1403-06-14 06:24
136
0
91290
یادداشت؛

زیارت و وحدت جوامع اسلامی در عصر حاضر

مصیب کوهی‌مشایخ؛ فعال رسانه‌ای استان گلستان در یادداشتی به نقش امام رضا علیه السلام در وحدت جامعه اسلامی پرداخت.

به گزارش خبرنگار سرویس اجتماعی  پایگاه خبری تحلیلی گلستان ما _ مصیب کوهی‌مشایخ؛ نقش و تأثیر به‌سزایی در وحدت امت اسلامی داشت. آن بزرگوار در زمان حیات خویش با تعالیم دینی به شیعیان و غیر شیعیان باعث شد تا جامعه اسـلامی حـفظ و تحکیم شود. 

حال بعد از شهادت آن بزرگوار و دیگر ائمه(ع) در دیگر کشورهای اسلامی که قبور مطهر این عزیران است نقش زیارت همواره در ایجاد وحدت در میان جوامع اسلامی در مسیر همدلی وحدت آفرینی مسلمانان پیشگام بوده است. 

در معارف اسلامی و آموزه های اهل‌بیت(ع) تأکیدهای فراوانی نسبت به زیارت مزار ائمه اطهار و اولیاء الهی بیان شده و از قبور مطهر و بقاع متبرکه به‌عنوان انس و ملجاء و پناهگاه مؤمنین و ارکان بلاد اسلامی همواره یاد شده است. 

مفهوم گرانقدر زیارت در کارکرد اجتماعی و تمدنی خود دارای خاصیت ایجاد تمرکز و مدنیت است و در ادوار تاریخ از اصلی‌ترین عناصر تشکیل دهنده محوریت برای اجتماعات انسانی تا به امروز بوده است.

 بنا بر اذعان جامعه شناسان و تمدن پژوهان نمی‌توان کارکرد دین را در هیچ جامعه‌ای نادیده گرفت و بدون تاثیر قلمداد کرد و همواره تحقیقات و مطالعات در این مضامین به وضوح بر ملموس بودن نقش دین و مذهب در ایجاد کانون های تمدن‌ساز و ژرف‌اندیش و فرهنگ‌ساز برگرد بقاع و زیارتگاه‌ها تأکید کنیم.

برجسته‌ترین مراکز دینی درجهان اسلام متکی بر زیارت و حضور زائران از کشورهای مختلف اسلامی هستند از این رو مرکزیت یافتن کلان شهرهای بزرگ اسلامی بر این اساس قابل ارزیابی و بررسی است که توانسته آن‌ها را به شاخص‌های زیست مسلمانی در دنیا تبدیل کند.

 این زمینه مهم باعث رقابت میان شهرهای اسلامی نیز انجامیده و به‌طور مثال بخشی از شهرهای برگزیده توسط سازمان علمی فرهنگی همکاری های اسلامی، آیسسکو جهت میزبانی از ابتکار پایتخت فرهنگی جهان اسلام، شهرهای زیارتی بودند که در سطح محلی، ملی یا جهان اسلام از عناصر برآمده از زیارت بقاع و مزارات بزرگان دینی به شهرت رسیدند. 

حرم مطهر امام رضا(ع) توانسته کانون همدلی، تفاهم، همگرایی و وحدت مسلمانان و نیز مرکز ایجاد روحیه توسل و استعانت به آموزه‌های اهل‌بیت عصمت و طهارت(ع) باشد.

 تردیدی نیست که حرم مطهر رضوی یکی از مراکز برجسته جهان تشیع و مهم‌ترین کانون زیارتی در ایران اسلامی است و همواره سالانه حدود ۳۰ میلیون زائر از ایران و کشورهای مختلف به زیارت امام رضا(ع) مشرف می‌شوند و حرم مطهر همه‌ساله پذیرای جمعیت قابل ‌توجهی زائران مشتاق و حقیقت جو از اقصی نقاط دنیاست، از این رو خدمات فرهنگی متنوعی را در ابعاد مختلف به زائران عرب‌زبان، اردوزبان، آذری‌زبان و انگلیسی‌زبان ارائه می‌شود.

 عمده زائران غیر ایرانی حرم رضوی، زائران عراقی و پس ‌از آن زائران پاکستانی، افغانستانی، هندی و سایر کشورها قرار دارند که در حرم مطهر رواق‌ها و صحن‌هایی ویژه زائران عرب‌زبان، اردوزبان و غیره در نظر گرفته شده است که در آن‌ها برنامه‌های فرهنگی از جمله سخنرانی و مداحی به زبان خودشان برگزار می‌شود.

اندیشه ایجاد محوریت برای حرم رضوی و مشهدالرضا در سطح بین المللی سال‌ها است به اشکال مختلف دنبال می‌شود و برای این هدف، تلاش‌های ارزنده‌ای در ادوار بعد از انقلاب اسلامی صورت پذیرفته است.

 این اقدامات را می‌توانیم در سه بخش فرهنگی، عمرانی و اقتصادی مشاهده کرد که موجب ارتقای محسوس شاخص‌ها و استانداردهای مرسوم بین المللی در حرم مطهر رضوی و مجموعه فعالیت‌های آستان قدس رضوی شده است.

 از دیگر سو مقایسه وضعیت و جایگاه بین المللی حرم مطهر رضوی با دیگر اعتاب مقدسه جهان تشیع نشان می‌دهد با وجود امتیازات منحصر به فرد حرم حضرت ثامن‌الحجج علیه‌السلام در کیفیت بخشی خدمات و تجارب و دیگر امکانات، اما عتبات عراق در برخی حوزه‌های بین المللی پیشگام هستند و از ارتباطات منطقه‌ای و جهانی متنوع‌تر و پایدارتری برخوردارند. 

این ارتباطات باید منجر به ارتباط پایدار و مستمر میان مراکز علمی و فرهنگی و تحقیقاتی وابسته به حرم های اهل‌بیت علیه‌السلام در کشورهای مختلف شود.

 بدیهی است ایجاد محوریت برای حرم رضوی در جهان اسلام ابتدا نیازمند ایجاد مرجعیت در میان مؤسسات شیعی وابسته به حرم‌های کشورها است.

 تجربه نشان داده فعالیت‌های حرم رضوی عموما برای دیگر مراکز شیعی حالتی از الهام بخشی را دارد و این فرصتی برای آستان قدس رضوی در جهت ایجاد یک کانون تفاهم و همگرایی است که می‌تواند به ارتقای نشر و عمل به آموزه‌های اهل‌بیت(ع) در سطح منطقه و جهان منجر شود.

حرم مطهر ائمه(ع) همواره در کشورهای زیارتی که قبور ائمه گرانقدر هستند و از جمله در کشورعزیز ما ایران اسلامی محور وحدت و همدلی و هم اندیشی و تعالی اسلامی بوده و خواهد بود و پیاده‌روی بزرگ اربعین حسینی که بزرگترین پیاده‌روی معنوی و وحدت و هم دلی از سراسر جهان بوده و بعد از آن پیاده روی شهادت امام رضا(ع) در کشور عزیز ما که زیارت قبور مطهر ائمه(ع) این آرامش و آسایش معنوی و فرهنگی و اجتماعی را برای ما به‌وجود آورده است و مسلمانان اعم از تشیع و اهل تسنن ارادت ویژه‌ای به این بزرگوار در مشهدالرضای ایران اسلامی دارند.

باشد که توفیق نصیبمان گردد تا قبور مطهر این بزرگوران را همه سالم زیارت کنیم و به تعالی روح معنوی حقیقی دست یابیم.

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.