همانطور که نمایندگان موافق طرح استانیشدن انتخابات مجلس، دلایلی همچون سختتر و کیفیتر شدن انتخاب نمایندگان و گامی به سوی اصلاح قانون انتخابات را به عنوان دلایل موافقت خود مطرح میکنند، در مقابل، مخالفان این طرح نیز از ظهور دیکتاتوری انتخاباتی، کاهش مشارکت مردمی و متضرر شدن استانهای کوچک و شهرستانها به عنوان دلایل مخالفت یاد میکنند.
به گزارش گلستان ما به نقل از راه دانا؛ طرح "استانیشدن انتخابات مجلس"، یکی از مهمترین موضوعات بحث برانگیز در ادوار مختلف مجلس شورای اسلامی بوده است و از سال 1378 که برای اولین بار مطرح شد، همواره با انتقادات و واکنشهای مختلفی از جانب نمایندگان جناحهای مختلف روبهرو شده اما در کشاکش این واکنشها و انتقادات، تاکنون نتوانسته است از مرحله طرح فراتر رود و به قانون تبدیل شود. طرح استانی شدن انتخابات مجلس مدتی است که به موضوع داغ نشستهای مجلس تبدیل شده و ظاهرا نمایندگان مجلس دهم عزم خود را برای تعیین سرنوشت این طرح جزم کردهاند. به خصوص که به گفته حسینعلی امیری، دولت نیز موافق اجرای طرح استانیشدن انتخابان مجلس است.
در ادامه همین روند، نمایندگان مجلس شورای اسلامی امروز با ۱۵۵ رای موافق، ۶۴ رای مخالف و دو رای ممتنع از مجموع ۲۳۱ نماینده حاضر، کلیات طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی درباره استانیشدن انتخابات را تصویب کردند. قرار است در مرحلە بعدی و بعد از تصویب جزییات طرح استانیشدن انتخابات از سوی نمایندگان مجلس و تایید آن توسط شورای نگهبان، برای اجرا توسط رئیس جمهور به وزارت کشور ارجاع میشود.
برهمین اساس و به منظور بررسی نقاط ضعف و قوت این طرح، نظر نمایندگان موافق و مخالف را جویا شدیم. همانطور که نمایندگان موافق طرح استانیشدن انتخابات مجلس، دلایلی همچون سختتر و کیفیتر شدن انتخاب نمایندگان و گامی به سوی اصلاح قانون انتخابات را به عنوان دلایل موافقت خود مطرح میکنند، در مقابل، مخالفان این طرح نیز ظهور دیکتاتوری انتخاباتی، کاهش مشارکت مردمی و متضرر شدن استانهای کوچک و شهرستانها را به عنوان دلایل مخالفت خود معرفی میکنند.
یعقوب شیویاری؛ نماینده میانه/
جزئیات طرح استانی شدن انتخابات برایمان مشخص نیست/ شاید استانی شدن انتخابات دخالت نمایندگان در امور اجرایی را بیشتر کند
یعقوب شیویاری در گفتوگو با خبرنگار سیاسی آناج در خصوص استانی شدن انتخابات مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: فعلا جزئیات این طرح مشخص نیست اما در کمیسیون شوراها کلیات آن بررسی و ظاهرا به تایید رسیده است، این طرح مراحل طولانی دارد و بعد از اعلام آن در صحن علنی و نطق موافقان و مخالفان به رأیگیری گذاشته میشود.
وی ادامه داد: بعد از رایگیری اگر طرح تصویب شود باید به شورای نگهبان برود و اگر تصویب نشد از دستور کار مجلس خارج میشود، اگرچه هنوز جزئیات مشخص نیست اما طبق گفتههای آقای بیمقدار که عضو کمیسیون شوراهاست این طرح در کمیسیون تصویب شده است.
نماینده مردم میانه در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که آیا با کلیات این طرح موافق است یا خیر، خاطرنشان ساخت: این طرح معایب و مزایایی دارد، برای نمونه چنانچه این طرح اجرایی شود دست نمایندگان از نظر کار اجرایی باز میشود و این درحالیست که معتقدم نمایندگان نباید کار اجرایی انجام دهند و صرفاً بر قانونگذاری و نظارت تمرکز داشته باشند.
وی توضیح داد: وقتی نمایندگان درگیر کار اجرایی میشوند، قانونگذاری و نظارت بر زمین میماند و این بخشی از معایب طرح استانی شدن انتخابات میباشد اما مزیت این طرح این است که تاثیرگذاری نمایندگان را بیشتر میکند؛ باید منتظر بمانیم تا این طرح به مجلس بیاد و مخالفین، موافقین و اعضای کمیسیون در خصوص آن نظر دهند.
شیویاری با بیان اینکه در حال حاضر از جزئیات این طرح مطلع نیستیم، تصریح کرد: اگر در حال حاضر از بنده نظر بخواهنند، رای ممتنع میدهم اما وقتی جزئیات طرح مطرح شده و آن را بررسی کنم به نغع مردم میتوانم نظر موافق یا مخالف خودم را در این خصوص اعلام کنم.
احمد علیرضا بیگی؛ عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور
نباید شهرستانها را از داشتن نماینده محروم کرد/ با استانی شدن انتخابات ثروتمندان و وکلای جریانات سیاسی نماینده میشوند
احمد علیرضا بیگی در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاسی آناج در پاسخ به این سوال که آیا به طرح استانی شدن انتخابات مجلس رأی میدهد، اظهار داشت: بنده مخالف این طرح هستم و به آن رأی نمیدهم؛ نمایندگان هر شهرستان با مردم آن منطقه آشنایی دارند و از ظرفیتهای آن باخبرند اما با این طرح عملاً برخی شهرستانها در مرحلهی دوم از وجود نماینده بینصیب میمانند.
وی خاطرنشان ساخت: با این طرح کسانی در انتخابات میتوانند رای بیاورند که از نظر مالی منابع قابل توجهی داشته باشد تا هزینهی تبلیغاتی و انتخاباتیشان را تامین نمایند و یا از طرف جناحهای سیاسی پیشتیبانی شوند.
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور خاطرنشان ساخت: با این رویه نمایندهای که به مجلس راه مییابد وکیل مردم نیست بلکه وکیل جریان سیاسی و همان پیشتوانه مالی است؛ این طرح خلاف تدابیر مقام معظم رهبری است که فرمودند هر جغرافیا باید یک نماینده داشته باشد.
وی متذکر شد: با این طرح لیست رای میآورد و نامزدهایی در مناطق دور دست زندگی میکنند و از بدنهی مردم بالا آمدهاند رای نمیآورند؛ در عوض وابستگان سیاسی و ژن خوبها نماینده میشوند، در انتخابات شورای شهر و مجلس تهران لیست امید رأی آورد اما آیا توانستهاند نیازهای مردم را برآورده کنند؟
محمدرضا صباغیان؛ نماینده مردم مهریز
مناطق محروم با «استانی شدن انتخابات» متضرر میشوند
محمدرضا صباغیان در گفتگو با خبرنگار یزدرسا، در خصوص طرح استانی شدن انتخابات مجلس گفت: این طرح در کمیسیون شورای مجلس به تصویب رسیده است و اکنون در دستور کار مجلس است و باید نوبت مطرح شدن آن در صحن علنی مجلس برسد.
وی ادامه داد: با تصویب شدن این طرح نمایندگان مجلس برای استان انتخاب میشوند، در این طرح حوزههای انتخابیه فعلی بهعنوان حوزههای فرعی و هر استان به عنوان حوزه اصلی در نظر گرفته میشوند و نامزدهای نمایندگی مجلس برای اینکه آرای آنها در حوزه اصلی شمارش شود باید حداقل 10 درصد آرای حوزه فرعی که در آن ثبت نام کردند را کسب کرده باشند.
نماینده مردم شهرستانهای مهریز، بافق، بهاباد، خاتم و ابرکوه با اشاره به نقاط ضعف و قوت این طرح گفت: چون بعد از استانی شدن انتخابات مسائل کلان بیشتر پیگیری میشود از نقاط مثبت طرح به شمار می آید اما با اجرای این طرح انتخابات لیستی خواهد شد.
صباغیان عنوان کرد: در این طرح مناطق محروم و کم جمعیت متضرر میشوند و کمتر به آنها توجه میشود چرا که اصولا نمایندگان احتمالا روی مناطقی که بیشتر رأی دارد متمرکز میشوند و این مناطق محروم را دچار آسیب خواهد کرد.
وی با بیان اینکه طرح استانی شدن انتخابات با برطرف شدن نقاط ضعف آن طرح خوبی است، گفت: این طرح از آنجا که مناطق محروم در آن مورد غفلت قرار میگیرند دارای نقطه ضعف هست و از این جهت نگاهها از بحثهای منطقه ای جمع میشود و مسائل ملی و بعد قانونگذاری و نظارت مورد توجه قرار می گیرد طرح خوبی است.
نماینده مردم شهرستانهای مهریز، بافق، بهاباد، خاتم و ابرکوه تصریح کرد: البته کسب حداقل 10 درصد رأی برای حوزه فرعی نوعی توجه به حوزه انتخابیه است اما کسب این میزان رای نیز دوباره نگاههای محلی و منطقهای را دنبال می کند که این طرح را از هدف اصلی که توجه و پیگیری وظایف ملی و مسئله قانونگذاری است دور میکند.
جلال محمودزاده؛ نماینده مردم مهاباد در مجلس
ایجاد شکاف قومیتی و افزایش محرومیت از پیامدهای استانی شدن انتخابات است
جلال محمودزاده در گفت و گو با خبرنگار ارومنیوز، با اشاره به طرح استانی شدن انتخابات، اظهار داشت: جنبه های منفی این طرح نمود بیشتری نسبت به جنبه های مثبت دارد.
