1394-06-11 08:29
2508
0
19909

همه چيزهايي که درباره مجلس خبرگان رهبری بايد بدانيد

مجلس خبرگان رهبري را بايد مهمترين و حساس ترين نهاد در ساختار سياسي نظام جمهوري اسلامي دانست چه آنکه مسئوليت انتخاب رهبر، نظارت بر عملکرد و در صورت لزوم عزل وي از مهمترين مسئوليت هاي تعريف شده براي اين نهاد است.

به گزارش گلستان ما به نقل از نامه نیوز، ارتباط مستقيم اين نهاد با مقام ولي فقيه جايگاه ويژه اي را به اين مجلس بخشيده است و از آنجا که رهبر حکومت اسلامي مطابق اصل 109 قانون اساسي بايد داراي صلاحيت‏ علمي‏ لازم‏ براي‏ افتاء در ابواب‏ مختلف‏ فقه‏ و عدالت‏ و تقواي‏ لازم‏ براي‏ رهبري‏ امت‏ اسلام‏ و بينش‏ صحيح‏ سياسي‏ و اجتماعي‏، تدبير، شجاعت‏، مديريت‏ و قدرت‏ کافي‏ براي‏ رهبري‏ باشد، بي شک تشخيص اين امر، از عهده مردم عادي برنمي آيد و بايد نهادي متشکل از فقها وجود داشته باشد تا بتوانند ويژگي فقاهت را در رهبر تشخيص دهند. لذا مهمترين شرط کانديداهاي مجلس خبرگان رهبري اجتهاد عنوان شده است.

فصل هشتم قانون اساسي در قالب چند اصل به صراحت وظايفي را متوجه خبرگان رهبري کرده است چنانچه اصل 107 قانون تاکيد دارد: پس از مرجع تقليد عالي‌قدر و رهبر کبير انقلاب جهاني اسلام و بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران حضرت ‌آيت‌الله العظمي امام خميني (ره) که از طرف اکثريت قاطع مردم به مرجعيت و رهبري شناخته و پذيرفته شدند، تعيين رهبري به عهده خبرگان منتخب مردم است. همين اصل باعث مي‌شود که مجلس خبرگان رهبري جايگاه ويژ در ساختار جمهوري اسلامي داشته باشد.

محدود و غيرعلني بودن جلسات اين مجلس باعث شده است تا مردم شناخت کمتري نسبت به اين نهاد مهم داشته باشند. اعضاي مجلس خبرگان بر اساس ماده 1و 2 آيين نامه داخلي، 86 نفر هستند. 

تعداد کميسيون‌ها

مجلس خبرگان داراي ۶ کميسيون با وظايف زير مي‌باشد:

1- کميسيون تحقيق موضوع اصل يکصدويازده قانون اساسي: به منظور اجراي اصل يک‌صد و يازدهم قانون اساسي و براي نظارت بر استمرار شرايطي که در اصل پنجم و يک‌صدونهم قانون اساسي براي رهبري ذکر شده است و تصميم‌گيري در موارد فقدان آن، تشکيل مي‌شود.

2- کميسيون آيين‌نامه، موضوع اصل ۱۰۸ قانون اساسي: به منظور بررسي و تدوين قوانين مربوط به خبرگان، از جمله انتخابات و آيين‌نامه داخلي مجلس خبرگان، تشکيل مي‌گردد.

3- کميسيون اصل ۱۰۷ و ۱۰۹ قانون اساسي: درباره همه موارد مربوط به شرايط و صفات رهبر و درباره همه کساني که در مظانّ رهبري قرار دارند، تحقيق و بررسي به عمل آورد و نتايج آن را به هيئت رئيسه ارائه مي‌کند. گزارش اين کميسيون، سرّي تلقي مي‌شود و به صورت اسناد طبقه‌بندي شده، حفاظت مي‌گردد و بدون تصويب مجلس خبرگان، در اختيار ديگري قرار نمي‌گيرد، مگر رهبري، که عنداللزوم به اطّلاع وي مي‌رسد.

4- کميسيون بررسي راه‌هاي پاسداري و حراست از ولايت فقيه: تحقيق، معرفي و تدريس و ترويج انديشه حکومت اسلامي و ولايت فقيه.

5- کميسيون سياسي ـ اجتماعي: بررسي و اطلاع رساني مسايل سياسي اجتماعي در ارتباط با وظايف خبرگان.

6- کميسيون امور مالي و اداري: بررسي امور مالي و اداري مجلس خبرگان.

4 رئيس 

مجلس خبرگان رهبري در چهار دوره تنها 4 رئيس را به خود ديده است که از اين لحاظ از باثبات ترين نهادهاي رسمي جمهوري اسلامي است. آيات مرحوم مشکيني، هاشمي رفسنجاني، مرحوم مهدوي کني روساي سابق و آيت‌الله يزدي رئيس فعلي اين مجلس است. تا کنون هيچ روحاني سيدي عهده دار رياست اين مجلس نبوده است.

هم اکنون آيت‌الله يزدي، رئيس مجلس خبرگان و آيات هاشمي شاهرودي و موحدي کرماني نواب رئيس اول و دوم اين مجلس هستند. 

پيرترين و جوان ترين عضو 

آيت‌الله ابوالفضل ميرمحمدي نماينده مردم استان مرکزي در مجلس خبرگان با 91 سال، مسن ترين و حسن نمازي نماينده مردم آذربايجان غربي جوان ترين عضو مجلس خبرگان هستند. 

حضور روساي قوا در مجلس خبرگان 

در اين مجلس دو رئيس قوه و سه رئيس قوه سابق فعاليت دارند. حسن روحاني رئيس قوه مجريه و آيت‌الله لاريجاني رئيس قوه قضائيه به عنوان نمايندگان مردم تهران در اين مجلس حضور دارند. در کنار اين دو، آيت‌الله هاشمي رفسنجاني به عنوان رئيس سابق قواي مجريه و مقننه، آيت‌الله يزدي و آيت‌الله هاشمي شاهرودي به عنوان روساي سابق قوه قضائيه در مجلس خبرگان حضور دارند. 

در آخرين دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبري در سال 85 هاشمي رفسنجاني بيشترين راي را به خود اختصاص داد. بر اساس اعلام وزارت کشور نتايج اين انتخابات به شرح زير است:

1ـ اکبر هاشمي بهرماني (هاشمي رفسنجاني ) باکسب 1/564/197 راي

2ـ محمدآقا امامي (امامي کاشاني ) باکسب 1/027/767 راي

3ـ علي اکبر فيض (مشکيني ) باکسب 1/015/500 راي

4ـ محمد يزدي باکسب 970/192 راي

5ـ احمد جنتي باکسب 929/403 راي

6ـ تقي مصباح (مصباح يزدي ) باکسب 879/883 راي

7ـ حسن روحاني باکسب 844/190 راي

8ـ قربانعلي دري نجف آبادي باکسب 736/387 راي

9ـ محسن کازرون (کازروني ) باکسب 716/828 راي

10ـ سيدمحسن آقا ميرمحمدعلي (خرازي ) باکسب 688/212 راي

11ـ رضا استادي مقدم باکسب 650/391 راي

12ـ عبدالنبي نمازي باکسب 602/096 راي

13ـ محمدباقر باقري (باقري کني ) باکسب 598/352 راي

14ـ محمد محمدي دعويسرائي (محمدي گيلاني ) باکسب 574/688 راي

15ـ محسن قمي باکسب 543/951 راي

16ـ محمدحسن مرعشي باکسب 518/129 راي

انتهای پیام/

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.