1393-08-27 17:40
7358
0
5949

مصاحبه خواندنی نیلکوه با کتابدار کتابخانه عمومی گالیکش

به مناسبت هفته کتاب‌خوانی، مصاحبه خواندنی نیلکوه با کتابدار کتابخانه عمومی گالیکش را در ادامه بخوانید.

به گزارش گلستان ما به نقل از نیلکوه ، کتاب و کتاب‌خوانی امری مقدس و بسیار ارزنده برای بشریت است.

کتاب تنها دوستی است که در هر لحظه زمانی و بدون هیچ‌گونه خستگی همواره در کنار انسان است، تا بتواند چراغ راه وی گردد.

پرداختن به کتاب و کتاب‌خوانی امروزه یکی از دغدغه‌های اصلی به شمار می رود پس به همین جهت ایجاد و راه‌اندازی کتابخانه در اقصی و نقاط کشور یکی از ملزومات اساسی به شمار می‌رفت که خوشبختانه این امر مهم چند سالی است که بیش‌ازپیش در کشور ما رونق گرفته است و کتاب‌خوانی یکی از بهترین امورات در زندگی ما گشته است.

یکی از کتابخانه‌هایی که امروزه نقش بسزایی در ترویج کتاب و کتاب‌خوانی در بین مردم دارد کتابخانه شهدا 12 شهر گالیکش که با مدیریت مرتضی رنگریز و خانم قاضوی در سالیان اخیر بسیار پر رونق گشته و مورد استقبال عموم مردم این منطقه قرارگرفته و دارای جایگاه ویژه‌ای در بین مردم است.

مصاحبه زیر ماحصل گفتگوی خبرنگار نیلکوه با کتابدار کتابخانه عمومی شهدا 12 دی گالیکش است که از نظر گرامی‌تان می‌گذرد.

hghazavi 1

لطفاً در ابتدا خودتان را برای خوانندگان ما معرفی بفرمایید؟

سیده حبیبه قاضوی، متولد دهستان دوزین شهرستان مینودشت، کارشناس کتابداری از دانشگاه الزهرا تهران و 6 سال است که به‌عنوان کتابدار کتابخانه عمومی شهر گالیکش فعالیت می‌کنم.

کتابخانه گالیکش از چه سالی آغاز به فعالیت کرد؟

کتابخانه عمومی شهدا 12 دی گالیکش از سال 1376 شروع به‌کار کرده اما من از آذرماه سال 1387 به این مجموعه اضافه‌شده‌ام. در حال حاضر در دو شیفت کاری ارائه خدمت می‌نماید.

چه تعداد عضو، چند عنوان کتاب و چند جلد کتاب دارد؟

تا این تاریخ در کتابخانه عمومی گالیکش 9340 عنوان کتاب، 11582 نسخه کتاب و 1063 نفر عضو وجود دارد.

آیا خودتان به کتاب علاقه دارید؟

بله و بدون اغراق بیان می‌کنم در هفته حداقل خواندن یک کتاب را در اوقات فراغتم می‌گنجانم. کتاب، به‌منزله یکی از مهم‌ترین رسانه‌های ثبت و انتقال اندیشه و دانش به شمار می رود و همواره از جایگاه والایی در تمدن دانش بشری برخوردار بوده است.

کتاب توانسته است مرزهای زمانی و جغرافیایی را پشت سر گذارد و در تاریخ جاری شود. به همین دلیل، کتاب در فرهنگ‌های پویا از ارزش خاصی برخوردار است و برای توسعه آن در سطح جامعه تلاش‌های ویژه‌‌ای باید صورت ‌گیرد.

چگونه به رشته‌ی کتابداری روی آوردید؟

از سال 80 تا سال 83 که دانشجوی رشته کتابداری شوم عضو کتابخانه عمومی شهرستان مینودشت بودم و باعلاقه‌ای که نسبت به کتاب و کتاب‌خوانی داشتم این رشته را انتخاب کردم.

خودتان چقدر کتاب می‌خوانید؟

هر کتابداری برای توفیق بیشتر در خدمات و فعالیت‌هایش، باید اطلاعات عمومی و تخصصی خود را افزایش دهد و دست کم چند ساعت از وقت خود را به مطالعه کتاب و دیگر منابع اطلاعاتی اختصاص دهد. من نیز بیشتر اوقات فراغتم را صرف خواندن کتاب در زمینه‌های مختلف دانش بشری از جمله ادبیات های داستانی، روانشناسی، فلسفه، تاریخی، رمان و ...می‌گذرانم.

