1401-07-26 10:35
950
0
81890
بررسی میدانی از وضعیت کودکان کار و خیابان؛

زندگی پشت چراغ قرمز/ صدای کودکان کار پشت شیشه‌های دودی شنیده نمی‌شود

در استان گلستان بخش عمده‌ای از کودکان کار را اتباع خارجی تشکیل می‌دهند که به دلیل نداشتن کارت هویتی حتی از سوی مراکز متولی حمایت نمی‌شوند و اتفاقات اخیر در افغانستان نیز به حضور گسترده آنها در گلستان دامن زده است.

به گزارش گلستان ما؛ حتی چراغ قرمز هم باعث نمی‌شود لحظه‌ای از دل مشغولی‌های زندگی دست برداریم و به دنیای پیرامونی که در دل آن زندگی می‌کنیم با دقت نگاه کنیم.
در حالی که ذهن ما در گیر مسائل روزمره زندگی است گاهی دستان کودکی می‌آید و در حالی که بر سر انگشتان پا‌ایستاده تلاش می‌کند شیشه خودروی ما را با دستمال و شیشه پاک کن تمیز کند ولی باز هم شیشه افکار ما گرد و غبار از فضای به وجود آمده پاک نمی‌شود.

اگر دلمان از کار این کودکان در سرما و گرما، باران و آفتاب سوزان تابستان به درد بیاید پولی کف دستشان می‌گذاریم و با خود فکر می‌کنیم این تنها کاری است که می‌توانیم برای آنان انجام دهیم ولی واقعیت این است که هرچه این کودکان درآمد بیشتری داشته باشند عمر کودکیشان کوتاه‌تر می‌شود و فشار برای کسب درآمد بیشتر از سوی شبه خانواده و یا خانواده‌هایی که به دلایل مختلف غوطه ور در فقر هستند بیشتر می‌شود.

برخی رسانه‌ها عنوان می‌کنند که بیشتر این کودکان با والدین معتاد به مواد مخدر مرتبط هستند که کار نمی‌کنند و از آن‌ها برای کسب درآمد برای مواد مخدر استفاده می‌کنند.

شاید ترافیک سنگین پشت چراغ قرمز برای ما یک امر عذاب‌آور است ولی برای این کودکان مایه خوشحالی است چرا که می‌توانند به ماشین بیشتری گل بفروشند و یا شیشه آن‌ها را پاک کنند، البته ماجرای کودکان کار به اینجا ختم نمی‌شود و این کودکان خیلی خوش شانس بودند که در شهر‌های بزرگ در حال کسب و کار هستند کمی آن طرفتر از شهر گرگان کوره‌های آجر پزی پذیرای بخشی دیگر از این کودکان است که باید با مشقت بیشتری این درآمد را با آن قد و قواره نحیف در بیاورند.

عده‌ای دیگر از کودکان کار هم باید در امر معاش به خانواده در امر کشاورزی کمک کنند و این مسأله گاهی باعث ترک تحصیل آن‌ها می‌شود و همه این سوء استفاده ابزاری از کودکان؛ ریشه در یک مؤلفه، آن هم اقتصاد دارد.

البته در استان گلستان بخش عمده‌ای از کودکان کار را اتباع خارجی تشکیل می‌دهند که به دلیل نداشتن کارت هویتی حتی از سوی مراکز متولی حمایت نمی‌شوند و اتفاقات اخیر در افغانستان نیز به حضور گسترده آن‌ها در گلستان دامن‌زده است.

برخی از شهر‌هایی که گفته می‌شد در آن تکدی‌گری و موضوع کودکان کار وجود ندارد امروز شاهد این پدیده هستند ولی با این وجود هنوز مسئولان استان راهکار درستی برای ساماندهی کودکان کار نیافتند و طرح‌ها و برنامه‌ها گویا آنگونه که باید موفقیت‌آمیز نبوده است.

دستگاه متولی هم که با کمبود اعتبارات رو به رو است دست نیازش را به سوی خیران دراز کرده ولی با این وجود خیران هنوز از آنچه بر سر کودکان کار می‌گذرد بی‌خبر هستند.

یکی از مادران کودک کار در گفتگو با خبرنگار گلستان ما گفت: حتی در تأمین معاش اولیه زندگی ماندیم، در خانه‌ای استیجاری زندگی می‌کنیم که حتی حمام، سرویش بهداشتی و آشپزخانه ندارد، به خاطر مشکلات مالی از تهیه لوازم التحریر فرزندانم برنیامدم و حتی فرزندم کیف مناسبی برای رفتن به مدرسه ندارد.

وی ادامه می‌دهد: این مشکلات است که برای امرار و معاش و ادامه زندگی مجبوریم می‌شویم از همه توان اعضای خانواده استفاده کنیم.

صباحی: مداخلات بهزیستی برای امنیت و بقای کودکان کار
کارشناس حوزه اجتماعی اداره بهزیستی شهرستان گرگان با تشریح وضیعت کودکان کار و خیابان در گفتگو با خبرنگار گلستان ما گفت: کودکان زیر ۱۸ سال اعم از دختر و پسر که برای تأمین معیشت یا بدسرپرستی و بی‌سرپرستی در خیابان حضور دارند و گاهاً در خیابان زندگی می‌کنند زیرپوشش بهزیستی قرار می‌گیرند.

زینب صباحی افزود: هر گونه فعالیت و کاری که مغایرت با رشد جسمانی و روانی کودک داشته باشد و منجر به آسیب‌های اجتماعی در دوران نوجوانی و بزرگسالی برای آن‌ها شود در زمره کودک کار و خیابان قرار می‌گیرد.

وی بیان کرد: سازمان بهزیستی مراکزی را در راستای حمایت از این کودکان و نوجوانان دارد و یک سری مداخلات و خدماتی را به صورت اقامتی و سرپایی به آن‌ها می‌دهد ازجمله مداخلات آموزشی، بهداشتی، درمانی، تحصیلی، حمایتی، اقتصادی و مداخلات امنیت و بقای کودک در مواقع ضروری از اقداماتی است که بهزیستی انجام می‌دهد.

کارشناس حوزه اجتماعی اداره بهزیستی شهرستان گرگان ادامه داد: در زمینه مداخلات آموزشی یکسری مهارت به کودکان ارائه می‌شود مانند مهارت‌های زندگی، خود مراقبتی، مسائل بهداشتی، پیشگیری از بیماری‌های واگیردار و انگلی، پیشگیری از بیماری‌های مقاربتی، ایدز ارائه می‌شود.

والدین این کودکان خبر داد و گفت: در راستای رشد و ارتقاء سطح جسمی و روانی بچه‌هایی که به صورت اقامتی در مرکز کودکان کار و خیابان حضور دارند برنامه‌های مختلفی از سوی مددکار مرکز پیگیری می‌شود.

وی بیان کرد: تعدادی مددکار در مرکز حضور دارند که به صورت روزانه خدمات سرپایی به کودکان کار و خیابان ارائه می‌دهند، یکسری از مسائل تحصیلی آن‌ها نیز با همکاری خانواده‌ها صورت می‌گیرد.

کارشناس حوزه اجتماعی اداره بهزیستی شهرستان گرگان با اشاره به اینکه هزینه‌های خدمات بهداشتی و درمانی از طریق بهزیستی تقبل می‌شود، افزود: هزینه‌های روان‌پزشکی و دندان‌پزشکی و بهداشتی به کودکان ارائه می‌شود هدف از این مداخلات جمع‌آوری و شناسایی کودکان کار و خیابان همچنین کاهش و کنترل آسیب‌های ناشی از کار کودک در خیابان است که می‌تواند به ارتقاء سطح بهداشتی فرد و جامعه کمک کند.

