1400-01-18 11:28
888
0
74027
یک کارشناس بهداشت در گفتگو با گلستان ما؛

چالش اصلی بهداشت و سلامت «اولویت» و «مشارکتی بودن » آن است/ بهداشت قوی، به تنهایی ۲۵ درصد سلامت مردم را تامین می کند

شهاب الدین گفت: چالش اصلی بهداشت و سلامت «اولویت» و «مشارکتی بودن» آن است، اگر سیستم بهداشتی قوی داشته باشید با نیروهای و امکانات فوق العاده بازهم می تواند ۲۵ درصد سلامت مردم را تامین می کند و باید عوامل دیگری که تامین کننده سلامت جامعه هستند در کنار نیروهای بهداشتی قرار گیرند.

به گزارش گلستان ما؛ بهداشت و سلامت در جامعه یکی از شاخص های  توسعه در جهان محسوب می شود  و این مهم در کشور ما از سوی مراکز بهداشت کنترل می شود .

شاید تا سالهای گذشته بهداشت را فقط برای مراقبت مادران باردار آن هم به توصیه ماماها و متخصصان زنان به مرکز بهداشت شناخته می شد و در سالهای دورتر در روستا بهورزان در فصول مختلف به  تک تک خانواده ها مراجعه می کردند و توصیه های بهداشتی و مراقبت های مختلف را انجام می دادند.

این روزها هم به دلیل شیوع ویروس کرونا، مسائل بهداشتی و پیشگیری از بیماری از سوی مسئولان بهداشتی کشور بیشتر توصیه می شود و سلامت مردم را در گرو آن بیان می کنند.

بهداشت عمومی شاخه ای از علوم بهداشتی با هدف حفاظت، ارتقاء و بازسازی سلامت افراد جامعه است به این معنی که کارشناس بهداشت جامعه را از بیماری های مختلف ایمن می کند و وظیفه آموزش پیشگیری را برعهده دارد.

۱۸ فروردین روزجهانی مصادف با ۷ آوریل است، شعار روز جهانی بهداشت سال ۲۰۲۱،« ایجاد جهانی عادلانه‌ و سالم برای همه» انتخاب شده است.

 

به بهانه این روز خبرنگار گلستان ما به سراغ یکی از کارشناسان با سابقه بهداشت استان گلستان رفت و از فعالیت های شان گفتگویی تهیه کرده است که در ادامه می خوانید.

*لطفا خودتان را معرفی کنید و بگوئید چند سال سابقه کار دارید و در کجا فعالیت  می کنید؟

 نجمه شهاب االدین هستم ۲۴ سال سابقه کاردارم و در حال حاضر مسئول آموزش، بهداشت و ارتقای سلامت مرکز بهداشت شهرستان گرگان  مشغول به خدمت هستم

*فعالیت هایی که یک کارشناس بهداشت انجام  می دهد شامل چه چیز هایی است؟

بهداشت و سلامت یک مفهوم عام است که رفاه کامل جسم و روان و اجتماع را در برمی گیرد و چون ابعاد مختلفی دارد، فعالیت یک کارشناس بهداشت این است که هر کاری که به سلامت افراد جامعه کمک کند انجام دهد؛  برای مثال قبل از اینکه نطفه کودکی بسته شود مادر را تحت نظر می گیرد و تاز مانی که فرد در قید حیات است از نظر سلامتی مراقبت و پایش می کنند و آموزش های مختلف به آنها رائه می کند.

کارشناسی بهداشت معمولا به حیطه های مختلف تقسیم می شوند، بهداشت« محیط»، «حرفه ای»، «عمومی»، «روان»، «مدارس »و «دهان و دندان» هرکدام از اینها در بخش های خودشان کار می کنند، به طور مثال کارشناس بهداشت خانواده در باروری سالم مراقبت از کودک، واکسیناسیون، سالمندان، پیشگیری از بیماری های مختلف، پیشگیری از سوانح و حوادث و ..بیماری هایی مختلف و فعالیت هایی را در این راستا انجام می دهند.

* وضعیت بهداشتی جامعه را چطور ارزیابی می کنید؟

مسلما نسبت به گذشته وضعیت بهتری داریم ولی اگر بخوایم تخصصی تر بیان کنیم، در گروه های مختلف متفاوت است، در دو مدرسه یا در دو محله نقطه از متفاوت باشد .

