عمر سه دولت به سر آمد و دولت دوازدهم هم رسید اما هنوز قانون تسهیل ازدواج جوانان مصوب آذرماه 1384 همچنان در بایگانی خاک میخورد. جمعیت جوان ایران میتواند در آینده یک بحران اساسی شود یا یک فرصت ناب. انتخاب میان این دو به عملکرد دولت­مردان روحانی بستگی دارد.
به گزارش گلستان ما به نقل از راه دانا؛ چند ماهی از عمر دولت نهم میگذشت که قانون تسهیل ازدواج جوان مشتمل بر سیزده ماده و چهار تبصره در تاریخ 27 آذرماه 1384 در مجلس تصویب شد اما تا سال 1389 تنها سازمان ملی جوانان آییننامه اجرایی آن را تنظیم کرد.
در دولت یازدهم و دوازدهم اما کارنامه قابل دفاعی از اقدامات انجامشده در راستای اجرایی شدن این قانون مهم وجود ندارد و مشکلات دولتهای قبل همچنان پابرجاست در همین راستا کمیسیون فرهنگی مجلس طی گزارشی استنکاف دولت را از اجرای قانون تسهیل ازدواج جوانان اعلام کرد و مجلسیها آن را به قوه قضاییه ارجاع دادند.
در بخشی از این گزارش آمده است: «مستند به گزارشهای ارسالی از سوی سازمان برنامهوبودجه، وزارتخانههای علوم، راه، اقتصاد، بهداشت، ورزش و کشور، مهمترین احکام این قانون نظیر مواد یک، دو، چهار و یازده که به ترتیب دولت را به ایجاد صندوق اندوخته جوانان، تهیه اساسنامه صندوق، پرداخت وام ودیعه مسکن از محل صندوق، پرداخت کمکهزینه زندگی بهصورت قرضالحسنه و تهیه آییننامه اجرایی قانون مکلف میکند و اهداف اصلی قانونگذار نیز همین موارد بوده، اجرا نشده است. احکامی هم که اجرایی شدهاند یا نسبت به این احکام مهم درجه اهمیت کمتری داشتهاند یا از وظایف عادی دولت است و یا دستگاه اجرایی موارد دیگری را مثل سه روز مرخصی برای مجردانی که متأهل میشوند را بهعنوان امور جایگزین این احکام معرفی کرده است.»
دولت دوازدهم و 20 میلیون جوان مجرد
امروزه نقش و اهمیت نیروی انسانی بهخصوص از نیمه دوم قرن بیستم در فرآیند پیشرفت جوامع بشری بهعنوان مهمترین عامل مشخص شده است. اقتصاددانان معمولاً از عواملی مانند سرمایه، نیروی کار و بهرهوری بهعنوان عوامل رشد اقتصادی نام میبرند.
کشورهای جنوب شرقی آسیا با بهره از همین فرصتها به پیشرفتهای بزرگی دست پیدا کردند؛ کرهایها که روزگاری نه چندان دور برای کارگری به ایران رهسپار میشدند از سال 1963 تا سال 1997 با استفاده فراوانی نیروی کار تحصیلکرده توانستند به سریعترین رشد اقتصادی خود برسند.
آمارهای سال 1395 نشان میدهد یک چهارم جمعیت 80 میلیون نفری ایران جواناند حال اگر دختران مجرد، از 15 تا 29 سال و پسران مجرد هم از 20 تا 34 سال که سن رایج ازدواج آنهاست محاسبه شود عدد 9 میلیون و 796 هزار نفر به دست میآید.
این تعداد زیاد در حدود نصف جمعیت جوان کشور را تشکیل میدهند؛ البته با احتساب آمار تجرد قطعی و تغییر این بازه سنی، قطعاً جمعیت مجرد جوان کشور بسیار بیشتر است. این تعداد جوان آماده به کار و تحصیلکرده فرصتی بی بدیل برای رشد هر کشور به حساب می آید اما در ایران دولت با استنکاف از اجرای قانون تسهیل ازدواج جوانان درراه رفع ابتدایی و طبیعیترین نیازهای این جامعه پویا و مولد، مانع ایجاد میکند.
«پنجره جمعیتی»، فرصت یا تهدید
حدوداً یک سال پس از تصویب قانون تسهیل ازدواج جوانان، جمعیت کشور وارد فازی شد که آرزوی کشورهای توسعهیافته است. جمعیت شناسان معتقدند که کشورهایی که بالای 70 درصد جمعیت آنها در گروه سنی 15 تا 64 سال باشد در فرصت یا پنجره جمعیتی قرار دارند؛ یعنی بالاترین جمعیت در سنِ فعالیت را دارا هستند و گروه زیر 15 و بالای 65 سال در این کشورها، کم است؛ درواقع این گروه باید گروه کمی کودکان و نوجوانان به همراه سالخوردگان را تأمین کنند.
این فرصت طلایی در تاریخ یک ملت به ندرت رخ می دهد و اگر مانند کشورهای آسیای جنوب شرقی مثل کره، سنگاپور و چین که زودتر از ایران کاهش باروری را شروع کردند که در دهه گذشته به پنجره جمعیتی رسیدند و با استفاده بهموقع و حداکثری از آن توانستند به رشد مطلوب اقتصادی برسند ایران نیز از این فرصت بهره ببرد میشود در پیشرفت کشور جهشی عظیم ایجاد کرد، اما این بهرهبرداری باید هرچه سریعتر آغاز شود در غیر این صورت نزدیک سال 1405 این پنجره با ورود به فاز سالمندی و افزایش وابستگی سنی بسته میشود.
تأخیر در ازدواج و انحراف جامعه
قسمت بزرگی از پنجره جمعیت را جوانان تشکیل میدهند؛ جوانی جامعه مساوی تراکم انواع هیجانات و تحریکات و مسائلی است که یکی از آنها تراکم نیازهای جنسی افراد است، بنابراین کشور با چنین جامعهای مواجه است و امروزه فاصله ۱۵ تا ۱۶ ساله بین بلوغ افراد تا ازدواج آنان وجود دارد و جوانان نیاز دارند که نیازهای جنسی خود را تخلیه کنند.
وقتی تحریکات اجتماعی رشد پیدا میکند باید راههایی برای از بین بردن این تحریکات نیز به وجود بیاید، اما هنگامیکه راه درستی برای تخلیه این تحریکات وجود نداشته باشد، قاعدتاً مسیرهای دیگری باز میشود و تحریکات اجتماعی در سطح بالایی باقی میماند.
این تحریکات باید تخلیه شوند که فعلاً مسیر درست آن یعنی ازدواج به تأخیر خورده است و باعث شده است تا افراد به سراغ مسیرهای دیگری بروند که این مسیرها مانند تجرد قطعی، ازدواج سفید، فحشا و... خود بحرانآفرین و مشکلساز است.
تسهیل ازدواج راهحلی مناسب
جمعیت جوان که نیاز به توانمندسازی برای ساخت کشور و مواجهه با بحرانهای پیشرو از جمله بحران جمعیت و سالمندی دارد اکنون نزدیک به 12 سال است در ازدواج و تشکیل خانواده که از ابتدایی و اساسیترین نیازهایشان برای رشد، توانمندسازی و استقلال شخصیتی است با موانع بسیاری روبه رو است و اینجاست که این پرسش مطرح میشود چطور جمعیت درگیر با این مشکلات و هیجانات میتواند راهحل مشکلات باشد؟
تسهیل ازدواج جوانان شاید تنها بخشی از مشکلات این جمعیت را حل کند اما حل این بخش خود راهگشای شکوفایی جوانان در شرایطی باثباتتر است که موجب بهرهوری کاملتر از این ظرفیت بالقوه برای پیشرفت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور میشود، ظرفیتی که شاید تا صدها سال دیگر دوباره بازنگردد.
متاسفانه مچلس و دولت به جای تمرکز بر رفع این مشکلات در حال پیگیری یک مصوبه برای ممنوعیت ازدواج در سنین زیر 16 سال هستند؛ این مصوبه با این قانون که دولت باید شرایط را برای ازدواج جوانان فراهم کند کاملاً مغایر است.
انتهای پیام/
© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد