1394-08-20 09:58
2902
1
23352
گفتگو با یدالله صحنه از نویسندگان و شاعران آق قلایی:

برای سرودن شعر نباید تلاش کرد ! / انسان مشکل پسندی ام و قصد ندارم همه‌ی شعرهایم را به چاپ برسانم

یدالله صحنه متولد سال ۱۳۴۹ ساکن شهرستان آق‌قلا و دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته زبان و ادبیات فارسی می باشد.

به گزارش گلستان ما به نقل از اسپی دژ، یدالله صحنه از نویسندگان و شاعران شهرستان آق قلا است که تدریس رشته زبان و ادبیات فارسی مشغول می باشد. خبرنگار اسپی دژ به سراغ وی رفته و گفتگویی را با وی داشته است.

آقای صحنه خودتان را معرفی کنید ؟

یدالله صحنه متولد سال ۱۳۴۹ ساکن شهرستان آق‌قلا و دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته زبان و ادبیات فارسی بوده و نزدیک به ۲۶ سال است که به شغل تدریس زبان و ادبیات فارسی مشغول هستم

چه مقالات و کتاب‌هایی را به تألیف رسانده‌اید ؟

کتاب اول من بررسی مقایسه‌ای صور خیال در اشعار مختومقلی فراغی و حافظ شیرازی است که در سال ۱۳۹۲در ۱۹۵ صفحه، ۱۰۰۰تیراژ و در قطع وزیری به چاپ رسیده است. در اصل این کتاب پایان نامه کارشناسی ارشد من بوده است که در سال 1390 از آن دفاع کرده‌ام.

در گذشته نویسندگانی درباره‌ی افکار و اندیشه‌های مختومقلی کتاب و مقالاتی نوشته بودند ولی کسی درباره‌ی زیبا شناسی شعر مختومقلی تألیفی نداشته است. بنابراین احساس کردم در این زمینه خلائی وجود دارد. با این کار قصد داشتم تا به سهم خودم خلأ کوچکی را از ادبیات ترکمن حذف کنم.

من در این کتاب افتراق و اشتراکات ادبی این دو شاعر بزرگ ایران زمین را بررسی کردم و نمونه کارهای آن‌ها را در کتابم آوردم که خوانندگان بتوانند از کم و کیف کار آن‌ها در مسائل مختلف ادبی آگاه شوند.

هدف من از تألیف این کتاب معرفی تصاویر ادبی و نمایش قدرت مختومقلی فراغی در این زمینه بود .برای اثبات این نکته که مختومقلی در بیان مسائل هنری در ردیف شاعران ممتاز قرار دارد، لازم بود که او را با شاعری توانمندتر از خودش مقایسه کنم تا آشکار گردد که وی در بیان مسائل هنری و زیبایی شناسی شعر ترکمن تا چه اندازه تأثیر گذار بوده است.

کتاب دوم من در سال ۹۳ در ۱۶۵ صفحه ، ۱۰۰۰تیراژ بانام ‹قطره در بحر › به چاپ رسید .

موضوع این کتاب سفر نامه حج می‌باشد . در سال 1391 به سفر حج تمتع مشرف شدم و ماحصل سفر خود را به‌صورت یک سفر نامه در آوردم .در واقع این یک کتاب آموزشی است که می‌توان از لابه‌لای داستان‌ها و خاطرات خواسته‌های خود را پیدا کنم . در این کتاب طنز و خاطره باهم آمیخته شده است. قالب آن داستان گونه است و خوانندگان را خسته نمی‌کند.

هدف از نوشتن این کتاب نیز آشنا هرچه بیشتر خوانندگان با احکام و آداب و خصوصاً فلسفه مناسک حج است .

کتاب‌های دیگری با عناوین گلوازه ها ، مجموعه اشعار و لبخندستان آماده‌ی چاپ می‌باشد که ان‌شاءالله در آینده ای نزدیک به چاپ خواهد رسید.

آیا شما شعر نیز می‌سرایید؟

در دوره‌ی دبیرستان کم و بیش با الهامات شعری مأنوس بودم و در حوزه‌ی تربیت و معلم به‌صورت جدی پیگیر سرودن شعر شدم . پس از فارغ‌التحصیلی جناب آقای مرحوم ناز محمد پقه بنده را به انجمن شعرای گرگان معرفی کردند.

چه مواردی برای سرودن شعر و شاعری نیاز می‌باشد؟

برای سرودن شعر نباید تلاش کرد. وقتی که یک شخص استعداد شاعری داشته باشد به‌اجبار قلم و کاغذ به دست می‌گیرد و از این طریق تراوشات ذهنی خود را تخلیه می‌کند. تلاش بدون استعداد هیچ گونه تأثیری ندارد. ابتدا باید استعداد داشته باشیم سپس با تلاش و پشتکار می‌توانیم به نتیجه مطلوب و دلخواه خود برسیم.