میرزایی: ۸۰ درصد کودکان کار از اتباع هستند/ فقدان کارت آمایش خدمات‌دهی را مشکل کرده است
مسئول فنی مؤسسه روزانه حمایتی آموزش کودکان کار و خیابان بعثت گفت: این مرکز به صورت روزانه خدمات آموزشی، کمک موردی اقتصادی، توانمندسازی زنان و... برای کودکان کار و خانواده‌های آن‌ها ارائه می‌دهد.

مهدیس میرزایی افزود: مددکارانی داریم که با حضور در محلات مختلف نسبت به شناسایی کودکان کار و خیابان اقدام می‌کنند که ما بتوانیم این خدمات را به آن‌ها بدهیم.

وی با برشمردن برخی مشکلات مرکز بیان کرد: اکثر کودکان کار و خیابان از اتباع هستند که ۷۰ الی ۸۰ درصد را شامل می‌شوند، این‌ها کارت آمایش ندارند به‌همین خاطر خدمات مرکز در اختیار آن‌ها قرار نمی‌گیرد و خدمات دادن به این کودکان به دلیل نداشتن کارت هویتی خیلی مشکل است.

میرزایی همچنین محدودیت فضای فیزیکی مرکز را از دیگر مشکلات عنوان کرد و افزود: کمبود فضای فیزیکی باعث شده تا کلاس‌های آموزشی را نتوانیم به‌راحتی برگزار کنیم.

وی بیان کرد: این خانواده‌ها از لحاظ مادی در سطح پایینی قرار دارند توانایی پرداخت هزینه‌های آموزشی را ندارند از اداره آموزش فنی و حرفه‌ای می‌خواهیم برای برگزاری دوره‌های توانمندسازی کودکان کار خدمات رایگان ارائه دهد.

 

مددکار اجتماعی: دستگاه‌های متولی در ساماندهی کوکان کار نقش‌آفرینی کنند

یک مددکار اجتماعی در خصوص کودکان کار و خیابان گفت: شرایط زندگی حاشیه‌نشینی که اکثرا اتباع در آنجا زندگی می‌کنند بسیار سخت و با کمبود امکانات مواجه است، اتباع به دلیل اینکه در جامعه کار خاصی ندارند بیشتر به سمت دست‌فروشی، تکدی‌گری و ضایعاتی روی آرودند و فقر اقتصادی در زندگی آن‌ها به چشم می‌خورد.

وی با اشاره به اینکه جمعیت زیاد هر خانواده اتباع خارجی بیان کرد: هر خانواده آن‌ها بین پنج الی دوازده فرزند دارند بیشتر بزرگ‌تر‌ها ازکارأفتاده هستند و در خانه زندگی می‌کنند و بچه‌ها مجبور می‌شوند دست به تکدی‌گری بزنند تا گذران زندگی داشته باشند.

این مددکار اجتماعی افزود: زندگی استیجاری و کمبود امکانات از مشکلاتی است که خانواده‌های اتباع بیگانه با آن دست‌وپنجه نرم می‌کند، فقدان امکانات زندگی از جمله آشپزخانه، سرویس بهداشتی و حمام حتی سلامت آن‌ها را تهدید می‌کند، اکثراً در کوی عرفان، خیابان ملت و اسلام‌آباد اسکان دارند.

وی ادامه داد: اکثراً کارت آمایش ندارند اگر دستگاه‌های متولی در این زمینه همکاری کنند این دسته از اتباع می‌توانند در گرفتن خدمات برخی از مشکلات خود را برطرف کنند.


این مددکار اجتماعی با اشاره به وجود کودکان بی‌هویت گفت: اسامی کودکانی که کارت آمایش ندارند را لیست کرده و به اداره اتباع معرفی می‌کنیم.

وی گفت: کمک‌های خیرین در صورتی که تمایل داشته باشند به کودکان بی‌هویت هم داده می‌شود البته بیشتر کمک‌های موردی معیشتی است.
انتهای پیام/

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.