1396-01-21 17:31
1107
0
37627
به قلم رئوف مازندرانی؛

شاخصه هایی که باید برای انتخاب شورای شهر کارآمد در نظر بگیریم

براستی با چه معیار و ملاکی می توانیم انتخاب سرنوشت سازی داشته باشیم تا در دنیا و آخرت غفران الهی نصیبمان گردد؟

به گزارش گلستان ما به نقل از رادکانا؛ پنجمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا در ۲۹ اردیبهشت 1396 و همزمان با انتخابات دوازدهمین دوره ریاست‌ جمهوری ایران در سراسر کشور برگزار خواهد شد.

مردم با حضور و مشارکت خود در انتخابات علاوه بر انجام دادن تکلیف ملی، فردی و شرعی‏‏‏‏، در تعیین سرنوشت خود نیز مشارکت می نمایند و با نشان دادن وحدت ملی، موجب ناامیدی دشمن می‌شوند.

در اهمیت انتخابات همین بس که حضرت امام خمینی رحمه الله علیه در مورخه 3/10/58 فرمودند:

روز سرنوشت سازى است. مى خواهید زمام کشور را به یک کسى بدهید که مؤثر است در مقدرات کشور شما.

سهل انگارى نکنید، و به پاى صندوقها بروید، و با هم اجتماع کنید، و کسى که لایق براى این مقام است و …….

رأى بدهند.‏‏

همچنین فرمودند:

امروز مسئولیت به عهده ملت است. ملت اگر کنار بنشینند، اشخاص مؤمن، اشخاص متعهد کنار بنشینند، و اشخاصى که نقشه کشیده اند براى این مملکت از چپ و راست، آنها وارد بشوند در مجلس، تمام مسئولیت به عهده ملت است. هر قدمى که بر ضد اسلام بردارند، در نامه اعمال ملت نوشته مى شود. هر کارى که انجام بدهند مسئولیتش متوجه ملت است.‏

‏‏امروز سرنوشت اسلام و سرنوشت مسلمین در ایران و سرنوشت کشور ما به دست ملت است. و اگر مسامحه کنند در این امر، اهمال کنند، نروند و رأى ندهند، مسئولیت متوجه خود آنهاست عیناً.

آری شرکت در انتخابات شرکت در سرنوشت خودمان و فرزندانمان خواهد بود. بحث در مورد شرکت در انتخابات یکطرف و انتخاب اشخاص مومن و متعهد که در کلام امام رحمه الله علیه بیان شده طرف دیگر این انتخاب است.

براستی با چه معیار و ملاکی می توانیم انتخاب سرنوشت سازی داشته باشیم تا در دنیا و آخرت غفران الهی نصیبمان گردد؟

حال که تعدد کاندیدا به یک چالش بزرگ برای ملت تبدیل شده است چه شاخصه هایی را برای انتخاب افراد اصلح ملاک بدانیم؟

تعدد کاندیداها تا حدی مطلوب و خوب است که نشان‌دهنده سلایق مختلف در فضای کشور و شهرمان است ولی وقتی که مانند این دوره شورای اسلامی شهرمون (کردکوی) و دیگر شهر ها از حد عبور می کند نه تنها متناسب با فرهنگ جامعه ما نیست، بلکه باعث رقابت ناسالم و احتمال رای آوردن اشخاصی شود که عیار آنان توسط مردم بخوبی شناسایی نشده است و مردم در انتخاب افراد در شک و تردید می مانند و نهایتا افرادی وارد شورا می شوند که مورد رضایت همه مردم نمی باشند.

اما این افزایش تعداد نامزدها با همه فرصت ها و تهدیدهای پیش رویش، برای ما رای دهندگان جای هیچگونه مسامحه ای باقی نمی گذارد.

مقام معظم رهبری فرمودند:

نکته بعدى در باب انتخابات این است که مردم باید به فکر شناخت اصلح باشند؛ چون امر کوچکى نیست. مسأله انتخابات، مسأله سپردن سرنوشت بخش عمده امکانات کشور به یک نفر و یک مجموعه است. عمل کنیم و افرادی را صلاحیت بیشتری نسبت به سایر نامزدها دارند انتخاب کنیم. ان شاءالله

و اما وظیفه اصلی ما بعد از اعلام حضور حماسی در پای صندوق های رای، انتخاب افراد اصلح از بین نامزدهای واجد شرایط می باشد که در ادامه به چند شاخص و معیار تشخیص اصلح اشاره می کنیم:

لازم به ذکر است که این شاخصه ها از قانون و سیره ائمه معصومین استخراج شده و هیچگونه اولویت بندی نسبت به یکدیگر نداشته و ممکن است برخی از این معیارها مورد تایید دوستان نباشد.

با این حال اینجانب با شناختی که از شورای فعلی شهرم (کردکوی) دارم و از اخبار آن تا حدی آگاهم، با اطمینان کامل می گویم که اگر مردمان شهرم بخواهند شاهد تکرارهای بد گذشته نباشند در انتخاب افراد دقت بیشتری داشته باشند خواه ملاک های زیر را مدنظرشان قرار دهند خواه معیار و ملاک های دیگری را.

اِنَّ اللّهَ لا یُغَیِّرُ ما بِقَومٍ حَتّیَ یُغَیِّروا ما بِاَنفُسِهِم“.

شاخص اول: سن

هر چه اعضای شورای شهر سرد و گرم روزگار چشیده تر باشند و بتوانند در مواقع حساس بجای جدل کردن و دعوا، راهکار عادلانه تری انتخاب کنند بر اعضایی که سریع واکنش نشان می دهند ارجح ترند.

شاخص دوم: بومی بودن

هر چه اعضای شورای شهر بومی شهر باشند و به تمامی محلات شهر آشنا و از آداب و رسوم و فرهنگ پیشینیان خود مطلع، بهتر می توانند در امر احیای سنت های بومی و محله ای، بازی ها و غذاهای محلی و رسیدگی به مشکلات محلات بکوشند و انتظارات مردم را برآورده سازند.

شاخص سوم: تخصص

حضرت علی (ع) در نهج البلاغه، خطبه 172 می فرمایند: «ای مردم همانا سزاوارترین مردم به این امر (خلافت و زمامداری) کسی است که تواناترین آنها بر اجرای امور و داناترین به فرمان خداوند در فهم مسائل باشد» بنابراین افرادی می بایست در شورای شهر حضور یابند که دارای تخصص های مرتبط با حوزه مدیریت شهری باشند.

مانند معماری، شهرسازی، برنامه ریزی شهری، اقتصاد شهری، طراحی شهری، میراث فرهنگی و مرمت و روانشناسی اجتماعی، محیط زیست، اقلیم شناسی و اکوسیستم، تاسیسات و زیرساخت های شهری، حمل و نقل و ترافیک، عمران، امنیت اجتماعی، حقوق، جامعه شناسی شهری، گرافیک محیطی، بهداشت و سلامت، فقه و حقوق اسلامی، آب و فضای سبز (کشاورزی و آبخیزداری).

البته در کنار داشتن نوع مدرک مرتبط، می توانیم افرادی را که دارای مدارج علمی ارشد یا دکتری از دانشگاه های معتبر باشند با معدل بالا و با داشتن مقالات علمی مرتبط با رشته مورد نظر را اصلح تر از بقیه نامزدها بدانیم.

شاخص چهارم: تجربه

امام علی (ع) در نامه به مالک اشتر می فرماید: «افراد با تجربه را به عنوان کارگزار انتخاب نما» .

مدیر و مسئول باتجربه، بسیاری از نابسامانی های سازمان خود را سامان می دهد و بالعکس مدیر و مسئول بی تجربه و بدون سابقه، تشکیلات سازمان یافته را متلاشی و پراکنده خواهد نمود.

اگر به لیست نامزدهای شورای شهرمان دقت کنید افراد کم تجربه زیادی را مشاهده می نمائید که حتی تجربه مدیریت چند نفر را هم نداشتند چه برسد به اینکه بخواهند مدیر یک شهر چهل پنجاه میلیون نفر شوند.

شاخص پنجم: حسن تدبیر

امیرالمومنین (ع): «چهار چیز دلیل برگشت (روزگار و اوضاع و احوال دولت ها و حکومت هاست)، بدی تدبیر و زشتی تبذیر و کمی عبرت گرفتن و بسیاری مغرور شدن» .

آنچه از شورای شهر فعلی بیشتر نشان داده شد نداشتن حسن تدبیر بود و کمی غرور کاذب در کنار عبرت نگرفتن از کارهای گذشته موجب نارضایتی مردم از شوراهای شهر شده است.

به نظر نگارنده این 5 شاخص در کنار شاخصه هایی همچون داشتن نظم و انضباط، سابقه خوب داشتن، داشتن پشتکار با روحیه جهادی، داشتن قدرت تشخیص و آینده نگری و … در کنار داشتن برنامه کاری 4 ساله و قابل اجرا با رعایت عدالت و انصاف و وفادار بودن به مردم از دیگر شاخصه هایی هستند که هر کدامشان در جای خود می تواند مورد بحث قرار گیرد با این حال اگر در کاندیدایی شاخصه های بیشتری مشاهده کردیم آن کاندیدا نسبت به بقیه نامزدها ارجحیت دارد.

حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) در نامه حکومتى که براى مالک اشتر مى نویسد ، به او مى فرماید:

* بخیل را در مشورت کردن دخالت نده که تو را از نیکوکارى باز مى دارد و از تنگدستى مى ترساند.

* ترسو را در مشورت دخالت نده که در انجام کارها روحیه تو را سست مى کند.

* حریص را نیز در مشورت دخالت نده که حرص را با ستمکارى در نظرت زینت مى دهد…

بدترین وزیران تو کسى است که پیش از تو وزیر بدکاران بوده و در گناهان آنان شرکت داشته، پس مبادا چنین افرادى محرم راز تو باشند…

تو باید جانشینانى بهتر از آنان داشته باشى که قدرت فکرى امثال آنان را داشته، اما گناهان و کردار زشت آن ها را نداشته باشند. کسانى که ستمکارى را بر ستمى یارى نکرده و گناهکارى را در گناهى کمک نرسانده باشند

کسانى که در اثر برخى خصلت هاى فردى و شخصى از مدیریت صحیح و هزینه درست بیت المال ناتوان و ناکارآمدند و یا کسانى که بر مقام و منصب و موقعیت حریصند و مقامات را در بین اقوام و یا وابستگان خود تقسیم مى کنند و یا کسانى که در گذشته همراه و همکار ستمکاران بوده و یا امروز ستمکاران و ستم پیشگان بین المللى را تأیید نموده از در آشتى با آنان برخورد مى کنند و یا کسانى که در گذشته با رفتار خود به ارزش هاى اسلامى و انسانى صدمه زده و در گسترش ارزش هاى شیطانى و فرهنگ بیگانه گام برداشته اند و… ”

این همه شرایطى است که حضرت امیرالمؤمنین (علیه السلام) بر آن ها تأکید مى نماید و امروز وظیفه ما، تشخیص این اوصاف و پرهیز از انتخاب چنین افراد است و اگر شناخت درستى از نامزدها نداریم باید تحقیق نموده و از آگاهان بپرسیم زیرا قرآن کریم فرموده است ”

فَسـَلوا اَهلَ الذِّکرِ اِن کُنتُم لا تَعلَمون” (سوره نحل آیه 43 ) اگر نمى دانید از آگاهان بپرسید

یا حق

نویسنده: رئوف مازندرانی

کارمند دانشگاه گلستان

انتهای پیام/

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.