*چالش اصلی بهداشت و سلامت چیست؟

چالش اصلی بهداشت و سلامت «اولویتش» و «مشارکتی بودن آن» است، اگر سیستم بهداشتی قدر و قوی داشته باشید با نیروهای و امکانات فوق العاده  بازهم می تواند ۲۵ درصد سلامت مردم را تامین می کند  و چنانچه عوامل دیگری که تامین کننده های سلامت جامعه هستند مانند شرایط محیطی، اجتماعی و اقتصادی جامعه در کنار تلاش نیروهای بهداشتی نباشند آن ۷۵ درصد سلامت جامعه تامین نخواهد شد، بنابراین نیاز است که کلیه دستگاه ها ،بخصوص مشارکت مردم و با اولویت قرار دادن سلامت روی این موضوع تمرکز داشته باشند و به یک هدف مشترک برسند .

* محدودیتها و مشکلات رشته  و شغل شما چیست؟

یکی از مشکلات رشته های بهداشت این است که ناشناخته است، کمتر کسی درجامعه می داند که فعالیت کارشناسان بهداشت چیست، شاید خدمات پرستارها شناخته شده تر باشد.

یکی از مسائلی که باآن درگیر هستیم اولویت نبودن بهداشت است زیرا نگاه کلی جامعه در اولویت درمان هست  و این باعث می شود که فشار زیادی به همکااان ما در سیستم بهداشتی واردشود و در حقیقت جامعه  است که تاوان آن را پرداخت می کند.

 

*فعالیت های شما در زمان کرونا چگونه بود ؟ و چه خدماتی را ارائه کردید؟

من هم بعنوان یک نفر از سیستم بهداشتی با همکارانم فعالیت هایی را انجام دادیم، مهترین فعالیت های ما فعالیت آموزشی بود که در جهت پیشگیری از انتقال بیماری انجام شد ، تولید و توزیع رسانه های آموزشی در کانال های مجازی و کتابچه و برشورهای بهداشتی چاپی  تولید و توزیع شد.

حضور در طرح «شهید سلیمانی» که با هدف رصد کلیه خانوارها ، کلیه بیماران و افراد در معرض تماس بیماران در جهت کاهش انتقال بیماری رد جامعه انجام شد و هم اکنون همکاران ما در گام چهارم این طرح فعالیت کرده به گروه های مختلف اموزش می دهند .در حال آموزش سالمندان و غربالگری سالمندان هستند .

*توصیه شما در ایام کرونا به مردم چیست؟

اطلاعات شان را از منابع معتبر دریافت کنند، مهمترین مسئله این است که ترس نه تنها کمکی به به سلامت مردم نمیکند بلکه بهداشت روان را ازبین میبرد و سیستم ایمنی را تضعیف می کند پس نیازی نیست که همه اخبار کرونا را ازهمه منابع دنبال کنند که باعث ترسشان می شود.

نکته دیگر این است که به توصیه های پیشگیرانه ارائه شده عمل کنندو مردم ما اینقدر به خبرهای مختلف گوش دادند و این باعث ترسشان شود و این باعث می شود که حتی بیماری را انکار کنند و آنقدر توان روانیشان تضعیف شود که تلاشی برای سلامت خود نکنند .

*آیا تاکنون حادثه ای به خاطر  مشکلات بهداشتی رخ داده که شما پیش بینی کرده باشید و توصیه هایی هم داشتید اما به خاطر عدم توجه بحران ایجاد شده باشد؟

بله خیلی اتفاق افتاده، من و همکاران در این زمینه تجربه های زیادی داریم، مواردی از اپیدیمی بیماری های گوارشی که در اثر بی توجهی به توصیه ها اتفاق افتاده و خوشبختانه با مداخله همکاران ما و سایر ارگان ها مرتبط خیلی سریع ختم به خیر شده  است.

*بهترین و تلخ ترین خاطرات شغلی را برایمان بیان کنید؟

بهترین خاطرات کنترل نوزادان و آموزش مادران ازشیردهی و ..)گام به گام  ازمادر و کودک مراقبت می کردیم و بچه ها بزرگ شدند  ودر جامعه می  بینم ،مادران مارا می بینند و میشناسند و تشکر می کنند و می گویند به ما خیلی کمک کردید  و با توصیه های شما ما به آرامش رسیدیم.

و تلخ ترین و سخت ترین هم مرگ هایی است که به خاطر رعایت نکردن نکات پیشگیری اتفاق می افتد، زمانی که می شنویم برای ما تلخ و ناگوار است. برا من در چند ماه اول شغلی اتفاق افتاد مرگ نوزاد چهل روزه  ای بود که خیلی راحت می شد از آن پیگیری کرد.

انتهای پیام/

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.