به چه کتاب‌هایی علاقه دارید؟

خواندنی‌ها زیادند، من و تو کم خوانده‌ایم.....

کتاب‌هایی که راه درست اندیشیدن را به ما بیاموزند. کتاب‌هایی که سراسر تجربه و اطلاعات باشد: سه تفنگدار الکساندر دوما، پدر عشق و پسر، نیمه‌شبی در هله، کشتی پهلوگرفته، خسی در میقات، کابلستان جانستان، مهمان طوس، زمین سوخته و... از جمله کتاب‌هایی است که این اواخر خواندنشان را به پایان رسانده‌ام.

اولین کتابی که خوانده‌اید؟

اولین کتابی که خواندم بامداد خمار بود.

وضعیت کتاب‌خوانی در گالیکش چگونه است؟

با توجه به آنکه تنها نهاد فرهنگی در این محل، کتابخانه است اکثر افراد خواه برای گذران اوقات فراغت و یا انجام تحقیقات درسی و دانشگاهی و... نیاز به مطالعه دارند و لذا به کتابخانه مراجعه می‌کنند. اما هنوز رضایت‌بخش نیست و می‌توان گفت تنها در بخش کودکان و دانش‌آموزان مراجعه‌کننده خوب است.

استقبال مردم گالیکش از کتاب و کتاب‌خوانی چگونه است؟

خوشبختانه آنچه که به من شوق بیشتر انجام کارهای فرهنگی می‌دهد شور و اشتیاق مردم نسبت به کتاب و کتاب‌خوانی است. اما به دلیل مشکلاتی مانند مکان قرار گرفتن کتابخانه، و کمبود منابع استقبال در بین سنین بالاتر و بخصوص آقایان کم است.

کدام گروه سنی بیشتر به کتابخانه مراجعه می‌کنند؟

کودکان، نوجوانان، جوانان، دانش‌آموزان، دانشجویان.

hghazavi 1

کدام کتاب‌ها بیشترین خواننده را در گالیکش دارد؟

بستگی به طیف خواننده و موضوع کتاب دارد. اما از سال 91 کتاب‌های باغ مارشال و سفرهای علمی بین گروه کودک، کتاب دا و ساله‌ای بنفش نیز در گروه سنی بالا بیشترین درخواست را داشته است.

چه حمایت‌هایی از شما و کتابخانه می‌شود؟

این کتابخانه زیر نظر نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور اداره می‌شود و قسمت عمده منابع و هزینه‌های جاری کتابخانه نیز از این راه تأمین می‌شود.

کمک‌ها و حمایت های خیرین محترم منطقه در پیشرفت این کتابخانه نیز جایگاه ویژه‌ای دارند. به‌عنوان مثال محسن خسروی یکی از خیرین گالیکشی هر سه ماه 50 هزار تومان به کتابخانه کمک می‌کند. انتظار است شهرداری و اعضای شورای شهر نیز در این خصوص همت کنند.

کتابخانه شامل چه بخش‌هایی هست؟

بخش خدمات فنی کتابخانه: شامل فهرست‌نویسی و انتقال اطلاعات کتب به رایانه و چاپ کارت برگه و بر چسب عطف کتاب می‌شود.

بخش امانت: در این بخش نیز اطلاعات کتب به امانت‌داده شده و کتب بازگشت داده‌شده به‌وسیله رایانه انجام می‌شود.

بخش خدمات مراجعین: در این بخش مراجعین می‌توانند علاوه بر استفاده از برگه‌دان های مجزا در 3 بخش (مؤلف، موضوع، عنوان) با استفاده از رایانه کتب مورد نیاز خود را به‌راحتی جستجو نمایند.

بخش مجلات: بخش نشریات ادواری با بیش از 35 عنوان مجله به‌صورت قفسه باز در فضای ورودی کتابخانه در اختیار مراجعین قرار گرفته است.

بخش سمعی و بصری: این بخش با دارا بودن لوح های فشرده آموزشی، تفریحی و...به مراجعان خدمات ارائه می‌دهد.

بخش کودک: این بخش مورد توجه مراجعان کودک کتابخانه است. داخل پرانتز گفته شود بخش کتاب کودک از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و من از مسئولان محترم تقاضا دارم جهت مجهز کردن این بخش نیز از کمک‌هایشان نسبت به کتابخانه دریغ نفرمایند.

