1403-08-22 01:35
171
0
92082
در گفتگو با یک پزشک متخصص قلب و عروق مطرح شد؛

قلب‌هایی که با استرس می‌ایستند

یک پزشک متخصص قلب و عروق از مهمترین دلایل مرگ و میر را سکته‌های قلبی برشمرد و گفت: استرس و اضطراب یکی از دلایل بروز این بیماری است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «گلستان ما»، برخی افراد با علائم کوچکی نظیر استرس و اضطراب هیچ‌گاه فکر نمی‌کنند که خطر سکته بیخ گوش آن‌هاست و اگر این رفتارهای اشتباه از زندگی روزمره فاصله نگیرد اتفاق‌های ناگواری رخ می‌دهد که شاید دیگر جبران‌ناپذیر باشد، این هشدار و آلارم‌های خطر باید جدی گرفته شوند.

خیلی از ما برخی مواقع احساس می‌کنیم که سمت چپ بدن‌مان درد می‌گیرد و اولین نکته‌ای که به ذهن‌مان می‌آید قلب است و سپس این سوالات که آیا فشار روانی داشتید و یا استرسی تجربه کردید؟

درد قفسه سینه یکی از مهم‌ترین نشانه‌های بیماری قلبی عروقی است. مهم‌ترین نکته در احساس درد و ناراحتی در قفسه سینه این است که این درد الزاماً ناشی از عوارض و بیماریهای قلبی نیست. ولی اگر تنگی سرخرگیِ عروق عامل درد قفسه سینه باشد، آنژین قفسه صدری نام دارد. از جمله نشانه‌های آنژین قفسه صدری می‌توان به فشار در ناحیه پشت جناغ سینه اشاره کرد که این فشار با تحرک افزایش می‌یابد و با استراحت کردن میزان آن کم می‌شود.

این فشار و درد ممکن است به فک، گردن و بازوی دست چپ هم سرایت کند. این درد آنژینی معمولاً با مصرف قرص نیتروگلیسیرین زیرزبانی در طی ۳ تا ۵ دقیقه رفع می‌شود.

ظهور درد قفسه سینه عموماً ارتباطی با وضعیت بدن (خوابیده یا نشسته) ندارد و اگر بیش از نیم ساعت ادامه داشته باشد یا همراه با استفراغ، حالت تهوع و عرق سرد باشد، بلافاصله باید به اورژانس مراجعه کرد. همچنین اگر این درد به صورت ادامه‌دار و در اوقات استراحت هم ظهور پیدا می‌کند باز هم نیاز است که به اورژانس و متخصص قلب و عروق مراجعه شود.

بعضی از دردهای قفسه سینه هم هستند که عامل قلبی ندارند. برای مثال ممکن است سوزش پشت جناغِ سینه، بعد از خوردن غذا ایجاد شده باشد و خم شدن یا خوابیدن هم آن را تشدید کرده باشد. ممکن است دلیل آن ریفلاکس معده (برگشت محتویات معده به مری) باشد. در این حالت با تغییر دادن مزه دهان به ترشی یا استفاده از شربت‌های ضد اسیدی یا قرص رانیتیدین عوارض آن رفع می‌شود.

اگر درد قفسه سینه با سرفه و تنگی نفس همراه است و با تنفس و خوابیدن تشدید می‌شود به احتمال قوی ناشی از آمبولی ریه و یا التهاب پرده‌های قلب است و باید به پزشک متخصص مراجعه شود.

مواردی هم هست که درد قفسه سینه به دلیل اسپاسم عضلانی و مشکلات استخوانی فرد است. اگر درد با قرص نیتروگلیسیرین زیرزبانی مرتفع نشود و با تنفس، تغییر وضعیت بدن و سرفه این درد تشدید شود. به احتمال زیاد عامل درد اسپاسم عضلانی است.

بیماری‌های قلبی به عنوان یکی از خطرناک‌ترین نوع بیماری‌ محسوب می‌شود، قلب حیاتی‌تر عضو بدن است و کار آن خون‌رسانی به دیگر اندام‌هاست و از طریق این خون‌رسانی، مواد غذایی و اکسیژن به سایر بافت‌ها انتقال پیدا می‌کند همچنین مواد دفعی و دی‌اکسید کربن با این عملیات دور می‌شود.

فراموش نکنیم گردش خون وقتی به درستی انجام شود می‌تواند کارکرد خوب و مثبت قلب را نشان دهد، فرد می‌تواند بر این اساس سلامتی خود را ارزیابی کند.

قلب علاوه بر این کارها مسئولیت جابجایی و انتقال هورمون‌ها و یا سلول‌ها در خون را بر عهده دارند، اگر سلامت قلب مورد خدشه قرار بگیرد نارسایی‌هایی متوجه بدن می‌شود.

بنابراین اگر مشکلی برای مهمترین عضو بدن یعنی قلب اتفاق افتاده باشد، متوجه آن خواهید شد؟ یعنی درباره علائم ناراحتی قلبی اطلاعات کافی دارید؟ همان‌طور که می‌دانید همه مشکلات قلبی با علائم واضح هشداردهنده همراه نیستند. همیشه درد شدید قفسه سینه که به دنبالش به زمین بیفتید، مانند آنچه در فیلم‌ها می‌بینید، اتفاق نمی‌افتد.

بعضی از علائم مشکل قلبی حتی در قفسه سینه هم ایجاد نمی‌شوند. بنابراین، همیشه تشخیص برای متخصص قلب آسان نیست.

از آن‌جایی که مشکلات قلبی بر روی سلامت کل بدن اثر می‌گذارند، به همین دلیل باید با علائم ایجاد آن‌ها برای تشخیص مشکلات قلبی آشنا باشید. در ادامه این مصاحبه شما را به علائم ظاهری بیماری قلبی آشنا می‌کنیم و ریسک فاکتورهای آن را از نگاه رز خراسانی‌نژاد متخصص قلب و عروق در بیمارستان‌های استان گلستان مورد ارزیابی قرار می‌دهیم تا پایان این مطالب با ما همراه باشید.

«گلستان ما»: بیماری قلبی را تعریف کنید؟  
خراسانی‌نژاد: بیماری‌های قلبی به چند دسته تقسیم می‌شوند، یک‌سری افراد به صورت مادرزادی درگیر هستند و به صورت جنینی این بیماری را دارند برخی افراد نیز به صورت ژنتیکی دچار این عارضه می‌شوند که به مرور زمان و با افزایش سن خودش را نشان می‌دهد.  

بیماری‌های ایسکمی قلبی و یا نارسایی قلبی بیشتر است و افراد زیادی در جهان به آن مبتلا می‌شوند که بیشتر به خاطر کم تحرکی، وزن بالا، افزایش سن، افزایش کلسترول، دیابت، فشار خون و چربی خون ایجاد می‌شود که این افراد باید خیلی به فکر سلامتی خودشان باشند و با درمان و پیشگیری از گزند بیماری در امان خواهند بود.  

افراد بالای ۴۰ الی ۴۵ سال که به مرور زمان وارد میانسالی می‌شوند بیماری‌های قلبی و عروقی در بین آن‌ها شایع‌تر است.  

افرادی که دچار دردهایی در ناحیه قفسه سینه می‌شوند باید زنگ خطر بیماری قلبی را جدی بگیرند، ما می‌گوئیم هر دردی از آنه تا چانه را باید جزو بیماری قلبی در نظر بگیریم.  

ولی کسانی که پاهای‌شان درد می‌کند جزو درد قلبی محسوب نمی‌شود، بیمارانی که مثلاً به بیمارستان یا به درمانگاه و مطب مراجعه می‌کنند افرادی هستند که ممکن است درد قلبی را احساس کند و برای درمان پیش پزشک می‌آیند البته هر دردی که برای فرد آزاردهنده می‌شود را نباید مورد غفلت قرار داد.

درباره درد قلبی ما باید همیشه بدترین چیز را در نظر بگیریم مثلا خیلی افراد درد قلبی، درد تنفسی یا ریوی، اسپاسم عضلانی را با دردهای گوارشی اشتباه می‌گیرند.

«گلستان ما»: چطور باید علائم اولیه بیماری قلبی و عروقی را متوجه شویم؟
خراسانی‌نژاد: اکثر افرادی که سن آن‌ها پایین است و در سنین نوجوانی دچار یکسری دردهایی می‌شوند و به پزشک مراجعه می‌کنند این درد می‌تواند ناشی از استرس یا اضطراب باشد که قابل کنترل است.  

بیمارانی که به پزشک معالج مراجعه می‌کنند از طریق گرفتن حداقل یک نوار قلب یا عکس از قفسه سینه وضعیت کلی آن‌ها را بررسی می‌کنیم، البته ممکن است برخی افراد نوار قلب و ریه نرمال داشته باشند اما یک اسپاسم و یا یک درد کشنده در نقطه‌ای از بدن آن‌ها را آزار دهد مثلاً یک نقطه فوکال است به این معنا که یک نقطه درد را نشان می‌دهد که این ممکن است ناشی از استرس و اضطراب باشد.

یک سری هورمون‌هایی در بدن آزاد می‌شود که باعث بروز اسپاسم عروق شده و قسمتی از قلب دچار درد شود ولی همیشه نباید این گونه تفسیر کنیم چراکه واقعاً بیماری‌های قلبی شایع شده است.

برخی نوجوانان در سن ۱۰ الی ۱۲ سالگی دچار دیابت نوع یک می‌شوند و این بیمار با درد قلبی به پزشک مراجعه کرده است، برخی بیماران ممکن است کلسترل بالایی داشته باشند و حتی افراد جوان نیز در تهدید آن هستند و در معرض سکته مغزی بیشتر قرار می‌گیرند.

شرح حال بیمار مشخص می‌کند وضعیت سلامت فرد چگونه است مثلا یک خانم یا آقای ۲۵ ساله که سابقه دیابت دارد باید حتما نوار قلب، اکو حتی تست ورزش بدهد.

ولی شرح حال بیمار مانند اینکه مثلا دچار استرس و یا تپش قلبی شده این موارد در زمره بیماری قلبی محسوب نمی‌شود.  

علت اصلی مرگ و میر در ایران بیماری قلبی و عروقی است، مرگ و میر ناشی از بیماری‌های قلبی با حوادث رانندگی در حال برابری است گاهی در برخی مواقع جلوتر هم است که باید این مسائل جدی گرفته شود.

انتهای خبر/

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.