1393-05-10 17:10
1269
2
126

نقدی به فرمایش اخیر آیت الله نورمفیدی / آیا همه انسانها همانند پیامبر(ص) امکان عروج دارند ؟

اگر انسان بتواند مثل پیامبر(ص) عروج کند و به آسمان ها برود باید از آنچه را که دیده است ، خبری بیاورد همچنانکه پیامبر(ص) خبر آورد و این در حالی است که حتی هیچ امام معصومی چنین ادعایی نکرده است چه برسد به سایر افراد .

به گزارش گلستان ما به نقل از طوبی گلستان ؛ در شب هفدهم ماه مبارک رمضان ، آیت الله نورمفیدی مطالبی را در شبکه سیمای استانی بیان فرموده بودند که در روز چهارشنبه ، ۲۵ تیر ۱۳۹۳ در بعضی از خبرگزاری ها و سایت های استانی نیز منعکس شده است .

ایشان فرمودند : « انسان همانند پیامبر(ص) امکان عروج دارد ! » . همچنین وی با بیان اینکه حد نهایی عروج ، مختص پیامبر گرامی اسلام (ص) است ، گفت: « به استناد روایت " نماز معراج مومن است " ، سایر انسان‌ها هم توان عروج دارند . » . و بعد ادامه داد : « البته نه معراج جسمانی بلکه روحانی ! »

با شنیدن این فرمایش ایشان ، به یاد ادعای آن آقایی افتادم که شغل شریفش مهندسی هواپیمای جنگنده است ولی ادعای فوق پزشکی و مفسری قرآن را دارد .

نامبرده در یکی از صحبت هایش گفته بود : « کسی که مثانه اش فلان بیماری را داشت اگر مقداری پیاز را بردارد و برای مدتی بالای مثانه اش بگذارد ، بیماری اش درمان می شود و بعد هم گفت : من این مطلب را از آیه 61 سوره بقره استفاده کرده ام ! من وقتی به آن آیه مراجعه کردم ، نزدیک بود شاخ در بیاورم . زیرا در آن آیه شریفه ، کلمه " پیاز " در ردیف خواسته های بنی اسرائیل از خدای موسی آمده بود و اصلا هیچ اشاره ای به یک نوع بیماری یا درمان آن ، نیز مطرح نشده بود امّا این شخص چرا چنین مطلبی را به خدا نسبت می داد ، بماند !

حالا حکایت فرمایش آیت الله نورمفیدی نیز از همین قبیل است . ایشان با استناد به عبارت " الصلاة معراج المؤمن " اظهار نظر کردند که مؤمن هم می تواند همانند پیامبر(ص) به معراج برود البته معراج روحانی !

این فرمایش از جهات متعددی مردود است :

1. اثبات اینکه این عبارت ، حدیثی از معصوم (ع) باشد ، دشوار است . در این زمینه کافی است به شرح فروع الكافي نوشته محمد هادي بن محمد صالح المازندراني ج‏ 2 ؛ ص347 مراجعه کنید که می فرماید: « این عبارت با کثرت تدوالش بر زبان ها در مصادر روائیه نیامده است و قدیمی ترین منبعی که در آن ، این عبارت به پیامبر(ص) نسبت داده شده است ، تفسير رازي ، ج 1، ص 266 است و ما آن را در مصادر امامیه نیافتم و ظاهراً این عبارت از علمای متأخر باشد » . البته ناگفته نماند که سفینة البحار آن را به رسول خدا(ص) نسبت داده است ولی در بحارالانوار آن را به عنوان متن حدیث نقل نمی کند .

2. بر فرض اینکه ما این عبارت را حدیثی منتسب به رسول خدا (ص) بدانیم از آنجا که حدیث یاد شده از نظر سندی معتبر نیست ، قابلیت استناد ندارد و کثرت آن بر روی زبان های متأخرین موجب اعتبار آن نیست پس اساسا نمی تواند مستند چنین مطلب مهمی باشد.

3. صرف نظر از آنچه گفته شد ، متن روایت نیز هرگز بر نظریه ایشان دلالت ندارد ؛ زیرا این متن می فرماید : « نماز معراج مؤمن است » یعنی نماز وسیله صعود و بالا رفتن مؤمن است . کدام انسان عالمی می تواند ادعا کند از کلمه " معراج " ، فهمیده می شود انسان می تواند به وسیله نماز به آسمانها ، آنهم به آسمان هفتم و بالاتر از آن یعنی همان جایی که پیامبر(ص) عروج کرده است ، عروج کند !

4. اساسا انسانی که در حال نماز هست ، چطور روحش از کالبدش جدا می شود و به آسمان ها عروج می کند که ما ادعا کنیم ، عروجی مثل عروج پیامبر(ص) دارد در حالی که اگر روح از بدن جدا شود یا انسان می میرد یا به خواب می رود یا بیهوش می شود !

5. اگر انسان بتواند مثل پیامبر(ص) عروج کند و به آسمان ها برود باید از آنچه را که دیده است ، خبری بیاورد همچنانکه پیامبر(ص) خبر آورد و این در حالی است که حتی هیچ امام معصومی چنین ادعایی نکرده است ؟ چه برسد به سایر انسانهای عادی .

6. در بعضی از روایات ، عروج فقط به 2 پیامبر نسبت داده شده که یکی رسول مکرم اسلام(ص) بود که به آسمان ها عروج کرد و دیگری حضرت موسی(ع) که معراج وی در کوه طور بوده است ، آیا ادعای چنین حرفی باعث نمی شود که ما شأن منزلت پیامبران را تنزّل دهیم یا خدای ناکرده شأن و منزلت خود را نزد عوام الناس بالا ببریم و عقیده مسلّمی را که عروج به آسمان ها  یکی از ویژگی های رسول مکرم(ص) است را به بازیچه بگیریم !

7. قطعا نمازی که با طهارت کامله و حضور و خشوع قلب باشد ، بهترین ثمره اش همان است که خدای تعالی می فرماید: « أَقِمِ الصَّلاةَ إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهى‏ عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْكَرِ وَ لَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُ وَ اللَّهُ يَعْلَمُ ما تَصْنَعُونَ» .

رسیدن به بندگی و عبودیت و فاصله گرفتن از تکبر و خواسته های نفسانی فائده اصلی نماز است و اگر هم عروجی در نماز باشد ، عروج در بندگی و فاصله گرفتن از خواسته های جسمی و مادی است نَه عروج نبوی چه از نوع روحانی - جسمانی باشد یا روحانی .

 

محمد کاشفی - طلبه حوزه / طوبی گلستان

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

سعادت

سلام در صورت امکان، کامنتها و تعداد بازدیدهای را که قبلا بر روی این مطلب ثبت شده بود را به نمایش بگذارید

0
0
پاسخ
1393-05-08 23:28

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.