1401-01-30 11:30
3069
0
79624
طرح «مسکن جوانان» به نام جوانان به کام متمولان؛

جوانان روستایی گلستان در راه خانه‌دار شدن پیر می‌شوند

با توجه به اینکه بنا به گفته مسئولان گلستان سرانه درآمد روستائیان ۵۰ درصد سرانه کشوری است بسیاری از جوانان روستایی توان پرداخت تسهیلات مسکن جوانان را نخواهند داشت.

به گزارش گلستان ما، پنج میلیون و ۴۰۰ واحد مسکونی بنا است که دولت در طول چهار سال آینده بسازد که از این میزان ۹۴ هزار واحد مسکونی سهم استان گلستان است و دولتمردان درصدد هستند که مشکلات مسکن‌دار شدن به ویژه جوانان را کاهش دهد.

از این میزان سهمیه ۲۸ هزار واحد مسکونی در روستا‌ها و شهر‌های زیر ۲۰ هزار نفر بنا است در طول چهار سال آینده ساخته شود.

مجری طرح مسکن در شهر‌های زیر ۲۰ هزار نفر جمعیت و روستا‌ها بنیاد مسکن است و شناسایی زمین و تأمین منابع و کار ساخت و ساز برعهده بنیاد مسکن است.

فاصله مسئولان استان گلستان برای تحقق وعده‌های دولت در بخش مسکن

ساخت این میزان واحد مسکونی در حالی است که در سال نخست دولت تنها برنامه‌ریزی برای ساخت مسکن اتفاق افتاده و در میدان عمل مسئولان برای رسیدن به این میزان مسکن در گلستان فاصله زیادی دارند.

برای اینکه این عقب‌ماندگی جبران شود مسئولان استان طرح ساخت مسکن را در استان دو ساله در نظر گرفتند و لذا طبق گفته مسئولان بنیاد مسکن بنا است که ۱۱ هزار واحد مسکونی در هر دوره در شهر‌ها زیر ۲۰ هزار نفر جمعیت و روستا‌های استان ساخته شود.

در کنار ۹۳۰ روستای بیش از ۲۰ خانوار استان گلستان ۲۵ شهر نیز جمعیت زیر ۲۰ هزار نفر دارند که ساخت این واحد‌های مسکونی در این شهر‌ها پیگیری می‌شود.

براساس ابتکار بنیاد مسکن برای متقاضیان ثبت نام طرح مسکن ملی سامانه‌ای طراحی شده تا بروکراسی‌های اداری برای ساخت مسکن روستایی در استان کاهش یابد.


بنا به گفته سید محمد حسینی، مدیرکل بنیاد مسکن استان گلستان ۱۷ هزار گلستانی در سامانه ثبت نام کردند و از تیرماه در قالب طرح مسکن جوانان، نوسازی بافت فرسوده روستایی و انعقاد ۲۷ تفاهم نامه برای ساخت مسکن به صورت صنفی پرونده ساخت مسکن در دولت سیزدهم باز شده است.

براساس برنامه‌ریزی مسئولان استانی امسال ساخت هفت هزار واحد مسکونی در دستور کار قرار گرفته است و در بازده دو ساله ساخت ۱۱ هزار واحد مسکونی انجام خواهد شد و برش شهرستانی آن نیز رقم خورده است.

بنیاد مسکن در قالب طرح‌های مختلف مثل تولید مسکن بافت روستایی، مسکن محرومان و مسکن جوانان موضوع ساخت و ساز واحد‌های مسکونی را در دستور کار قرار داده است.

قدرت پرداخت اقساط پاشنه آشیل طرح مسکن جوانان

یکی از موضوعاتی که در استان گلستان پاشنه آشیل مسکن‌دار شدن جوانان روستایی است موضوع پرداخت اقساط این واحد‌های مسکونی است، به ازای تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی بنیاد مسکن باید یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان یک جوان در بازده زمانی ۲۰ ساله با کارمز چهاردرصد بانکی بپردازد و این در حالی است که گفته می‌شود که درآمد سرانه روستائیان استان گلستان ۵۰ درصد میانگین کشوری است و بسیاری از جوانان روستا توان پرداخت این میزان تسهیلات را ندارند.

از سویی دیگر بنا به گفته مسئولان بنیاد مسکن تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی که تنها ۶۰ درصد از پیشرفت فیزیکی ساخت مسکن جوانان روستا را شامل می‌شود و برای جبران مابقی آن از ظرفیت سه بانک قرض الحسنه مهر ایران، رسالت و سپه استفاده شده است که اضافه کردند که افزوده اقساط این تسهیلات باعث می‌شود که در بازده دراز مدت جوانان روستایی استان همواره مقروض بانک‌ها و در مشکلات معیشتی خانواده بمانند.

ولی با این وجود بیان می‌شود که تاکنون انصرافی از طرح ملی مسکن در شهر‌های زیر ۲۰ هزار خانوار و روستا‌ها وجود نداشته و تنها برخی افراد طرح‌های خود را تغییر دادند و از خود مالکی به سمت انبوه‌سازی رفتند و هر یک از متقاضیان می‌توانند در کارتابل‌های خود آخرین روند پرونده را بررسی کنند.

مسئولان بنیاد مسکن استان گلستان این خلأ و مشکل را پذیرفته‌اند ولی می‌گویند که این تسهیلات ۲۰ ساله با کارمزد پنج درصد بیشترین حمایت دولت از جوانان روستایی است و اگر این جوانان بخواهند از بانک‌ها این تسهیلات را بگیرند علاوه بر آورده اولیه باید آن را با کارمزد ۱۸ درصد بپردازند.

از سویی دیگر تأمین برخی از ملزمات مثل زمین و تهیه طرح مسکن از سویی بنیاد مسکن به صورت رایگان انجام می‌شود و به گفته مدیرکل بنیاد مسکن استان گلستان تلاش می‌کنیم که جوانان استان که در دهک‌هایی پایین جامعه از طرح‌هایی متناسب با شرایطی که دولت در نظر گرفته بهره‌مند شوند.

چالش های پیشروی مسئولان در ساخت واحدهای مسکونی روستایی

مسئولان استان تکلیف کردند که در مدت دو ماه اراضی که برای طرح مسکن می‌توانند واگذار کنند اقدام کنند در این بخش نیز مشکلاتی وجود دارد برای مثال برخی از اراضی واگذار شده جزء اراضی ملی است که در سال‌های گذشته از سویی شورا به مردم روستایی فروخته شده و معارض دارد و یا اینکه بخشی از اراضی مرتع در دسترس روستائیان است که این مسأله باعث گلایه‌هایی از سویی دامپروان شده است در برخی نقاط هم مسیر‌های دسترسی به جنگل و غیره مورد هدف طرح مسکن قرار گرفته است یا این اراضی در مکان‌هایی در نظر گرفته شده که کمتر مورد استقبال قرار می‌گیرد.

از سویی دیگر برخی روستا‌ها و شهر‌ها اعلام کردند عرصه مناسبی برای واگذاری زمین برای مسکن جوانان ندارند و بنا به گفته مسئولان بنیاد مسکن برای تهیه این اراضی از روش‌های مختلف از جمله خرید، استفاده از ظرفیت خیران و غیره اقدام می‌شود.

ولی آن چیزی که مسلم است ۷۰۰ هکتار اراضی برای دو سال اول به منظور ساخت ۱۱ هزار واحد مسکونی نیاز است که مدیرکل بنیاد مسکن استان گلستان می‌گوید در حال حاضر ۳۰ درصد این اراضی تأمین شده و توانستیم ۶۰ درصد نیز شناسایی کنیم و در حقیقت بنیاد مسکن باید ۱۰ درصد از اراضی باقی مانده را خریداری کند.

این مسائل نشان می‌دهد که تحقق ۲۸ هزار واحد مسکونی در روستا‌ها و شهر‌های زیر ۲۰ هزار نفر در استان گلستان دارای مانع اساسی است، نخست این تسهیلات متناسب با جامعه هدف یعنی دهک‌هایی پایین جامعه که مشکل مسکن دارند نیست و دوم اینکه دولت برای تحقق این میزان تعهد مسکن مشکل تأمین زمین دارد و از دسترس خارج کردند برخی از اراضی می‌تواند حتی به درآمد روستائیان آسیب وارد کند.

از سویی دیگر گران شده مسکن باعث کوچک شدن واحد‌های مسکونی برای جوانان می‌شود و این مسأله همچنین قطعاً به مؤلفه فرزند‌آوری در آینده آسیب می‌رساند.

پشنهاد می‌شود که دولتمردان برای حل مشکل مسکن جوانان ابتکارات جدیدی را دنبال کنند برای مثال می‌توانند از ظرفیت‌های مشارکت‌های مردمی در بورس و واگذاری مسکن در قالب طرح‌های بلند مدت استفاده شود که این مسأله هم باعث ورود پول‌های مردمی در بخش تولید مسکن و اشتغال می‌شود و هم آنکه مشکلات دسترسی جوانان به مسکن را کاهش می‌دهد.

انتهای پیام/
 

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.