بخش مرجع: البته فقط در کتابخانه از آن‌ها استفاده می‌شود.

سالن مطالعه: این کتابخانه دارای دو سالن مطالعه با ظرفیت 50 نفر در اختیار مراجعین است.

برایتان سخت نیست که تنها دو نفر هر کدام در یک شیفت کاری کارهای کتابخانه را انجام می‌دهید؟

وقتی به ارزش هدفی که در پیش داری می‌اندیشی، هیچی برات سخت نیست. البته برای انجام دادن کارهای کتابخانه و انجام کارهای فرهنگی مسلماً داشتن دو نیرو کافی نیست. این کتابخانه نیاز به ازدیاد نیرو برای خدمت رسانی دارد.

مسئولین منطقه در ماه چند بار برای گرفتن کتاب و خواندن آن به کتابخانه مراجعه می‌کنند؟

مسئولین شهرستان گالیکش استقبال چندانی از کتابخانه نمی‌کنند، تنها آقای صفی الحسینی معاون اسبق فرماندار گالیکش، حسینی نیا بخشدار اسبق بخش مرکزی گالیکش و مهندس بیگی کارمند شهرداری گالیکش برای گرفتن کتاب و مقاله به این کتابخانه مراجعه دارند. البته برای هفته دولت اکثر مسئولین عضو کتابخانه شدند.

hghazavi 1

برای ترویج کتاب و کتاب‌خوانی در بین مردم گالیکش چه راهکاری دارید؟

اولین آشنایی کودک با کتاب، در خانواده و محیط خانواده انجام می‌گیرد.

یک کتابدار می‌تواند با برخورداری از صفت خلاقیت، هراز چند گاهی فکر، ایده، شیوه یا راهکار تازه‌ای را ارائه دهد و محیط کار خود را از روزمرگی رها کند و در پرنشاط کردن فضای کاری گامی بردارد. ما نیز هر آنچه که در توان داریم برای ترویج فرهنگ مطالعه تلاش می‌کنیم. از این جمله می‌توان به برگزاری مسابقات، عضویت رایگان، خاطره‌نویسی شب شعر و... را می‌توان نام برد که در این کتابخانه اجرا شده است.

مشکلات شما در کتابخانه و انتظارتان از مسئولین چیست؟

مشکلات کتابخانه به لطف مسئولین تا حدی برطرف شده است و انتظارم نیز این است که برای توسعه و ترویج این فرهنگ مهم در سطح منطقه تلاش های جدی تری صورت‌ گیرد.

می‌توان تعداد کم کتابخانه در گالیکش، کم بودن منابع کتابخانه، منابع مالی ضعیف، کمبود نیرو، فضای کم کتابخانه، عدم واریزی نیم درصد حق کتابخانه توسط شهرداری، عدم تهویه مطبوع، عدم مالکیت کتابخانه و نداشتن پیک سیار را از جمله مشکلات ما در کتابخانه عنوان کرد.
کتابخانه عمومی می‌تواند همسو با مسئولان فرهنگی با اعمال سیاست های برنامه‌ریزی‌شده، فرهنگ کتاب‌خوانی را در جامعه نهادینه نماید به‌شرط آنکه نگاه ویژه و جدی تری به کتابخانه‌ها شود.

کتابخانه گالیکش چه عناوینی را کسب کرده است؟

کتابخانه گالیکش در سال 92 به‌عنوان کتابخانه برتر فرهنگی کشور انتخاب شده است.

نقش کتابخانه در ارتقا و پیشرفت جامعه چیست؟

با توجه به زحمات زیادی که برای کتابخانه و برطرف کردن نیاز فرهنگی شهروندان انجام شده است همه بدون چشمداشت بوده امیدواریم زحمات ما بی‌نتیجه نباشد که قطعاً این‌طور نیست.

برنامه شما برای آینده کتابخانه چیست؟

در یک جمله « تبدیل کتابخانه عمومی شهدا 12 دی گالیکش به عنوان یکی از کتابخانه برتر کشور از لحاظ تعداد کتاب، اعضاء و سرانه مطالعه»

با تشکر از وقتی که در اختیار ما قراردادید، سخن پایانی؟

امید که با اندکی تلاش و پشتکار و همت مسئولین بتوانیم شاهراه حرکت همگانی به‌سوی مطالعه را هموار نماییم.

انتهای پیام/

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.