شد و در ساعت ۸:۱۵ دقیقه صبح روز ۱۹ بهمن تمامی صندوق ها شکسته و آراء در فضا پراکنده شد. بازرس و فرماندار کشته شدند و آیت ا… شریفی، سردار محمد رضاخان و دیگر سران و بزرگان سیستان بازداشت شدند برخی از آزادیخواهان سیستانی به زندان های طولانی محکوم شدند؛ سردار محمد رضاخان پردلی پس از ۱۶ سال تبعید در سال ۱۳۴۶ به سیستان بازگشت.

نویسنده: شهریار زاهدان

انتهای پیام/

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

مگم که

واقعا برای من در کلاس انقلاب اسلامی دانشگاه که استاد بنده از این حرکت قبل از انقلاب ان هم در زمانی که کسی جرعت نداشته که به مامور شاه و یا کسی دیگر چپ نگاه کنند سیستانی ها فرماندار و مامورین ساواک را به قتل رساندند درود بر شما سیستانی ها که همیشه مایه سربلندی ایران در ادوار این تاریخ بوده اید به عنوان یک گرگانی اصیل به داشتن چنین هم وطنانی احساس غروز میکنم دانشجوی دانشگاه ازاد ازادشهر م/خ/ق

0
0
پاسخ
1393-11-18 17:53
محمد

درود بر شرف سیستانی های ولایت مدار

0
0
پاسخ
1393-11-19 06:50

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.