1399-07-29 10:57
519
0
71119
مرا به خیر تو امید نیست؛

تحریم «امید» صادرکنندگان با «تدبیر» دولتی ها/ تیغ دولت بران تر از تحریم/ بازرگانی وزارت خارجه تعطیل است!

وزارت خارجه دو پست اقتصادی دارد یکی رایزن اقتصادی است که باید کارهای اقتصادی دولت را در کشورهای مختلف انجام دهد و دیگری نیز بازاریاب یا رسته بازرگانی است که خارج از سفارتخانه ها با استفاده از کادر مجرب محصولات تولیدی را به دیگر کشورها صادر می کنند اما این بخش در وزارت خارجه ایران فقط به صورت محدود در چند کشور خاص فعالیت دارد.

به گزارش گلستان ما، 29 مهر ماه روز ملی صادرات است، روزی که شاید در این سال ها کمتر از آن شنیده باشیم و همچنان این ذهنیت را داشته باشیم که صادرکنندگان جزو سرمایه داران کشور هستند.

در این روزها که کشور ما با تورم چندین درصدی و تحریم های ناجوانمردانه رو به روست صادرات یکی از بازوانی است که می تواند دست دولت ها را در شرایط سخت بگیرد و ارز آوری مناسبی برای کشور علاوه بر ایجاد اشتغال داشته باشد.

انگار در این شرایط که کشور تجربه می کند آواز صادرات از دور خوش است چرا که وقتی را با هم سخنی با صادرکنندگان می گذرانیم متوجه این موضوع می شویم که شرایط نه تنها از قبل بهتر نشده بلکه برخی کم کاری ها و تصمیم های غلط اوضاع را از گذشته برای صادرکنندگان سخت تر کرده است.

حمید دامغانی مدیرعامل کارخانه مهتاب موتور است که از سال 82 به صورت مستمر محصولات این کارخانه را به 14 کشور و 4 قاره صادر می کرد، اما در حال حاضر نیز محصولات خود را فقط به کشورهای امارات، هندوستان و افغانستان صار می کند.

دولتی ها دغدغه ای برای همکاری با صادرکنندگان ندارند

دامغانی در گفت و گو با خبرنگار ما با بیان اینکه در شرایط حاضر میزان صادرات کاهش پیدا کرده، اظهار کرد: ما در گذشته در هر سال چند میلیون دلار ارز آوری داشته ایم اما گرانی مواد اولیه و دسترسی دشوار به آن ها باعث شده صادرات شرکت مهتاب موتور به سالی یک میلیون دلار برسد.

این صادرکننده نمونه گلستان با اشاره به تورم بسیار زیاد، خاطرنشان کرد: سال گذشته کارخانه ما با 10میلیارد تومان در گردش، کار خود را انجام می داد اما امسال با 40 میلیارد تومان در گردش تولید ادامه دارد اما نمی توانیم تورم 200 درصدی را پوشش دهیم و بانک ها نیز آمادگی حمایت از ما در این تورم را ندارند.

وی افزود: بخشی از مشکلات به موضوع تحریم هایی بر می گردد که ما را در زمینه حمل و نقل و تبادلات مالی با مشکل رو به رو کرده اما مهم تر از این دو بحث با وجود تحریم از خارج کشور صادرکنندگان انتظار دارند تسهیلی در امور داخلی اتفاق بیفتد.

مدیرعامل کارخانه مهتاب موتور با بیان اینکه که سازمان های دولتی برای حل مشکلات صادرکنندگان دغدغه ای ندارند، تصریح کرد: فشارهایی که دولتی ها در شرایط عادی به بخش خصوصی می آوردند دو برابر آن را در حال حاضر به ما تحمیل می کنند.

بازرگانی وزارت خارجه تعطیل است!

دامغانی بیان کرد: صادرکنندگان بیش از آن که از تحریم ها رنج ببرند از عدم وجود عزم حل مشکل بین دولتی ها رنج می برند.

وی با اشاره به ناکارآمدی وزارت امور خارجه در بحث بازاریابی و کمک به صادرکنندگان بیان کرد: وزارت خارجه دو پست اقتصادی دارد یکی رایزن اقتصادی است که باید کارهای اقتصادی دولت را در کشورهای مختلف انجام دهد و دیگری نیز بازاریاب یا رسته بازرگانی است که همه کشورها این بخش را جدی می گیرند و خارج از سفارتخانه ها با استفاده از کادر مجرب محصولات تولیدی را به دیگر کشورها صادر می کنند.

این صادرکننده گلستانی متذکر شد: یکی از وعده های دولت به صادر کنندگان همین امور بازرگانی وزارت خارجه بود که چندین بار هم این موضوع را مطرح کردند اما هیچ اتفاقی نیفتاد و فقط به صورت محدود در چند کشور خاص این بازرگانی فعالیت دارد.

تیغ دولت بران تر از تحریم ها

دامغانی یادآور شد: فعالان اقتصادی امیدوار بودند دولت کاری کند اما رفتار دولتی ها در کند شدن تولید و صادرات بسیار تاثیرگذارتر از تحریم ها بوده است.

وی ادامه داد: وقتی در اتاق های خصوصی خود تصمیم می گیرند امکان دارد زحمات چندین ساله بخش خصوصی و تولیدکنندگان را بر باد دهند، گاهی نیز تصمیم هایی می گیرند که کار را فرسایشی می کنند و موجب اعتراضات می شوند و بعد از آن به دنبال اصلاح تصمیم غلط خود هستند که این تصمیم ها باعث کاهش صادرات شده است.

نرخ گذاری غیر واقعی گمرک چالش اصلی صادرکنندگان

احمد صمدی مدیرعامل شرکت صنعت چوب شمال از بزرگ ترین تولید کنندگان اوراق چوبی فشرده کشور است که بازار 14 کشور و 4 قاره را به دست آورده است.

این شرکت که دارای قدمتی 40 ساله است، توانسته در حالی که کشور در اوج تحریم قرار دارد سالانه 2 میلیون دلار صادرات محصول داشته باشد تا علاوه بر ارز آوری در زمینه ایجاد اشتغال پایدار برای 200 خانوار گلستانی موفق باشد.

صمدی در گفت و گو با خبرنگار ما با اشاره به چالش های عمده در زمینه صادرات، اظهار کرد: اولین چالش ما تحریم است چرا که آوردن ارز به خصوص از کشورهای ترکمنستان و افغانستان که دارای سیستم بانکی ضعیفی هستند بسیار سخت است.

مدیرعامل شرکت صنعت چوب شمال خاطرنشان کرد: مسئله دوم نرخ گذاری غیر واقعی گمرک است که 40 درصد از ارزش واقعی بالاتر است، به همین جهت تعهدات ارزی نسبت به بانک مرکزی کمر شکن و فلج کننده است.

وی افزود: با توجه به اینکه یکی از شرکت های ارز آور هستیم به این نتیجه رسیده ایم که دیگر صادرات نداشته باشیم چرا که به تعهدات واهی رفع تعهدات ارزی مواجه هستیم و نسبت به ارزی که نگرفتیم باید رفع تعهد کنیم.

مرا به خیر تو امید نیست...

صمدی با انتقاد از برخی تصمیم های غیر کارشناسی دولت نسبت به حمایت از صادرکنندگان، بیان کرد: دولت چوب لای چرخ ما نگذارد ما هیچ کمکی نمی خواهیم، گاهی با قوانین دست و پا گیر جلوی کار ما می گیرد، تصمیم های خلق الساعه و غیرکارشناسی نیز بسیار بیشتر ما را اذیت می کند.

مدیرعامل شرکت صنعت چوب شمال بیان کرد: انتظار داریم دولتی ها دیدگاه خود را درست کنند در نشست های خود دغدغه ها و مشکلات را بشنوند و با توجه به مشکلات تولیدکنندگان تصمیم بگیرند.

وی متذکرشد: در واردات برخی از نیازهای خود با مشکلات بسیاری رو به رو هستیم برای مثال برخی تجهیزات ما از آلمان وارد می شود که تا شرکت های این کشور متوجه می شوند قرار است ماشین آلات وارد ایران شود سفارش را لغو می کنند به همین جهت خودمان باید به دنبال راه حل باشیم.

اتاق های مشترک بازرگانی نمایشی است

صمدی بیان کرد: هزینه های انتقال پول 4درصد است که بسیار ظالمانه تر از تحریم های آمریکاست و باعث شده برخی از صرافی های داخلی به کاسبان تحریم تبدیل شوند.

این صادر کننده با انتقاد از عملکرد اقتصادی وزارت امور خارجه گفت: وزارت خارجه اتاق های مشترک زیادی با کشورهای همسایه ایجاد کرده که بیشتر آن ها نمایشی بوده تا این که کمکی به حال صادرکنندان کند.

صادرات یکصد میلیون دلاری صباح در سال

محمود ابراهیمی مدیرعامل گروه صنعتی صباح در استان گلستان در گفتگو با خبرنگار ما اظهار کرد: گروه صنعتی صباح به مرکزیت استان گلستان مجموعه ای از شرکت ها و کارخانجات در استان اصفهان، خراسان رضوی را شامل می شود که به تولید لبنیات مانند انواع پنیر، کارتن، خوراک دام و صنایع بسته بندی اشتغال دارند و علاوه بر واحدهای تولیدی، چندین شرکت خدماتی در کنار این کارخانه ها در امر فروش، پخش و تامین و خرید فعالین دارند.

وی افزود: میزان اشتغال مستقیم گروه بالغ بر 4500 نفر می باشد که بیش از سه تا چهار برابر این افراد به صورت غیر مستقیم در گستره گروه صنعتی صباح مشغول فعالیت هستند.

لبنیات نام آشنای صباح به جمع آرنگی‌ها پیوست | شرکت فن آوری اطلاعات آرنگ |  Arangit

مدیرعامل گروه صنعتی صباح اذعان داشت: محصولات صباح به اکثر کشورهای منطقه از جمله عراق، ترکمنستان، پاکستان، افغانستان آذربایجان، عمان، روسیه و ... صادر می شود که میزان این صادرات بالغ بر یکصد میلیون دلار در سال است که حداقل 80 در صد آن را فرآورده های لبنی به ویژه پنیر تشکیل می دهد.

ابراهیمی با اشاره به این که در حال حاضر برای گسترش صادرات در کشورهای بیشتر، برنامه ریزی گسترده ای را آغاز کرده ایم که در آینده نزدیک شاهد نتایج اقدامات انجام شده خواهیم بود، افزود: قطعا تنش های ناشی از رویدادهای سیاسی و حتی غیر سیاسی مثل اپیدمی ناشی از کرونا بطور مستقیم و غیر مستقیم بر تمامی کسب و کارها تاثیرات مختلفی را سبب می شود از جمله اثرات بسیار منفی در تحقق راهبرد جهش تولید است.

موفقیت یک بنگاه اقتصادی، حاصل یک کار جمعی است

وی گفت: با عنایت به فرمایشات مقام معظم رهبری، هر چند که ممکن است ریشه و علت بسیاری از این تاثیرات منفی در بیرون از کشور عزیزمان ایران و یا حتی بیرون از کشورهای منطقه باشد، اما قطعا راهکار مدیریت این تاثیرات و تبدیل تهدیدهای مخرب به فرصت های سازنده، در درون کشور است زیرا مطمئنا موفقیت یک سازمان یا یک بنگاه اقتصادی، بعد از کمک و مدد گرفتن از درگاه خداوند متعال، حاصل یک کار جمعی و تیمی است که با هم هم زبان، هم دل و هم کار هستند.

 ابراهیمی ادامه داد: موتور اصلی این موفقیت اعتقاد داشتن به تولید با کیفیت از یک طرف و مشتری مداری از طرف دیگر می باشد ضمنا پیاده سازی مدیریت علمی و چابک نیز شرط لازم برای موفقیت است. اما فراموش نشود که نقش حکومت به ویژه دولت در این موفقیت نباید نادیده گرفته شود چرا که در کشور ما این نقش بسیار پر رنگ و مهم است.

مدیرعامل گروه صنعتی صباح اذعان داشت: خوشبختانه در طی سالیان گذشته برای کمک به کارآفرینان در مدیریت کسب و کارشان و رفع موانع تولید اقدامات خوب و موثری انجام شد اما کافی نیست و شدیدا نیازمند تعجیل در اقدامات عالمانه تمامی قوا در این حوزه هستیم .

وی ادامه در ادامه گفت: تنش های ناشی از مناقشات سیاسی و یا خیانت های ناآگاهانه دوستان نادان و یا دشمنان آگاه، در منطقه مانند آشکارسازی و عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی توسط برخی از دولتهای نادان و یا خانن منطقه و یا جنگ بین آذربایجان و ارمنستان بر سر قره باغ و حضور غیرقانونی و چپاولگرانه آمریکا در عراق و کشورهای منطقه و حضور داعش در ایجاد تنش های سیاسی و نظامی در منطقه به ویژه سوریه و عراق، تماما سبب شده اند تا در یک وضعیت بسیار حساس قرار بگیریم و در این شرایط بیش از هر زمانی دیگر، نیازمند کمک و مساعدت حکومت خصوصا قوه مجریه در حمایت از تولید باشیم.

بنگاهداری دولت و رقابت با بخش خصوصی مانعی بر سر راه جهش تولید

ابراهیمی تصریح کرد: اگر بخواهیم علت های بروز موانع و مشکلاتی را که بر سر راه جهش تولید داخلی وجود دارد را دسته بندی کلی کنیم به دو دسته قابل تقسیم هستند :1- مسانل و علل بیرونی بنگاه و 2- مسانل و علل درونی بنگاها؛ از مهمترین مسانل بیرونی می شود محیط متشنج و پرآشوب منطقه و تحریم های ناجوانمردانه به ویژه تحریم های پولی و ارزی، بهره بانکی بالا، نظام نا عادلانه اخذ مالیات، قوانین دست و پا گیر و بروکراسی اداری زیاد، تعدد مراکز تصمیم گیری در رابطه با تولید، حضور دولت در امور بنگاهداری و مانند این ها را می توان نام برد.

بنگاهداری دولت چالش اقتصاد

این کارخانه دار گلستانی افزود: یکی دیگر از مهمترین مسایل درونی، بهره وری پایین، پایین بودن سطح انگیزش کارکنان، پایین بودن سطح مهارت و دانش فنی، ساختار سازمانی نا مناسب، نداشتن استراتژی و برنامه مشخص برای آینده، مشغول بودن به کار روزمرگی، عدم مشتری مداری و نظایر اینها را می توان نام برد با این توضیح برای حل مسانل دسته اول اتخاذ راهبرد مقاومت و اجرای فرامین و رهنمودهای رهبری از یک سو و چابک شدن دولت، عدم اشتغال دولت به امور بنگاهداری و پرهیز او از رقابت با بخش خصوصی، متناسب سازی نرخ بهره با شرایط اقتصادی کشور، اصلاح قانون مالیات ها و حذف قوانین و مقررات بازدارنده و چابک سازی دولت و سایر قوای حکومتی از سویی دیگر باید به اجرا درآید.

کمک به دوسوتوانی در مدیریت اقتصادی کشور در دستور کار قرارگیرد

وی پایان عنوان کرد: راهکار حل مسانل دسته دوم، علمی کردن مدیریت کسب و کار، مهارت آموزی و سوق پیدا کردن مدیران بنگاه ها به سمت تعالی و یا به فرمایش مقام معظم رهبری در منشور اقتصاد مقاومتی، برون نگری و درون زایی مدیریت کسب و کارها است، به نظر می آید که معاونت اقتصادی با انجام این ماموریت بوجود آمده باشد، اما متاسفانه علی رغم دغدغه زیاد دوستان، هنوز در ایجاد فضای ذوق و شوق در مدیران کسب و کار و رفع موانع تولید اتفاق خاصی رخ نداده و بسیاری از ایده ها نادیده گرفته شده اند و از این نظر معاونت مذکور باید باز تعریف و بازآفرینی شود و کمک به دوسوتوانی در مدیریت اقتصادی کشور را در دستور کار جدی خود قرار دهد.

انتهای پیام/

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.