مرحوم ناز محمد پقه می‌گفت : دوره‌ی استعداد دیگر تمام شده است و باید تلاش بیشتری بکنیم تا شعرمان پخته شود

در خصوص استعدادهای موجود در ترکمن صحرا چه نظری دارید ؟

اگر بخواهیم ترکمن صحرا را به سه قسمت تقسیم کنیم، باید بگوییم که بندر در حوزه‌ی نویسندگی ، آق‌قلا در حوزه‌ی سرودن شعر و گنبد در حوزه‌ی موسیقی استعدادهای فراوانی را در خود گنجانده است .

در رابطه با انجمن شعر و ادب شهرستان آق‌قلا چه نظری دارید؟

انجمن شعر و ادب در سال ۱۳۷۵ در شهرستان آق‌قلا فعالیت‌های خود را آغاز کرد . با پیگیری‌های مختلف تأییدیه آن را گرفتیم ، در پنج سال اول فعالیت بسیار خوبی داشته و سپس وقفه‌ی در این فعالیت‌ها افتاد . در سال‌های بعد نیز فعالیت این انجمن با نوساناتی همراه بوده و به‌ناچار ادامه‌ی فعالیت‌های خود را نزدیک به یک سال در منزل شخصی انجام داده‌ایم . در آن دوران این انجمن به‌صورت رسمی ثبت نشده بود ولی در حال حاضر طی نامه که شعرای شهرستان به اداره‌ی فرهنگ و ارشاد آق‌قلا فرستاده‌اند منتظر ثبت رسمی و ادامه‌ی فعالیت جدید می‌باشیم.

من به مدت ۴ سال مسئول و تا حال حاضر به‌عنوان دبیر انجمن شعر و ادب شهرستان هستم .

از اداره فرهنگ و ارشاد استان با ما تماس گرفتند و ما نیازهای خود از قبیل مکان، میز و صندلی و سیستم کامپیوتر را به آنان اطلاع دادیم . جناب آقای رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان آق‌قلا اتاق و صندلی را در اختیار ما قرار داده‌اند و انتظار داریم پس از تأییدیه انجمن به‌طور جدی فعالیت‌های خود را در این زمینه شروع بکنیم .

رایانه، تنها کمبودی است که تا کنون برطرف نشده است، از مسئولان شهرستان انتظار داریم تا در رفع این مشکل کوچک ما را یاری کنند.

نظر شما در خصوص استعداد یابی در منطقه چه می‌باشد ؟

در سال‌های گذشته کلاس‌های آموزشی در این خصوص تشکیل شد که من نیز دو کلاس را بر عهده داشتم. اما متأسفانه باکم لطفی‌های آموزش و پرورش مواجه شده و کلاس‌ها به اتمام نرسید. ما دانش آموزان بااستعدادی در سطح شهرستان داریم که می‌توانند شعرهای خوبی بسرایند .

چه کسانی در مسیر حرکت شما در این رشته تأثیرگذار بوده‌اند ؟

ناز محمد پقه و آقای ابراهیم زاده تأثیرگذارترین افراد در زندگی من بوده‌اند

چه آینده‌ای را برای اشعار خود در نظر دارید؟

قصد ندارم همه‌ی شعرهایم را به چاپ برسانم چرا که انسان مشکل پسندی هستم. بیشتر شعرهایی که سروده‌ام در حوزه اجتماعی هستند . اعتقاد دارم، کسی که از اشعارش راضی نباشد جای پیشرفت بیشتری دارد . به اعتقاد من شعرها را می‌توان به دو گونه تقسیم کرد : جوششی و کوششی . شعری که جوششی باشد چون ‹ هر آنچه از دل برآید - لاجرم بردل نشیند › را بیشتر می‌پسند

از مسئولین چه انتظاراتی دارید ؟

یک نویسنده و شاعر انتظار زیادی ندارد. ادارات و نهادها با خرید کتاب از مؤلفان حمایت کنند.

وقتی کتاب من به چاپ رسید، شهرداری آق‌قلا 300 جلد ، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز 300 جلد از کتاب اول و 120 جلد از کتاب دوم را خرید. این نوع حمایت برای هر مؤلف و ناشری بهترین کمک می‌باشد و انگیزه بیشتری برای انتشار و تألیف کتاب‌های بعدی برای وی ایجاد می‌کند.

اسپی دژ نیز به‌نوبه خود آرزوی موفقیت هر چه بیشتر برای این شاعر و نویسنده شهرستان آق‌قلا را دارد.

انتهای پیام/

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.