1394-01-16 18:55
1320
0
12829
کارشناس مسائل سیاسی:

ایران در پرونده هسته‌ای نشان داد به یکی از قدرت‌های جهانی تبدیل‌ شده است / ظاهراً غربی‌ها به خواسته خود رسیده‌اند

رییس دانشگاه پیام نور گالیکش گفت: ایران در پرونده هسته‌ای نشان داد که به یکی از قدرت‌های جهانی تبدیل‌شده است.

به گزارش گلستان ما، دکتر قربان خسروی در گفت‌وگو با خبرنگار نیلکوه در خصوص توافق هسته‌ای ایران با 5+1 گفت: سخت‌کوشی و تلاش طرفین مذاکره‌کننده و گروه‌های درگیر در پرونده هسته‌ای ایران در وقت اضافه منجر به گل مساوی برای طرفین شد.

وی افزود: اصطلاح بازی برد- برد یا به‌اصطلاح فنی در عرصه روابط بین‌الملل "بازی با حاصل جمع متغیر" به این معنی است که در آن هیچ‌یک از طرفین بازی نمی‌بازند. بلکه هر یک به فراخور نیاز خود از محیط بهره‌برداری کرده و سهم خود را می‌برند، این‌یکی از دستاوردها و نشانه‌های این نوع بازی است. این‌که آیا این دستاورد برای طرفین چنین معنی را داشته است یا نه، را می‌توان از ارائه متن آن‌ها و تحلیل محتوای متن فهمید.

این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به اینکه چند نکته مهم برای غرب که به دنبال کنترل و مهار ایرانِ در حال اتمی شدن بوده است در این بیانیه وجود دارد که برای آن‌ها جنبه حیاتی دارد گفت: اول اینکه سطح غنی‌سازی اورانیوم به زیر 5 درصد برسد که صرفاً کاربرد علمی در جنبه‌های غیرنظامی دارد. دوم نظارت بر عملکرد این سیستم است که به سمت نظامی هدایت نشود.

وی تصریح کرد: ظاهراً آن‌ها (غربی‌ها) به خواسته خود رسیده‌اند. بنابراین بُرد آن‌ها از این لحاظ تضمین‌شده است. پذیرش NPT به‌صورت داوطلبانه نیز ازجمله امتیازاتی است که ضررتی برای ما ندارد زیرا ما به دنبال تخطی از موازین قانونی نیستیم.

خسروی با اشاره به اینکه حال باید دید که ایران چه دستاوردی داشته است که به آن نیز برد تعلق گیرد گفت: ابتدا باید اذعان داشت که ایران از ابتدا نیز به دنبال سلاح هسته‌ای نبوده است و غنی‌سازی بیشتر از حد متعارف علمیِ موردنیازش صرفاً برای اخذ امتیاز از قدرت‌های بزرگ مفید فایده بوده است.

وی ادامه داد: تقلیل به پایین‌تر از 5 درصد هیچ مشکلی برای ما ایجاد نمی‌کند. سطح فعلی موردنیاز سانتریفیوژها بر اساس نیاز فعلی ما بوده ولی برای توسعه نیروگاه‌های جدید اگر در مذاکرات اندیشه‌ای لحاظ نشود یکی از موانع پیشرفت ما خواهد بود.

رییس دانشگاه پیام نور گالیکش افزود: دیگر این‌که ما در تحقیق و توسعه تا حدی که تاکنون به آن رسیده‌ایم متوقف‌شده‌ایم و در این خصوص نیز باید راه‌کاری بیان شود که ایران بتواند سانتریفیوژ های نسل جدید را با استفاده از فناوری‌های نوین پدید آورده و جایگزین نسل‌های قبل نماید. اگرچه متن این مسئله را می‌رساند که ما مجاز به تحقیق و توسعه حتی با کمک غرب هستیم، این مسئله که جایگزینی فناوری‌های نوین مجاز خواهد بود، مهم‌ترین مسئله‌ای است که ظاهراً تا 10 سال آینده ما را در همین حد متوقف خواهند نمود.

وی مهم‌ترین مسئله توافقنامه را مربوط به لغو تحریم‌ها دانست و گفت: این‌که رئیس‌جمهور اوباما در نطق اولیه خود پس از اعلام بیانیه اعلام داشت. صرفاً خوراک داخلی برای افکار عمومی آمریکا و غرب است. آن چیزی که مشخص است تحریم‌هایی که بر اساس پرونده هسته‌ای آمریکا، شورای امنیت و اتحادیه اروپایی ایجاد کرده‌اند لغو خواهد شد. این لغو یک‌باره نیز خواهد بود. مسئله‌ای که آن‌ها روی آن مانور داده‌اند، این است که "درصورتی‌که ایران از اهداف توافق نهایی تخطی کند تحریم‌ها بازخواهند گشت." این مسئله نیز برای ما نمی‌تواند مانعی باشد. زیرا مسلماً درصورتی‌که اول غرب تخطی نکند ما پیمان‌شکنی نمی‌کنیم. البته این می‌تواند شکافی برای بهانه‌جویی طرف مقابل و قانون‌گریزی باشد که رزمندگان تیم مذاکره‌کننده باید جلوی این مسئله را با به حداقل رساندن این شکاف بگیرند.

دکتر خسروی خاطرنشان ساخت: مسئله مهمی که در این تفاهم اولیه می‌توان بیان داشت، عکس‌العمل غرب، مخالفان داخلی آمریکا، اعراب و همسایگان منطقه خلیج‌فارس و رژیم صهیونیستی است. به‌جز سناتورهای متمرد داخل آمریکا و رژیم غاصب صهیونیستی، غالب جهان از این تفاهم استقبال خواهند کرد. حتی به نظر من این تفاهم می‌تواند شکاف دیپلماتیک بین ایران و اعراب را تا حدود زیادی کم کند.

این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به این مطلب که مسلماً هیچ تفاهم برد- بردی نمی‌تواند صد در صد همه طرفین را راضی کند گفت: باید طرفین در یک‌روند بینابینی در رضایت قرار گیرند. به‌طوری‌که این تفاهم ضرر کامل برای آن‌ها نباشد. به نظر می‌رسد اگر روند جزئیات تا انجام توافق به همین منوال باشد، جای هیچ‌گونه نگرانی عمیق وجود نخواهد داشت. حداقل مسئله این است که ما حقانیت خود را در انجام گفتگو به اثبات رسانیده‌ایم.

به گفته دکتر خسروی این تفاهم برای اوباما و تیم سیاسی وی از اهمیت بسیاری برخوردار بوده است به‌طوری‌که به یک جنگ داخل بدل شده و حتی متحد قسم‌خورده آن‌ها یعنی رژیم صهیونیستی را نیز عصبانی کرده است. پرونده هسته‌ای ایران برای یک جهان به‌سوی صلح و آرامش و تقویت تجارت جهانی و توسعه و رونق و پیشرفت ایران نیز بسیار دارای اهمیت است. توافق هسته‌ای ایران با غرب برای غرب به حدی دارای اهمیت است که اوباما آن را با توافقات با ابرقدرت پیشین قابل‌مقایسه دانسته است. ایران در پرونده هسته‌ای نشان داد که به یکی از قدرت‌های جهانی تبدیل‌شده است.

انتهای پیام/

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.