وی، با اشاره به نقاط منفی این طرح، افزود: اگر انتخابات مجلس شورای اسلامی استانی شود باید احزاب قدرتمند شده و از حالت انتخابات محور بودن خارج شوند.
نماینده مردم مهاباد در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه امروز احزاب فعالیت به خصوصی ندارند، ادامه داد: در صورت استانی شدن انتخابات مجلس، پیگیری مشکلات مردم محروم افزایش یافته و به خصوص در شهرستان های محروم و روستاها و شهرهای کوچک مشکلات عدیده ای برای مردم پیش میآید.
وی، تاکیدکرد: نمایندگان اگر در سطح استان باشند بدون شک حوزه های انتخاباتی آنان وسیع شده و رسیدگی کاهش می یابد، البته این طرح باعث ایجاد هزینه های گزاف برای دولت و مردم نیز می شود.
محمودزاده، بیان کرد: البته این مسئله سدی محکم بر راه افرادی می شود که در شهرستان ها بوده و در استان فردی شناخته شده نیستند و در نتیجه باعث ماندگاری نمایندگان قبلی یا ورود افراد سرشناس به مجلس می شود.
وی، در ادامه با بیان اینکه این طرح امتیاز انتخاب شدن را از نخبگان استانی سلب می کند، گفت: استانی شدن انتخاب نمایندگان باعث می شود نمایندگان از کل استان رای بگیرند و در مناطق دو قومیتی مساله بوده و باعث شکاف قومی و اختلافات بیشتر می شود که این مسئله به نفع استان های قومیتی همچون آذربایجان غربی و سیستان و بلوچستان نیست.
نماینده مردم مهاباد در مجلس شورای اسلامی، با اشاره به نقاط قوت این طرح نیز خاطرنشان کرد: اینطرح باعث می شود تا نمایندگان مجلس به وطیفه اصلی خود که نظارت و قانون گذاری است بیشتر پرداخته و از کار های جزئی فاصله گرفته و امورات اجرایی را به مسئولان استانی بسپارند.
وی، تاکید کرد: البته استانی شدن انتخابات زمانی موفق خواهد شد که احزاب شکل گرفته و کاندیداها در داخل احزاب قرار گیرند و افراد بر اساس حزب معرفی شوند. در این صورت افراد جدید می توانند بر اساس حزب و آیین نامه حزب امکان انتخاب شدن و شناخته شدن داشته باشند.
محمودزاده، در پایان بیان داشت: در شرایط فعلی که هنوز احزاب به معنای واقعی شکل نگرفته اند، در برخی نقاط، استانی شدن به مصلحت نبوده و با توجه به اینکه نقاط منفی این طرح بیشتر است مخالف این طرح هستم.
نادر قاضیپور؛ نماینده مردم ارومیه
طرح استانی شدن انتخابات سودی برای استان ندارد
نادر قاضی پور در گفت و گو با خبرنگار اروم نیوز با بیان اینکه مخالف سرسخت استانی شدن انتخابات است، اظهار داشت: نمایندگان مجلس شورای اسلامی پل ارتباطی بین مردم و دولت هستند که در صورت اجرای این طرح این پل تخریب می شود.
وی، با بیان اینکه این طرح باعث فراموشی مناطق محروم می شود، افزود: این طرح برای کاندیداهای انتخابات هزینه های گزافی به دنبال دارد به گونهای که جبران این هزینه ها سخت بوده و تبلیغات به خوبی انجام نمیشود.
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی، خاطرنشان کرد: این انتخابات فرصت حضور از برخی از افراد را گرفته و اگر فردی بخواهد در استان قدرت گزاف داشته باشد می تواند با قدرت و سمت خود در استان به حمایت از کاندیداهای خاص برخواسته و موجب رای دادن مردم به فرد شود.
وی، با بیان اینکه افراد برای موفقیت در انتخابات باید وارد جریانات سیاسی قدرتمند شوند، ابراز کرد: البته باید گفت حتی برخی از شهرستان هایی که جمعیت کمتر داشته و فردی از این شهرستان ها در انتخابات حاضر شود امکان انتخاب شدن وی بسیار کم شده و شهرستان عملا نماینده ای نخواهد داشت.
قاضی پور، تاکید کرد: در صورت استانی شدن انتخابات حوزه های انتخابی از شهرستان به استان تبدیل شده و وسعت بیشتری را در برمی گیرد در نتیجه رسیدگی مطلوب توسط نمایندگان انجام نخواهد شد.
وی، گفت: در صورت کلان شدن حوزه انتخابی طرح ها به خوبی پیگیری نشده و پروژه ها ناقص می ماند همچنین ملاقات های مردمی به سختی انجام خواهد شد.
انتهای پیام/
© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد