یکی از مداحان اهل بیت (علیهمالسلام) گالیکش گفت: هر آنچه دارم از ذاکری آقا امام حسین (ع) است.
به گزارش گلستان ما، در ادامه گفتوگو خبرنگار نیلکوه با یکی از مداحان اهلبیت (علیهمالسلام) را میخوانید:
- بیوگرافی خود را مختصر بگویید؟
«اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا اَباعَبْدِاللَّهِ وَ عَلَى الاَرْواحِ الَّتى حَلَّتْ بِفِناَّئِكَ»
قمبرقنبرپور هستم فرزند اکبر، متولد 1331 ساکن گالیکش و دارای مدرک تحصیلی دیپلم علوم انسانی.
- لطفاً قدری در مورد اساتیدتان بگوئید؟
درزمان کودکی در مکتبخانه عمویم اوستا محمد، علوم قرآنی و کتابهای مذهبی را فراگرفتم. مدتی هم مقدمات عربی را در سال 1334 نزد حاجآقای موسوی امام جماعت وقت شهرستان گالیکش فراگرفتم و بعدها در دورههای آموزش مداحی سازمان تبلیغات اسلامی موفق به اخذ مدرک پایان دوره شدم.
- شغل اصلی خود را بگوئید؟
من پاسدار بازنشسته هستم و در حال حاضر مسئول دفتر امامجمعه محبوب شهرستان گالیکش.
- به نظر شما یک مداح چطور میتواند با مستمع ارتباط برقرار کند؟
یک مداح وقتی خود را بالاتر و برتر از دیگران نداند و تکبر و غرور نداشته باشد، متواضع و فروتن باشد در میان مردم بهتر اثر میگذارد و مورد محبت عاشقان اهلبیت قرار میگیرد. به این وسیله ارتباط بین مداح و مردم خودبهخود برقرار میشود.
- فرق مداحی دیروز و امروز چیست؟
مداح دیروز از دروغ و تحریفات در مصائب اهلبیت (ع) پرهیز میکرد و اگر مطالب سندیت تاریخی نداشته و معتبر نبود استفاده نمیکرد. ولی عدهای انگشتشمار از مداحان امروزی هر مطلبی که به دست میآورند قبل از اطمینان از صحت کامل آن را بیان مینمایند و برای گریاندن مستمع مطالب را کموزیاد میکنند که روزه خوانی سوزناک شود.
میتوان به مواردی چون دروغ بستن و استفاده از روایات جعلی، توصیف کردن حالات چشم ابروی در اشعار و بکار بردن کلمات دین و دلبر، همچنین گاهی در مراسمات مولودی به کفزنی و حالت رقص قرار میگیرند.
- در خصوص آفتهای اشکال عزاداری فردی توضیح دهید؟
به نظر میرسد که رعایت برخی الزامات اخلاقی و شئونات اسلامی در برخی هیئتها کمرنگ شده است. رعایت نکردن مداح ازنظر ظاهر، برخورد اجتماعی و گفتن حرفهای دلسردکننده و بدون پایه و اساس مردم را دل سرد میکند. هر موردی که شرعی نباشد، آفتی برای اسلام است که باید دقت بیشتری انجام گیرد.
- برای جذب جوانان در هیئتهای چهکاری باید انجام دهیم؟
جوانان را باید احترام گذاشت و تشویق نمود و در فعالیتهای اجتماعی از قبیل؛ در تشکیل جلسات قرائت قرآن، اذان، مکبری، ارائه خدمات پذیرایی به مردم در مساجد، انتظامات، یاوران نماز و گروه مداحان و سرود از وجودشان استفاده کرد، انتظار میرود معتمدین، خانوادهها و سیستم آموزشی آنها را بهسوی این فعالیتهای سوق دهند که نمونه بارز آن حضور پرشور جوانان هرساله در ایام محرم و سایر مراسمات مذهبی مشهود است.
- ذاکری اهلبیت چه تأثیری در زندگی شما داشته است؟
آنچه دارم از ذاکری آقا امام حسین(ع) است. از روزی که افتخار خدمت گذاری از سال 1342 در این زمینه رادارم، در تمام زمینههای در خدمت اسلام بودم و تاکنون بههیچوجه به مشکلی برنخوردم و از الهامات خفیه الهی، خود و خانوادهام برخوردار شدهایم که خود بارها متوجه آنها شدهام.
خدا را شاکرم که توانستهایم خود و خانواده ادامهدهنده فعالیتهای مذهبی باشیم.
- چه سبکی را در نوحهسرایی میپسندید و بیشتر از چه نوحههایی خوشتان میآید؟
همیشه نوحهها را از منابع معتبر تاریخی انتخاب کرده و سعی میکنم که متناسب بازمان و رویداد آن حادثه یا واقعه باشد. وزن نوحههایم هماهنگ است تا بیشتر تأثیر داشته باشند. هر جا مضمون حماسی است، وزن رجز گونه را انتخاب میکنم و هر جا حزن و اندوه باشد، وزن نرم و ملایم را انتخاب نموده و تقلید خام از شخص یا اشخاص خاصی ندارم.
- انتقاداتی وارده به نحوه خواندن بعضی از مداحان که نوحههایی که شبیه ترانه دارند چیست؟
گاهی افراد، نوحه خواندن خود را با صدای گوشخراش بلندگو به مراسم تحمیل میکنند که عدهی زیادی تحمل آن را ندارند. چند نفر از عوامل خود را برای گرم کردن مجلسشان وارد میکنند که بهصورت خودجوش سینه بزنند و هر شب نوحههای تکراری میخوانند و با بکار بردن الفاظی چون «سین سین» (بهجای حسین حسین) وهرا کشیدن بهصورت هایی ونحه میخوانند که صورت خوشی ندارد.
علیرغم اینکه بارها به این افراد تذکر دادهشده است ولی توجه نمیکنند و چون مجلس عزای امام حسین(علیهمالسلام) است مستمع تحمل میکند.
- اگر خاطرهای قبل از پیروزی انقلاب اسلامی که مجالس عزاداری علیه نظام برپاشده باشد دارید، بیان کنید؟
آیتالله سید محسن موسوی که در مسجد جامع سخنرانی مینمودند، روزها به شهرهای کلاله، مینودشت و روستاهای اطراف میرفت که ما نیز با عدهای از جوانان آنجا جهت تبلیغ عازم میشدیم.
یک روز از روستای قلی تپه برمیگشتیم که ایشان گفتند: شما بروید و برای شب برنامههای مسجد جامع را مهیا کنید تا ما به روستاهای کلاله برویم و برگردیم. من به مسجد رفتم و بعد از اذان مغرب، آقایی که راننده مینیبوسی بود آمد و گفت: آقای موسوی با جمعی از دوستان دریکی از روستاهای منطقه با عدهای ازچماغ به دستان طرفدار رژیم شاه درگیر شدهاند و نیاز به کمک دارند.
بنده از طریق بلندگوی مسجد موضوع را به اطلاع مردم شهر رساندم؛ طولی نکشید که مردم جمع شدند، وقتی به آقای موسوی رسیدیم ایشان گفت: خودمان آنها را تارومار کردیم و به خیر گذشت.
- هیئتهای گالیکش تاکنون بهصورت مستعد و یکپارچه بانظم و ترتیب به عزاداری نپرداختند، مشکل چیست؟
برنامههایی که در ایام در گالیکش بهصورت یکپارچه انجام میشود دارای اشکالاتی است. برای رفع این مشکلات باید هماهنگیهای لازم بین هیئتهای عزاداری انجام شود و در این خصوص هماهنگیهای لازم با کل هیئتامنا و هیئتهای مذهبی سطح شهرستان و سازمان تبلیغات اسلامی بهعملآمده و برنامهریزیهای لازم انجامشده است ولی متأسفانه در عمل با مشکلاتی مواجه بودیم و لازم است که این جلسات در حضور شخص امامجمعه محترم شهر برنامهریزی و تصمیمگیری شود تا به نحو احسن انجام گیرد.
نمونه آن را در شب هشتم ماه محرم امسال مشاهده کردید، با باشکوه بودن اجتماع عزاداران در آن شب و روز عاشورا و بعدازظهر عاشورا دارای ایراداتی چون: ورود نوحهخوانان در خارج از برنامه تصمیم گرفتهشده؛ که گاهأ ممکن است باعث کدورت این عزیزان شود. انشاءالله در آینده برطرف شود.
ما همه باید بدانیم که مدیریت عزاداری آقا با خود ایشان است و ما وسیله هستیم و سعی میکنیم که بهتر ارائه دهیم. نشود که خدایناکرده خودمان را مطرح نمائیم اگر آبرویی داریم از در خانه خدا و این خانواده (اهلبیت) است و خدا را شاکریم.
- سخن پایانی؟
سالها کردم عزاداری برایت یا حسین
نوکر ناقابلم اندر سرایت یا حسین
این سعادت شد نصیبم من خدا را شاهدم
از تو میخواهم شفاعت نوکر ناقابلم
انتهای پیام/
© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد