1393-06-09 11:06
1958
0
1995

اداره کل میراث فرهنگی پاسخ بدهد/ گنبد رادکان یا میل رادکان؟!

اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان در اقدامی قابل تحسین تابلویی در مسیر پارک جنگلی امام رضا (ع) شهرستان کردکوی نصب نموده که جای سوال را برای برخی مردم شهرستان باقی گذاشته است.

به گزارش گلستان ما به نقل از رادکانا ، اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان در اقدامی قابل تحسین تابلویی در مسیر پارک جنگلی امام رضا (ع) شهرستان کردکوی نصب نموده که جای سوال را برای برخی مردم شهرستان باقی گذاشته است.

در اذهان برخی از همشهریان و مسافرین محترم سوالاتی مبنی بر اینکه که آیا نام این بنای تاریخی میل رادکان است یا گنبد رادکان بوجود آمده است.

شاید اصل خبر آنچنان مهم نبوده باشد ولی می توان شبهات اذهان عمومی را برطرف نمود.

اداره کل میراث فرهنگیٰ صنایع دستی و گردشگری، همشهریان عزیز و کسانی که آشنا با تاریخ این مرز و بوم هستند می توانند با نظرات خود در تکمیل این خبر به ما یاری رسانند.

در ذیل برای اینکه بتوانیم از شبهات بوجود آمده در اذهان عمومی بکاهیم مطلب منتشر شده در ویکی پدیا را ذیل منتشر می کنیم:

میل رادکان یا گنبد رادکان، در ۴ کیلومتری جنوب شرقی روستای رادکان و در ۴۲ کیلومتری جنوب کردکوی و ۵۴ کیلومتری جنوب غربی گرگان و ۱۱۷ کیلومتری برج گنبد قابوس در یک منطقه کوهستانی – جنگلی و بر فراز تپه با صفایی که دارای موفقعیت خاص طبیعی و سوق الجیشی است در دامنه جنوبی سلسله جبال البرز و دره‌ها و تراس‌های حاشیه شمالی رودخانه نکا که از شرق به غرب جریان دارد قرار دارد.

800px-IMG_7481

این گنبد در امتداد گنبدهای لاجیم ورسک در کنار شاهراه منتهی به شاهکوه، گردنه شمشیر بر، چشمه علی، جهان نما، بخش یانه سر، بر فراز تپه‌ای که از دور نمایان است، به منظور راهنمایی رهگذران و مسافران ساخته شده‌است.

بعدها از این بنا به‌عنوان آرامگاه بانی آن استفاده کرده‌اند. این گنبد مدفن یکی از اسپهبدان آل باوند طبرستان به نام ابوجعفر محمدبن وندربن باوندی است.

بر کتیبه‌ای که در زیر گنبد دیده می‌شود، ساخت آن در ۴۰۷ هجری قمری در زمان فرمانروایی اسپهبد ابوجعفر آغاز و در ۴۱۱ هجری قمری بدست احمدبن عمر به پایان رسید.

250px-برج_رادکان

این بنا از دو قسمت گنبد و بدنه تشکیل شده‌است.

گنبد آن بصورت ترک (مخروطی شکل) و دو پوشه است، که بیش از ۳۵ متر ارتفاع دارد. بدنه بسیار ساده و دارای آجر چینی معمولی و دارای تزئینات آجرکاری و گچ بری است.

به منظور استحکام بخشی بیشتر حد فاصل بندهای آجرها با فشار انگشت دست به داخل فشرده شده‌است که قابل توجه می‌باشد.

در فواصل معیین سوراخ‌هایی به چشم می‌خورد که جای داربست بوده که در هنگام احداث بنا تعبیه شده‌است.

800px-IMG_7455

ورودی هلالی شکل آن در ضلع جنوبی گنبد قرار دارد.

زیباترین قسمت بنا در بخش فوقانی آن قرار دارد، که عبارت از دو ردیف قطار بندی و دو کتیبه کوفی و پهلوی است که در میان تزئینات آجرکاری و گچ بری که نام بانی و تاریخ ساخت بر آن نوشته شده‌است.

طرح داخلی گنبد رادکان مدور و دارای نمایی ساده و اندود گچ و آهک است.

در تمام بدنه بنا آجر و ملات گچ و آهک بکار رفته‌است.

IMG_0046

IMG_0052

IMG_0048

IMG_0055

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.